Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιθανή η συμμετοχή της Fairfax με 500 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 1,3 με 1,5 δισεκ. της Eurobank – Προκρίνεται το μοντέλο της αυξημένης συμμετοχής funds και θεσμικών στην αμκ

tags :
Πιθανή η συμμετοχή της Fairfax με 500 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 1,3 με 1,5 δισεκ. της Eurobank  – Προκρίνεται το μοντέλο της αυξημένης συμμετοχής funds και θεσμικών στην αμκ
Παρ΄ ότι μπορεί να θεωρηθεί πρόωρο, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που αναφέρουν ότι το καναδικό Private Equity fund Fairfax είναι διατεθειμένη να επενδύσει περί τα 500 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Προφανώς το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Eurobank δεν θα ανοίξει σήμερα αλλά ήδη παρασκηνιακώς λαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2014 η αύξηση άρα και η ιδιωτικοποίηση να επιτύχουν.
Το ενδιαφέρον της Fairfax φαίνεται ότι είναι υπαρκτό και αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατ προφανώς και θα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eurobank θα επιλέξει το μοντέλο της αυξημένης συμμετοχής μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση τους νέους σχεδιασμούς θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου άνω του 1 δισεκ. ευρώ μεταξύ 1,3με 1,5 δισεκ. ευρώ στην τιμή μεταξύ 0,4 με 0,5 ευρώ η οποία θα καλυφθεί από πλήθος θεσμικών επενδυτών, funds ελληνικών και ξένων καθώς και  στρατηγικός επενδυτής με μειοψηφικό πακέτο μετοχών π.χ. του 10% τύπου Fairfax.   
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις που έχουν σημειωθεί είναι πολύ ενθαρρυντικές εξέλιξη που αν επισφραγιστεί και με συμμετοχή θα αποτελεί απόλυτη επιτυχία για μια τράπεζα όπως η Eurobank που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην τραπεζική αγορά.
Λόγω του χαμηλού core tier 1 στο 8,6% μαζί με το good TT και με tangible book value στα 4,1 δισεκ. είναι προφανές ότι η Eurobank χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Eurobank διαθέτει 4,1 δισεκ. tangible book value και core tier 1 περίπου 8,6% μαζί με το good TT ενώ χωρίς το ΤΤ εμφανίζει core tier 1 στο 8,1%.
Να σημειωθεί ότι έρχεται και η διαγνωστική μελέτη της Blackrock που θα μειώσει κατά 1% τουλάχιστον το core tier 1.
Η Eurobank είναι προφανές ότι ενεργοποιεί τον εσωτερικό μηχανισμό δημιουργίας κεφαλαίου μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Π.χ. η Eurobank life μια αντικειμενικά καλή ασφαλιστική εταιρία θα πωληθεί σε στρατηγικό ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 51%.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποκομίσει περίπου 200 με 250 εκατ σε ένα καλό σενάριο.
Αν πωλήσει τις θυγατρικές στα Βαλκάνια θα περιχαρακωθεί μόνο στην εσωτερική αγορά εξέλιξη που δεν θα αρέσει στους επίδοξους μνηστήρες.

(Πρώτη ενημέρωση 08:13, 10 Σεπτεμβρίου 2013)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης