Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι απαντά ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας σε δημοσίευμα του bankingnews

Τι απαντά ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας σε δημοσίευμα του bankingnews
Η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας επικαλείται ελλείμματα στον λογαριασμό & αδυναμία εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων να καταβάλλει την επικούρηση & καλεί τους εργαζόμενους & συνταξιούχους σε διαπραγματεύσεις
Mε αφορμή άρθρο στο Banking news, επί του ΛΕΠΕΤΕ, προσθέτουμε και ενημερώνουμε:
Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι έντοκος κοινός λογαριασμός που συνεστήθη το 1949 με σκοπό την παροχή μηνιαίας επικουρήσεως στο εξερχόμενο προσωπικό της ΕΤΕ Α.Ε.
Τον Λογαριασμό τον διαχειρίζεται επιτροπή με Πρόεδρο τον εκάστοτε Διοικητή της Τράπεζας.
Σύμφωνα με νομική έρευνα της ίδιας της ΕΤΕ Α.Ε. δεν αποτελεί ταμείο & δεν υπάγεται στο νόμο αλλά & σύμφωνα με γνωμάτευση του Αρείου Πάγου για παρόμοια περίπτωση είναι "Λογαριασμός συγκέντρωσης περιουσιακών στοιχείων".
Ο λογαριασμός αυτός πιστώνεται με το 12,5% των ακαθαρίστων αποδοχών των υπαλλήλων & αποδίδει επικούρηση μετά 35ετία σύμφωνα με το καταστατικό του το οποίο προβλέπει & άλλες πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του.
Η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας επικαλείται ελλείμματα στον λογαριασμό & αδυναμία εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων να καταβάλλει την επικούρηση & καλεί τους εργαζόμενους & συνταξιούχους σε διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο με δεδομένο ότι από συστάσεώς του ΛΕΠΕΤΕ μέχρι προσφάτως η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν από 2,8 - 3,0+ /1 & τα επιτόκια από την 10ετία του 70 μέχρι το 2002 κυμαίνονταν από 10-24% όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για ελλείμματα
Εφόσον όμως τίθεται εκ μέρους της διαχειρίστριας & εγγυήτριας του λογ/σμού "ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε." θέμα ελλειμμάτων δηλαδή "αποδόμησης" των περιουσιακών στοιχείων του έντοκου λογαριασμού επικούρησης τότε σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης πριν ζητηθεί άμεσα απόδοση διαχείρισης του λογαριασμού ούτως ώστε να γίνει γνωστό πως και γιατί δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα και αν με τα διαθέσιμα του ΛΕΠΕΤΕ καλύπτονταν στο παρελθόν άλλου είδους ανάγκες.
Παράλληλα κάποιοι θέτουν θέμα πιστωτικού γεγονότος αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να προκύψει και αν προκύψει κάτι πχ. μη τήρηση του καταστατικού αυτό ονομάζεται και αντιμετωπίζεται διαφορετικά.
Ωστόσο είναι άξιον απορίας και χρήζει διερεύνησης γιατί η ΕΤΕ Α.Ε. σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων θα αρχίσει να στρέφεται και προς την ιδιωτική ασφάλιση και ενώ θα πρέπει να γνωρίζει πως και γιατί δημιουργήθηκαν τα περίφημα ελλείμματα, αφ' ενός καταφέρεται με αχαρακτήριστο τρόπο κατά των πρώην αλλά και σημερινών υπαλλήλων της που κατέβαλαν και καταβάλλουν το 12,5% των ακαθαρίστων αποδοχών τους στον λογαριασμό και αφ' ετέρου προσπαθεί να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ΛΕΠΕΤΕ που επί της ουσίας είναι ένα ασφαλιστικό FUND και το πρώτο εν Ελλάδι πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης.
Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας έχει σταθμίσει ότι, με τον τρόπο που επέλεξε να χειρισθεί αυτό θέμα ενδέχεται να θέτει εν τω άμα σε κίνδυνο την αξιοπιστία της επιχείρησης που Διοικεί καθώς και τα αντίστοιχα προγράμματα όπως: ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΘΕΤΩ - ΕΦΑΠΑΞ ΕΘΝΙΚΗΣ. κλπ;

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης