Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπένος (Πρώην Επικ. Διαχείρισης Κινδύνων ΕΤΕ): Οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να αναλύουν - Να πράξουν

tags :
Μπένος (Πρώην Επικ. Διαχείρισης Κινδύνων ΕΤΕ): Οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να αναλύουν - Να πράξουν
Όχι σε τίτλους και μετοχές, αλλά άμεσα στις επιχειρήσεις
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο οικονομικό κανάλι SBC και τη Σοφία Ροδοπούλου, ο πρώην Επικεφαλής Διαχείρισης κινδύνων της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Μπένος, ο οποίος μίλησε για την αποχώρηση του από την Εθνική, αλλά και για την επόμενη μέρα στις Τράπεζες.
Ο κ. Μπένος, αναφερόμενος στους λόγους αποχώρησης του από το τιμόνι του Risk Management της Εθνικής, εστίασε τόσο στις διαφωνίες με τη διοίκηση σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και στο γεγονός ότι η διαχείριση κινδύνων, έχει εγκλωβιστεί σε διαρκείς αναφορές, λόγω των εποπτικών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο παραγωγικής εργασίας.
Όπως εξήγησε, από το 2012 -μετά και το PSI- όταν οι τράπεζες βρέθηκαν σε δεινή θέση, με αρνητικά κεφάλαια και κομμένη ρευστότητα, το τμήμα του Risk «και έπρεπε και πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες», καθώς οι δύσκολες συνθήκες κατέστησαν πολύ σημαντικό το ρόλο του μέσα στην τραπεζική διαχείριση.
Άρα ήταν επιβεβλημένο για έναν CRO να κάνει προτάσεις, είτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, είτε για τη νέα στρατηγική που πρέπει να χαράξει η τράπεζα.
«Κάποιες έγιναν αποδεκτές κάποιες όχι».
Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός  ότι το Risk Management της Εθνικής Τράπεζας, όπως και των υπόλοιπων τραπεζών, τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει εγκλωβιστεί σε διαρκείς αναφορές λόγω των εποπτικών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για παραγωγική δουλειά.
Όπως τόνισε ο κ. Μπένος «το risk management έχει μετατραπεί σε μια μονάδα που παρέχει αναφορές… Έχει  υποβαθμιστεί στο ρόλο του παραγωγού δεδομένων, χωρίς να μπορεί να παρέχει προστιθέμενη αξία στις τραπεζικές εργασίες».
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ, ο πρώην CRO της Εθνικής Τράπεζας, σχολίασε ότι δεν είναι βασική προτεραιότητα του να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στις τράπεζες.
Όπως εξήγησε δεν είναι εύκολο επί του παρόντος, διότι υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Αυτό που θέλει ο επενδυτής είναι να δει κερδοφορία, αλλιώς δεν επενδύει».
Σε ερώτηση για το πώς θα γυρίσουν σελίδα οι τράπεζες απάντησε: «Οι Τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να αναλύουν και να σκέφτονται.
Πρέπει πλέον να πράξουν.
Κάποιες πράξεις είναι επώδυνες και θα φέρουν ζημιές, άλλες θα φέρουν αναταραχή, αλλά είναι απαραίτητες για να μπει η οικονομία σε διαφορικό ρυθμό εξέλιξης».
Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη πιστωτικής εμπιστοσύνης και τόνισε πως κλειδί είναι νέες άμεσες επενδύσεις.
«Όχι σε τίτλους και μετοχές, αλλά άμεσα στις επιχειρήσεις».
Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στην εκπομπή "SBC this morning":

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης