Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό - Το bankingnews αποκαλύπτει την αλήθεια για το πόρισμα της ΤτΕ στην Πειραιώς – Η «ζημία» ήταν κέρδος 300 εκατ

Αποκλειστικό - Το bankingnews αποκαλύπτει την αλήθεια για το πόρισμα της ΤτΕ στην Πειραιώς – Η «ζημία» ήταν κέρδος 300 εκατ
Γιατί στους ελέγχους που διενέργησε στο παρελθόν η ΤτΕ δεν βρήκε τίποτε και γιατί ξαφνικά με το πόρισμα αποκαλύπτει πολλά…τα οποία όμως όπως λέει ....δεν ζημίωσαν την τράπεζα.
Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Πειραιώς σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για κεφαλαιακές ανάγκες έφεραν στα όρια της συστημικής ευστάθειας το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.
Η δραματική πτώση της τράπεζας Πειραιώς που έχει χάσει εσχάτως 900 εκατ σε χρηματιστηριακή αξία και η πτώση -21% στις 20 Σεπτεμβρίου με αντίστοιχη άνοδο +5,6% της Εθνικής καθοδηγήθηκε από την ακραία φημολογία ότι η Πειραιώς θα διαχωριστεί σε good και bad bank όχι όμως μέσω του μηχανισμού του resolution και θα συγχωνευθεί με την Εθνική τράπεζα.
Η φήμη αυτή έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από τον SSM ως παντελώς ανυπόστατο σενάριο.
Όμως είναι ξεκάθαρο όλη αυτή η κινδυνολογία έχει πλήξει πολύ σοβαρά την τράπεζα Πειραιώς και ωθήσει στα όρια της συστημικής ευστάθειας την τράπεζα.
Σήμερα το bankingnews πραγματοποιώντας μια ενδελεχή έρευνα περί των αναφορών του πορίσματος παρουσιάζει βασικές πτυχές που
1)Αποκαλύπτουν εάν έχασε, εάν ζημιώθηκε η τράπεζα Πειραιώς
2)Αποκαλύπτουν ότι πριν το πόρισμα όλοι ήξεραν, ο Στουρνάρας, μέλη του ΔΣ της Πειραιώς που παραμένουν στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και η νέα διοίκηση
3)Αποκαλύπτουν ότι η διοίκηση της ΤτΕ είχε ξεκινήσει να μιλάει δεξιά και αριστερά σε πολιτικούς και τρίτα πρόσωπα 2 μήνες πριν την αναφορά του bankingnews τέλη Αυγούστου που πρώτη φορά τονίστηκε η ύπαρξη του πορίσματος σε δημοσιογραφικό επίπεδο.

Ποια η αλήθεια για την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και την συμμετοχή της Libra Group του εφοπλιστή Λογοθέτη

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η Libra Group εάν δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 της Πειραιώς θα είχε..... καταρρεύσει οδηγώντας στο χάος όλες τις τράπεζες.
Αποτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας θα ήταν οικονομική καταστροφή.
Όταν την τελευταία ημέρα, την τελευταία ώρα ο Άνθιμος Θωμόπουλος τότε CEO στην Πειραιώς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ομίλου Μιχάλη Σάλλα ότι ο σχεδιασμός κάλυψης της αύξησης έχει καταρρεύσει, στο εσωτερικό της τράπεζας προκλήθηκε πανικός.
Ο Μιχάλης Σάλλας κατανόησε ότι όχι μόνο θα καταρρεύσει η Πειραιώς αλλά λόγω Πειραιώς θα καταρρεύσει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα.
Ξημερώματα της τελευταίας ημέρας κινητοποίησε όλα τα στελέχη του ζητώντας να πάρουν γνωστούς και αγνώστους ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Μεταξύ των πολλών επιχειρηματιών με τους οποίους επικοινώνησαν τα στελέχη της Πειραιώς ήταν και η Libra Group.
Ο εφοπλιστής Λογοθέτης της Libra Group συμμετείχε με 80 εκατ δικά του κεφάλαια και ταυτόχρονα χρησιμοποίησε δάνεια περίπου 180 εκατ της Πειραιώς για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς αυτό είναι παράτυπο αλλά η Libra δεν πήρε νέα δάνεια από την Πειραιώς, διατηρούσε κυρίως μέσω της τράπεζας γραμμές πίστωσης και χρησιμοποίησε τα κεφάλαια παρελθουσών δανείων.
Δεν χορηγήθηκε δηλαδή δάνειο για να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι όλα τα δάνεια της Libra Group είναι 100% εξυπηρετούμενα και κανένα δάνειο δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα ή καθυστέρηση ή οποιαδήποτε σκιά.
Για τον τρόπο συμμετοχής της Libra Group στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς του 2015 είχαν πλήρη γνώση τόσο η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον Γιάννη Στουρνάρα που επικοινωνούσε 10 φορές την ημέρα με την διοίκηση της Πειραιώς παρακολουθώντας την πορεία κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου.
Η ΤτΕ γνώριζε ότι συμμετείχε η Libra και γνώριζε πως συμμετείχε η Libra…τότε δεν μίλησε κανείς.
Όμως για την συμμετοχή της Libra γνώριζαν και παράγοντες της Κυβέρνησης και τότε τόνιζαν…στόχος είναι η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.
Η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον μη εκτελεστικό Πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα κατάφερε το ακατόρθωτο μια αύξηση κεφαλαίου που δεν καλυπτόταν τελικώς να πετύχει και μαζί να διασωθεί η Πειραιώς και όλο το σύστημα.
Μια άλλη παράμετρος που αποδεικνύει ότι η Libra δεν ήταν το «σκάνδαλο του αιώνα» ήταν ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών μετά από έρευνα που πραγματοποίησε βρήκε τις παρατυπίες ως προς τον τρόπο κάλυψης της ΑΜΚ της Πειραιώς αλλά ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Αποσαφηνίζεται ότι η Πειραιώς έκλεισε το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου και ουσιαστικά έκλεισε και το ζήτημα της Libra Group.

Ποια η αλήθεια για την πώληση ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς στην LXM της Libra Group

Ένα θέμα που εκτενώς αναλύεται στο πόρισμα είναι η υπόθεση πώλησης ναυτιλιακών δανείων περίπου 650 με 700 εκατ ευρώ από την Πειραιώς στην Libra Group και συγκεκριμένα στην εταιρία LXM.
H Libra διαδραμάτισε ρόλο διαμεσολάβησης στο όλο δανειακό πακέτο των 700-800 εκατ ευρώ.
Θα υποθέσουν πολλοί ότι η Libra και η Πειραιώς είχε πολλές συναλλαγές και ότι μπορεί η Libra να έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από την Πειραιώς.
Όμως όπως αποδεικνύεται κατά την διαδικασία πώλησης των ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς συμμετείχαν 4 + την Libra Group =5 εταιρίες για να αγοράσουν τα ναυτιλιακά δάνεια.
Με βάση τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών Deloitte και PWC προκύπτει ότι η προσφορά της Libra LXM ήταν η πλεον συμφέρουσα καθώς ήταν η υψηλότερη.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι από αυτή την συναλλαγή η Πειραιώς έγραψε κέρδη περίπου 190 με 210 εκατ ευρώ.
Ενώ η πώληση των ναυτιλιακών δανείων παρουσιάζει ως μια υπόθεση που η Πειραιώς σκόπιμα πριμοδότησε την Libra για να κερδίσει η κυπριακή εταιρία εις βάρος της Πειραιώς τελικώς προκύπτει ότι η Πειραιώς έγραψε κέρδος 190 με 210 εκατ ευρώ.
Είναι ή δεν είναι αληθές, η Πειραιώς έγραψε αυτό το κέρδος ή όχι;
Εάν τώρα από την πώληση κέρδισε και η Libra προφανώς θυμίζουμε ως παράδειγμα την περίπτωση της Attica bank με την πώληση 1,3 δισεκ. NPLs ή της Eurobank με την πώληση 2,8 δισεκ. έναντι 25 εκατ ευρώ.
Πολύ σοβαρό στοιχείο είναι ότι σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς που συμμετείχαν π.χ. στο risk committee γνώριζαν πολύ καλά την υπόθεση καθώς είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους χωρίς να εξακριβώσουν το οτιδήποτε.
Η ερώτηση είναι ο Karel De Boeck και ο David Hexter σημερινά μέλη του ΔΣ της Πειραιώς γνώριζαν επακριβώς τα δεδομένα ναι ή όχι;

Ποια η αλήθεια για την πώληση προσωπικών δανείων 30 εκατ από στελέχη της τράπεζας Πειραιώς

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι τα στελέχη της Πειραιώς ουσιαστικά είχαν αμφίδρομη συνεργασία με την Libra Group κοινώς ο ένας εξυπηρετούσε τον άλλο.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 2 χρόνια η ΤτΕ πίεζε τα στελέχη της παλαιάς διοίκησης της Πειραιώς να πουλήσουν τα δάνεια που κατείχαν καθώς δεν νοείται να έχεις δάνεια και να είσαι στις βασικές επιτροπές της Πειραιώς ήταν παραβίαση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.
Υπό την πίεση της ΤτΕ λοιπόν τα στελέχη της Πειραιώς 12 με 14 βασικά στελέχη πούλησαν περίπου 30 εκατ δάνεια.
Είναι αληθές ότι στην διαμεσολάβηση της πώλησης ήταν η Libra Group και πολλοί θα υποθέσουν Libra εδώ, Libra εκεί, Libra πιο πέρα κάτι συμβαίνει;
Μήπως στελέχη έκαναν δουλειές με την Libra και η Libra τους εξυπηρέτησε με αυτό τον τρόπο;
Πριν απαντήσουμε μεταξύ των ατόμων που πούλησαν δάνεια ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς ο οποίος το δάνειο του είχε εγγύηση ακίνητο, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της Πειραιώς ο οποίος είχε μετοχοδάνειο, κάποια κυρία εκ των βασικών στελεχών της τράπεζας της οποίας το δάνειο είχε έγγραφες προσημειώσεις κ.α. συνολικά 12 με 14 στελέχη.
Προφανώς ήταν λάθος που εμφανίστηκε η Libra ως διαμεσολαβητής καθώς οι συνειρμοί ήταν εύλογοι η Libra και τα στελέχη αλλεοεξυπηρετούνταν προφανώς πράξη 100% παράνομη.
Όμως είναι έτσι τα πράγματα;
Γιατί αποφάσισαν να πουλήσουν τα στελέχη της Πειραιώς τα δάνεια τους και μάλιστα στην Libra όταν όλοι θα μπορούσαν να συνδέσουν την Libra με αλλότρια σχέδια και να πλήξουν το κύρος των στελεχών αυτών;
Ήταν αφελείς λοιπόν όλοι;
Η ΤτΕ πίεζε ασφυκτικά να μειωθεί ο δανεισμός των βασικών στελεχών της διοίκησης δραστικά.
Τότε αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από την πώληση.
Πότε υπάρχει απάτη ή δόλος;
Εάν τα δάνεια πουλήθηκαν σε τιμές άσχετες από την ονομαστική αξία ή εάν πουλήθηκαν με ζημία της τράπεζας;
Θα αναφερθούμε μόνο σε μια περίπτωση που υπάρχουν αποδείξεις 100% ότι όταν ένα δάνειο πωλείται στο 98% της ονομαστικής αξίας δεν υπάρχει δόλος ή ζημία.
Η Πειραιώς δεν έχασε στο ελάχιστο από αυτή την συναλλαγή, τα δε περισσότερα δάνεια έχουν ήδη αποπληρωθεί και εξοφληθεί.
Υπάρχει ηθικό θέμα;
Ναι υπάρχει αλλά το θέμα είναι ηθικό.
Εάν τώρα υπάρχει και νομικό θέμα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ένα στέλεχος εξυπηρέτησε την Libra και η Libra που πήρε το δάνειο και το αποπλήρωσε και έτσι τον δωροδόκησε.
Αυτή η υπόθεση δεν αποδεικνύεται τουλάχιστον στο πόρισμα.

Ποια η αλήθεια για τα 127 εκατ των capital controls;

Ένα μεγάλο θέμα που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι η διακίνηση 127 εκατ εν μέσω capital controls για την πληρωμή της γαλλικής ενεργειακής εταιρίας.
Τα 127 εκατ ήταν δάνειο του Λογοθέτη της Libra Group ο οποίος είχε συναλλαγές με Γαλλική ενεργειακή εταιρία.
Τότε διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Σταύρος Λεκκάκος στην Πειραιώς που δεν είχε υπογράψει και το αρμόδιο στέλεχος που πήρε πάνω την υπόθεση αυτή.
Προφανώς επέδειξε υπέρμετρο ζήλο ωστόσο γιατί το έπραξε;
Γιατί η γαλλική ενεργειακή εταιρία είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας θα αύξανε τις τιμές κατά 40% περίπου και θα καθιστούσε απίστευτα κοστοβόρα την συναλλαγή.
Προφανώς στην προσπάθεια του να κλείσει η υπόθεση και μάλιστα με την κρατική εταιρία ενέργειας της Γαλλίας ενώ γνώριζε για τα capital controls, παρατύπησε αλλά αυτή η παρατυπία ήταν προς το συμφέρον της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση των capital controls έχει καταλήξει στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος αλλά η υπόθεση αυτή ως αδίκημα είναι πλημμέλημα καθώς…δεν υπάρχει θέμα ξεπλύματος αλλά μιας συναλλαγής που όντως δεν θα έπρεπε να είχε γίνει.
Σημειώνεται δε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 127 εκατ επεστράφησαν πίσω όταν συνειδητοποίησαν οι εμπλεκόμενοι ότι η συναλλαγή ήταν παραβίαση των capital controls.
Το δάνειο των 127 εκατ αποπληρώνεται κανονικά χωρίς επίσης καμία καθυστέρηση ή άλλο πρόβλημα.

Ποια είναι αλήθεια για το real estate;

Η υπόθεση με το real estate δεν αποτελεί ούτε καν δευτερεύουσα υπόθεση, αφορά ταμειακά ροές και αποτιμήσεις και παραμένει ακόμη και στο πόρισμα πολύ χαμηλά σε σπουδαιότητα.

Το συμπέρασμα

Το βασικό ερώτημα με αφορμή και την κατακρήμνιση της μετοχής της Πειραιώς είναι ένα.
Η Πειραιώς ζημιώθηκε από ότι αναφέρει το πόρισμα, από τα λάθη τις παρατυπίες ή τις παραβιάσεις κανονισμών;
Το σημαντικότερο εάν υπάρχει ζημία αυτή πλήττει και επηρεάζει σήμερα τον ισολογισμό της Πειραιώς;
Η απάντηση είναι ότι η Πειραιώς όχι δεν ζημιώθηκε αλλά κέρδισε 300 εκατ έσοδα ....που υπάρχουν στον ισολογισμό.
Όμως ακόμη και εάν κάποιοι δεν αποδέχονται το πώς προέκυψαν τα 300 εκατ η ουσία είναι ότι το πόρισμα σήμερα έχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ επίδραση στον ισολογισμό, στα κεφάλαια και στα αποτελέσματα της Πειραιώς.
Η διοίκηση Μεγάλου η τωρινή διοίκηση της Πειραιώς δεν έπρεπε μόνο να αναφέρει ότι δεν προκύπτουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από το πόρισμα αλλά ότι ανεξαρτήτως του τι συνέβη στο παρελθόν σήμερα το πόρισμα έχει μηδενική επίδραση στον ισολογισμό γιατί έχει απορροφηθεί.
Το πόρισμα θα πάει στον εισαγγελέα αλλά ο στόχος είναι να μην πληγεί άλλο η Πειραιώς.
Από τι κινδυνεύει η Πειραιώς;
Από τα 127 εκατ των capital controls που επεστράφησαν τα περισσότερα;
Από τα δάνεια της Libra που όλα πληρώνονται κανονικά;
Από την πώληση ναυτιλιακών δανείων στην Libra όπου προέκυψαν 200 εκατ κέρδος;
Δεν υπάρχει ζημία αλλά κέρδος όπως αποδεικνύουμε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός με ένα στόχο….ήθελαν να πιάσουν τον Μιχάλη Σάλλα.
Ήθελαν να του βρουν στοιχεία για να τον ενοχοποιήσουν.
‘Όμως το πόρισμα ούτε έμμεσα ούτε άμεσα, ούτε πλαγίως δεν εμπλέκει τον Μιχάλη Σάλλα τον πρώην πρόεδρο της Πειραιώς.
Βέβαια στελέχη έκαναν λάθη και υπήρξαν παρατυπίες ναι υπήρξαν.
Όμως άλλο παρατυπία και άλλο ζημία της τράπεζας Πειραιώς.
Η Πειραιώς δεν έχει ζημιωθεί.

Υποσημείωση

Η τράπεζα Πειραιώς υπόκειτο σε ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα κάθε φορά που ζητούσαν στοιχεία τους παραδίνονταν δεκάδες φάκελοι.
Γιατί στους παρελθόντες ελέγχους η ΤτΕ δεν βρήκε τίποτε και γιατί ξαφνικά με το πόρισμα αποκαλύπτει πολλά…τα οποία όμως όπως λέει το πόρισμα δεν ζημίωσαν την τράπεζα.
Η διοίκηση της ΤτΕ, τωρινά μέλη του ΔΣ της Πειραιώς γνώριζαν π.χ. τα ζητήματα της Libra και τη άποψη είχαν;
Μήπως θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα;
Πως στο παρελθόν δεν υπήρχε πρόβλημα και στο πόρισμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα;

Υποσημείωση 2

Η τράπεζα Πειραιώς δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καθοδικό σπιράλ.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τράπεζα κινείται στα όρια της αστάθειας.
Η ΤτΕ και η διοίκηση της Πειραιώς πρέπει με ενέργειες τους να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Οι συνεχείς διαρροές από την ΤτΕ του πορίσματος χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί αποτελεί θεσμική παραβίαση και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης