Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μην δαιμονοποιείτε τα stock options – Οι περιπτώσεις της Alpha bank… της Εθνικής με 100 στελέχη και του Πάσχα της ΤτΕ

tags :
Μην δαιμονοποιείτε τα stock options – Οι περιπτώσεις της Alpha bank… της Εθνικής με 100 στελέχη και του Πάσχα της ΤτΕ
Είναι λάθος να δαιμονοποιείται η επιβράβευση όταν όντως οι τράπεζες ήταν στο απόγειο τους στην κερδοφορία....πριν 10 χρόνια.
Μην δαιμονοποιείτε τα stock options δηλαδή τα δικαιώματα προαίρεσης έναντι μετοχών που έδιναν οι τράπεζες στα στελέχη τους τις χρυσές περιόδους του banking δηλαδή προ του 2008.
Γιατί έχουν δαιμονοποιηθεί τα stock options;
Όλα ξεκίνησαν με έρευνα – ήδη βρίσκεται η υπόθεση στην δικαιοσύνη – των βασικών στελεχών της Alpha bank.
Η υπόθεση αυτή αφορά stock options του 2007 και το ερώτημα που γεννάται είναι τι είναι αυτά τα περιβόητα stock options;
Είναι bonus που έδιναν οι τράπεζες στα στελέχη τους έναντι μετοχών, τα στελέχη αποκτούσαν δικαιώματα προαίρεσης και μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μπορούσαν να τα ρευστοποιήσουν και η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης των stock options και της τιμής πώλησης είναι το…κέρδος για το στέλεχος που ρευστοποιούσε τις μετοχές.
Stock Option έδωσαν όλες οι τράπεζες π.χ. η Alpha bank είχε δώσει το 2007 stock options στα στελέχη της πριν 10 χρόνια όπως και η Εθνική αλλά και άλλες τράπεζες.
Στην Alpha bank η διοίκηση της λόγω των stock option έχει βρεθεί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης κατά τρόπο ασύμβατο με την λογική.
Δεν έχει γίνει αντιληπτό για ποιο θέμα διερευνάται η διοίκηση της Alpha bank ως προς τα δικαιώματα προαίρεσης.
Ταυτόχρονα και η Εθνική είχε χορηγήσει σε πάνω από 100 στελέχη stock options τα οποία μετά τις τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν μηδενική αξία.
Μάλιστα ορισμένοι συνδικαλιστικοί κύκλοι επιχείρησαν αναίτια και ατεκμηρίωτα να παρουσιάσουν τα stock options ως υποχρέωση των στελεχών της Εθνικής τράπεζας.
Π.χ. χαρακτηριστική η περίπτωση του Επιθεωρητή της ΤτΕ κ Πάσχα ο οποίος φερόταν κατά τους ίδιους κύκλους να έχει συνάψει δάνειο 500 με 550 χιλιάδων ευρώ και το δάνειο αυτό να είναι μη εξυπηρετούμενο.
Αυτό δεν ισχύει τα 500 με 550 χιλ αφορούν stock options και προφανώς δεν αφορούν μόνο τον κ Πάσχα αλλά και άλλα 100 στελέχη της Εθνικής τράπεζας.
Ο Πάσχας και το κάθε στέλεχος της Εθνικής τράπεζας είναι καλυμμένα 100% και νομικά κατοχυρωμένα.
Γιατί όμως αναφέρουμε όλα αυτά τα παραδείγματα;
Γιατί υπάρχει μια εμμονική προσέγγιση στα όρια της δαιμονοποίησης για τα stock options.
Τα stock options είναι ένας μηχανισμός επιβράβευσης των στελεχών στο παρελθόν και δόθηκαν την περίοδο όπου οι τράπεζες επιτύγχαναν κέρδη της τάξης των 5 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Είναι λάθος να δαιμονοποιείται η επιβράβευση όταν όντως οι τράπεζες ήταν στο απόγειο τους στην κερδοφορία....πριν 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης