Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταξύ των 5 σημαντικότερων πωλήσεων NPLs τα ναυτιλιακά της Πειραιώς ήταν η πιο επικερδής τραπεζική συναλλαγή

Μεταξύ των 5 σημαντικότερων πωλήσεων NPLs τα ναυτιλιακά της Πειραιώς ήταν η πιο επικερδής τραπεζική συναλλαγή
Η μη πώληση των ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς το 2016 και η διατήρηση τους μέχρι σήμερα θα οδηγούσε σε πρόσθετη ζημία άνω των 150 εκατ ευρώ.
Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει ή σχεδιάζονται 5 σημαντικές πωλήσεις προβληματικών δανείων NPLs από τις ελληνικές τράπεζες.
Η πρώτη χρονικά σημειώθηκε το 2016 με την πώληση 1,04  δισεκ. ή 750 εκατ προβληματικών ναυτιλιακών δανείων από την Πειραιώς ή 30% της ονομαστικής αξίας.
Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε από την Attica bank 1,33 δισεκ. προβληματικών δανείων πάσης φύσεως που ουσιαστικά αφορούσαν συναλλαγή 70 εκατ ή στο 5% της ονομαστικής αξίας.
Ακολούθησε η Eurobank με πώληση προβληματικών καταναλωτικών δανείων 1,5 δισεκ. στο 3% της ονομαστικής αξίας ή 45 εκατ ευρώ.
Έπονται προσεχώς η Πειραιώς που μέσω του προγράμματος Αμοιβάδα πουλάει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εγγύηση εμπορικά ακίνητα και εκτιμώμενη τιμή στο 25% της ονομαστικής αξίας ή περίπου 400 εκατ.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι και χαμηλότερα τελικά η τιμή πώλησης.
Επίσης η Alpha bank θα πουλήσει 700 με 800 εκατ προβληματικά καταναλωτικά δάνεια περίπου στο 3% με 5% της ονομαστικής αξίας ή περίπου 25 εκατ.
Από αυτές τις 5 βασικές μεγάλες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό και παρ΄ ότι είναι ανόμοιες συγκριτικά – διαφορετικά δάνεια, με διαφορετικές εγγυήσεις ή ανυπαρξία εγγυήσεων και άλλα – η πιο κερδοφόρος ήταν η πώληση ναυτιλιακών προβληματικών δανείων από την Πειραιώς το 2016.
Το συμπέρασμα αυτό θα σπεύσουν ορισμένοι και θα πουν ότι είναι αυθαίρετο.
Όχι δεν θα επικαλεστούμε ότι τα προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια πουλήθηκαν στην χειρότερη φάση της διεθνούς ναυτιλίας και με τις εκτιμήσεις το 2016 να είναι απαισιόδοξες και παρ΄ όλα αυτά αντλήθηκαν 300 εκατ.
Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το εξής.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς δεν πουλούσε το 1 δισεκ. προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια και τα διακρατούσε.
Με βάση την πορεία της αγοράς στον ναυτιλιακό κλάδο εξάγεται το εύκολο συμπέρασμα ότι τα δάνεια αυτά θα είχαν επιδεινωθεί όπερ σημαίνει ότι αντί να έχουν αξία 300 εκατ που πουλήθηκαν θα είχαν 120 με 150 εκατ με βάση ορισμένες εκτιμήσεις.
Έτσι λοιπόν εάν σήμερα η Πειραιώς κατείχε το 1 δισεκ. προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια όχι δεν θα ενέγραφε 300 εκατ αλλά θα έπρεπε να πάρει πρόσθετη πρόβλεψη άλλα 150 εκατ σε ζημία από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Κάποτε είχαμε υποστηρίξει ότι η Πειραιώς δεν έχει ζημιωθεί από καμία συναλλαγή καθώς όλες οι κινήσεις που έγιναν – και αναφέρονται στο πόρισμα της ΤτΕ – δεν κατέδειξαν ζημία.
Η μη πώληση των ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς το 2016 και η διατήρηση τους μέχρι σήμερα θα οδηγούσε σε πρόσθετη ζημία άνω των 150 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης