Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος για καταναλώσεις έως 2.000 KWh

tags :
Μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος για καταναλώσεις έως 2.000 KWh
Για να καλυφθούν οι απώλειες, θα υπάρξει προοδευτική επιβάρυνση των καταναλώσεων που ξεπερνούν τις 3.000 KWh, ενώ οι νέες χρεώσεις των ΥΚΩ θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2017
Ελάφρυνση των μεσαίων καταναλώσεων ρεύματος μέχρι 2.000 KWh, αλλά και προοδευτική επιβάρυνση των μεγάλων καταναλωτών πάνω τις 3.000 KWh προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αναθεώρηση της τιμολόγησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκε, θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς των επομένων μηνών οι οποίοι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αυξημένοι όπως άλλωστε συνέβη τους χειμερινούς μήνες όταν η αύξηση της κατανάλωσης λόγω ψύχους οδήγησε σε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
Αιτία της εκτόξευσης των λογαριασμών ήταν μεταξύ άλλων ο τρόπος υπολογισμού της ρυθμιζόμενης χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Δηλαδή της χρέωσης που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους ανεξαρτήτως παρόχου, ώστε το ρεύμα να παρέχεται με τα ίδια τιμολόγια σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως της περιοχής της χώρας στην οποία βρίσκονται.
Οι περίφημες ΥΚΩ έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της Ελλάδας.
Και τούτο διότι εάν το ρεύμα τιμολογούνταν στις διάφορες περιοχές της χώρας με βάση το κόστος παραγωγής τότε θα ήταν απρόσιτο για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος παραγωγής στην Κρήτη είναι 169 ευρώ/MWh και στη Ρόδο 178 ευρώ/MWh ενώ στα Αντικύθηρα 1.143 ευρώ/MWh, όταν η τιμή χονδρικής με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί από το σύστημα κινείται μεταξύ 45 - 50 ευρώ/MWh.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα η κατάργηση των ΥΚΩ είναι αδύνατη και η ΡΑΕ μελετά την αναδιάρθρωση του τρόπου υπολογισμού τους, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρογκα οι μικροί και μεσαίοι καταναλωτές.

Επιβάρυνση για τις μεγάλες καταναλώσεις

Οι αλλαγές όμως θα σημάνουν απώλεια εσόδων για τον διαχειριστή και για να αντισταθμιστεί αυτή η απώλεια θα υπάρξει προοδευτική επιβάρυνση των μεγάλων καταναλωτών πάνω από τις 3.000 KWh με αυξημένο συντελεστή μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Παράλληλα θα γίνει αναθεώρηση των ορίων κλιμακίων.
Πρέπει να σημειωθεί σήμερα λόγω του τρόπου υπολογισμού γίνεται εκτίναξη των χρεώσεων ακόμη και κατά 70% ανάλογα με το αν η τετραμηνιαία κατανάλωση εμπίπτει σε μία από τις 4 προκαθορισμένες κατηγορίες.  
Για 0 - 1.600 ΚWh η χρέωση είναι 6.99 ευρώ/ΜWh.
Αν κάποιος καταναλωτής υπερβεί το άνω όριο, έστω κατά 1 KWh, τότε εμπίπτει στο κλιμάκιο, 1.601 - 2.000 KWh και η χρέωση ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 15.7 ευρώ/ΜWh.
Για την επόμενη κλίμακα, 2.001 - 3.000 ΚWh, η χρέωση υπερδιπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 39,87 ευρώ /ΜWh, ενώ για καταναλώσεις άνω των 3.000 ΚWh, η χρέωση ανέρχεται στα 44,88 ευρώ/ΜWh.
Η πρόταση της ΡΑΕ θα σταλεί στο υπουργείο προς έγκριση και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης έως τα μέσα του μήνα.
Προκειμένου δε να αποφευχθούν για τους καλοκαιρινούς μήνες τα φαινόμενα των πολύ υψηλών χρεώσεων που παρατηρήθηκαν τους χειμερινούς, όπως όλα δείχνουν οι νέες χρεώσεις των ΥΚΩ θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.   

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης