Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Ιρλανδία πείθει με το success story έχοντας καθαρή πρόσβαση στις αγορές και η Ελλάδα παλεύει με το failure story;

Γιατί η Ιρλανδία πείθει με το success story έχοντας καθαρή πρόσβαση στις αγορές και η Ελλάδα παλεύει με το failure story;
Με όρους πιστοληπτικής ικανότητας οι διαφορές Ιρλανδίας και Ελλάδος είναι χαοτικές φθάνουν τις 11 βαθμίδες
Ιρλανδία και Ελλάδα βρέθηκαν σχεδόν μαζί στην δίνη της κρίσης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής και οδηγήθηκαν βίαια σε μνημόνια.
Η Ιρλανδία ήταν μια ισχυρή οικονομία αλλά με υπερβολικά μοχλευμένο τραπεζικό σύστημα που στο τέλος απέτυχε να διαχειριστεί την έκρηξη των προβληματικών δανείων.
Η Ελλάδα ήταν μια προβληματική οικονομία, που υπερδανειζόταν για να καταναλώσει, στηριζόταν σε αδύναμα οικονομικά στοιχεία αλλά ο τραπεζικός κλάδος αναπτυσσόταν και σε γενικές γραμμές – πριν την κρίση – δεν ήταν ο αδύναμος κρίκος του συστήματος, μετεξελίχθηκε σε αδύναμο κρίκο αλλά το 2006 ή 2007 οι ελληνικές τράπεζες ήταν ισχυρές.
Η Ιρλανδία με συνέπεια, στις μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζοντας πειστικά το τραπεζικό πρόβλημα – κρατικοποίηση αρχικά, σύσταση NAMA όπου υπάχθησαν 74 δισεκ. στεγαστικά δάνεια κ.α. – κατάφερε να επαναφέρει το τραπεζικό της σύστημα στον δρόμο της ομαλότητας.
Εξαιρώντας το ΑΕΠ του 2015 που εκτινάχθηκε 26,3% - το Αζερμπαϊτζάν είχε καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ 34,5% το 2006 – έχει καταφέρει να πετύχει στο διάστημα 2006 και 2017 αύξηση ΑΕΠ 9,1% που είναι σίγουρα εντυπωσιακή επίδοση.
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία κατήργησε το Double Irish ήταν ένα κόλπο φορολογικό όπου μια εταιρία με έδρα την Ιρλανδία μπορούσε να συστήσει και μια δεύτερη εταιρία θυγατρική π.χ. στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και εκεί να μεταφέρει τα κέρδη.
Αυτό συνέβαινε κυρίως στις φαρμακευτικές εταιρίες και στις αεροπορικές.
Η Ιρλανδία κατάργησε αυτό το Double Irish και πολλές εταιρίες υποχρεώθηκαν να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους.
Έτσι τα κέρδη καταγράφονταν στις μητρικές και η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας το συμπεριέλαβε στο ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι ο συντελεστής φορολογίας στην Ιρλανδία είναι 12,5% και παρ΄ όλα αυτά οι φαρμακευτικές εταιρίες μετέφεραν τα κέρδη στις offshore.
Η Ιρλανδία επιβεβαίωσε την θετική πορεία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.
Πλέον η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκια στην 5ετία -0,077% αρνητικά επιτόκια ενώ στα 10 χρόνια δανείζεται με 0,76%.
Η Ελλάδα στα 10 χρόνια δανείζεται με επιτόκια 5,55% με 5,58%.
Είναι προφανής η χαοτική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

Η πορεία της Ιρλανδίας

Αν εξετάσει κανείς την Ιρλανδία, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση βγάζει ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η Ιρλανδική οικονομία υπερδιογκώθηκε προ της κρίσης του 2008, οι τράπεζες της Ιρλανδίας κατέρρευσαν λόγω των τεράστιων απωλειών από την φούσκα των ακινήτων.
Για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό bank run, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας εγγυήθηκε το σύνολο ανεξόφλητων υπολοίπων των καταθέσεων και υποχρεώσεων.
Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας αυξήθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 σε περισσότερο από 120% το 2013.
Προσθέστε και το ιδιωτικό χρέος και η ιρλανδική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους που ισοδυναμεί με 400% του ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα, όπου το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ χαμηλότερο, το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό ανέρχεται σε 530 δισεκ. ευρώ σε περίπου 298% του ΑΕΠ.
Παρ 'όλα αυτά, η Ιρλανδία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων στις αρχές του 2013.
Πράγματι, η οικονομία της Ιρλανδίας αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς, 5,2% το 2016 και 3,9% το 2017 και στόχος είναι 3,3% το 2018  η ανεργία είναι κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας είναι σχεδόν πλησίον του κόστους δανεισμού της Γαλλίας.
Η Ιρλανδία έχει αποδείξει ότι ακόμη και σε μια σοβαρή κρίση, η αποφασιστική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις  μπορούν  να σταθεροποιήσουν γρήγορα την οικονομία και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
 Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιέκοψε τους μισθούς του δημόσιου τομέα και τις συντάξεις, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης (στα 68 έτη από το 2028), περιέκοψε κοινωνικές παροχές και αύξησε τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Από την άλλη πλευρά η λιτότητα έπληξε την ελληνική οικονομία μια άκαμπτη οικονομία – είναι από τις λιγότερο ευέλικτες στην Ευρώπη - πολύ περισσότερο από ότι στην Ιρλανδία, όπου η ευέλικτη αγορά εργασίας και προϊόντων επέτρεψε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας σε τράπεζες και κατασκευές οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν σταδιακά από την αύξηση των θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς.
Η ιρλανδική οικονομία ωφελήθηκε επίσης από τον εξαγωγικό της προσανατολισμό και τους στενούς δεσμούς με τις οικονομίες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Αλλά η Ιρλανδία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά και σοβαρά διδάγματα στην Ελλάδα - αρχής γενομένης με την ανάγκη να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Με ένα σταθερό πρόγραμμα που τήρησε απαρέγκλιτα τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στις τράπεζες επέτρεψαν στην Ιρλανδία να βγει από το πρόγραμμα στήριξης 67,5 δισεκ. ευρώ, όπως έχει προγραμματιστεί στο τέλος του 2013.
Επιπλέον, η απόδοση των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων, από  15% στα μέσα του 2011, έχει υποχωρήσει στο 0,76%.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι η Ελλάδα δανείζεται την τρέχουσα περίοδο στην 5ετία στο 4,625% ενώ η Ιρλανδία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο -0,077%.
Αν και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ συνέβαλε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, η επιτυχία της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιστρέψει στην αγορά κεφαλαίων, χωρίς την ασφάλεια μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει.
Μόλις επέστρεψε η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ξεκίνησε ένας ενάρετος κύκλος για την Ιρλανδική οικονομία.
Για παράδειγμα, η Ιρλανδία ήταν σε θέση να εξοφλήσει τα 12,5 δισεκ. στο ΔΝΤ καθώς μπορούσε να βρει κεφάλαια από τις αγορές.
Η εμπιστοσύνη των αγορών έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη.
 Αφού η οικονομία της Ιρλανδίας είχε συρρικνωθεί έως και -6% το 2009, ξεπέρασε  τις άλλες χώρες που διασώθηκαν ήδη από το 2011.
Πως προήλθε η αύξηση του ΑΕΠ της Ιρλανδίας;
Οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ αυξήθηκε η  παραγωγικότητα και βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα, μέσω των εξαγωγών.
Την τρέχουσα περίοδο οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η πτώση 5% της ανεργίας ενισχύουν την κατανάλωση, ενώ η ανάκαμψη επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.
Εν ολίγοις, η Ιρλανδία κατάφερε να ανακτήσει την αξιοπιστία της  μέσω μιας αποφασιστικής δημοσιονομικής πολιτικής και προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Όλα αυτά οδήγησαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας την επιστροφή στην ανάπτυξη και συνεπώς, τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Υποσημείωση

Με όρους πιστοληπτικής ικανότητας οι διαφορές Ιρλανδίας και Ελλάδος είναι χαοτικές φθάνουν τις 11 βαθμίδες
Να ληφθεί υπόψη ότι με όρους Moody's η πιστολητπική ικανότητα της Ιρλανδίας είναι 11 βαθμίδες υψηλότερη από της Ελλάδος.
Η Ελλάδα βαθμολογείται με Caa2 από την Moody's και η Ιρλανδία σε Α3.
Με όρους Standard and Poor's η Ιρλανδία βαθμολογείται με Α+ και η Ελλάδα με Β- δηλαδή 11 βαθμίδες διαφορά.

Εκτιμήσεις για το ΑΕΠ Ιρλανδίας και Ελάδος


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης