Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα Nouy στις ελληνικές τράπεζες… μέσω Κύπρου – Το ΔΝΤ θέλει μοντέλο Unicredit, η ΕΚΤ 2ετή περίοδο χάριτος για κεφάλαια

Μήνυμα Nouy στις ελληνικές τράπεζες… μέσω Κύπρου – Το ΔΝΤ θέλει μοντέλο Unicredit, η ΕΚΤ 2ετή περίοδο χάριτος για κεφάλαια
Η ΕΚΤ θα δεχθεί - για τις περισσότερες τράπεζες – τα capital plans δηλαδή τα κεφαλαιακά πλάνα και έτσι θα τους δώσει 1,5 με 2 χρόνια για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους δηλαδή έως το τέλος του 2019.
Η προειδοποίηση της Nouy της επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι απαιτούνται σοβαρές πρωτοβουλίες μείωσης τους και μέσω πωλήσεων ανησύχησε τους κύπριους τραπεζίτες…αλλά και τους έλληνες.
Η μετάφραση ορισμένων ελλήνων τραπεζιτών είναι ότι η Nouy προειδοποίησε τις κυπριακές τράπεζες για να τα ακούσουν και οι ελληνικές τράπεζες.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τέλη Σεπτεμβρίου 2017 υπέβαλλαν τους νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPLs και NPEs προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων που σε σχέση με τους προηγούμενους είναι 7% με 8% υψηλότεροι.
Τέλη Οκτωβρίου ο SSM σε συνεργασία με την ΕΚΤ θα απαντήσουν επί των νέων στόχων και εκεί θα δοθεί ένα πρώτο δείγμα προθέσεων.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές μεταξύ των στόχων που υπέβαλλαν οι ελληνικές τράπεζες και των εγκεκριμένων στοχοθεσιών από τον SSM και ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα τέλη Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσει το TAR δηλαδή η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στην Eurobank και την Πειραιώς και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2018.
Οι προειδοποιήσεις της Nouy σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ καθώς και οι νέοι κανόνες για τα νέα NPLs όπου από το 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργούν πρόβλεψη 100% για κάθε νέο προβληματικό δάνειο καταδεικνύουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες.
Μπορεί η πολιτική μετάφραση της στάσης του ΔΝΤ και των ευρωπαίων να είναι soft αντιμετώπιση της Ελλάδος εάν μάλιστα κλείσει έγκαιρα την 3η αξιολόγηση…ωστόσο το ΔΝΤ είχε πάντα την εξής άποψη.
Οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν 10 δισεκ. κεφάλαια και μετά να ακολουθήσουν μια επιθετική μείωση των προβληματικών δανείων μέσω πωλήσεων.
Η λύση της Unicredit έχει χαρακτηριστεί αποτελεσματική.
Η Unicredit υλοποίησε ΑΜΚ 13 δισεκ. και εν συνεχεία πούλησε προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. ευρώ στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Το μοντέλο Unicredit θεωρείται ιδανικό αλλά οι έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι ενώ θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 5,5 με 6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ θα δεχθεί - για τις περισσότερες – τα capital plans δηλαδή τα κεφαλαιακά πλάνα και έτσι θα τους δώσει 1,5 με 2 χρόνια για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους δηλαδή έως το τέλος του 2019.
Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει τον κίνδυνο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης αλλά …στο τέλος ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρξει στο ελληνικό banking.
Για το 2018 μόνο μια τράπεζα θεωρείται υψηλού ρίσκου για να δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης