Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορισμένες ενδιαφέρουσες παράμετροι από την ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών με ομόλογα (Tier 2)

Ορισμένες ενδιαφέρουσες παράμετροι από την ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών με ομόλογα (Tier 2)
Με την ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα «Tier 2» το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) θα εισπράττει κουπόνι περίπου 6,5%
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράμετροι σχετικά με την ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών των τραπεζών με ομόλογα (Tier 2).

Ειδικότερα:

1.    Με την ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα «Tier 2» το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) θα εισπράττει κουπόνι περίπου 6,5% (Περίπου 65-70 εκ. ετησίως από όλες τις Τράπεζες)
Σήμερα από τις προνομιούχες μετοχές το ΕΔ δεν εισπράττει τίποτα διότι η καταβολή κουπονιού (μέρισμα) στις προνομιούχες μετοχές τελεί υπό την προϋπόθεση ύπαρξης διανεμητέων ποσών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 44α του Κ.Ν. 2190/1920. Οι Τράπεζες, εξαιτίας των ιδιαίτερα μεγάλων ζημιών που συσσώρευσαν κατά τις περιόδους 2010 έως και 2015 δεν διαθέτουν σήμερα επαρκή διανεμητέα κέρδη/αποθεματικά και ούτε αναμένεται να έχουν στο άμεσο μέλλον.
2.    Οι προνομιούχες μετοχές δεν έχουν λήξη, είναι αορίστου διάρκειας, κατά συνέπεια θεωρητικά οι Τράπεζες μπορεί να μην τις εξοφλήσουν ποτέ.
Αντιθέτως το Tier 2  έχει διάρκεια ορισμένη (δέκα έτη) άρα υπάρχει βεβαιότητα για το ΕΔ ότι θα εισπράξει (στο άρτιο) τα χρήματά του στο τέλος της δεκαετίας το αργότερο, έχοντας στο ενδιάμεσο εισπράξει και τόκους άνω των € 600 εκ.       
3.    Το Tier 2 δεδομένου ότι είναι «ομόλογο» και όχι «μετοχικό κεφάλαιο» παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον κάτοχό του άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση στο ΕΔ, σε περίπτωση εκκαθάρισης της Τράπεζας.
Στην απευκταία αυτή περίπτωση πρώτα ικανοποιούνται οι καταθέτες της Τράπεζας, μετά οι κάτοχοι ομολόγων (Tier 2 και άλλων ομολόγων) και ακολούθως οι κάτοχοι κεφαλαίου δηλαδή οι κοινοί και προνομιούχοι μέτοχοι. Επομένως, η πιθανότητα «κουρέματος», όπως συνέβει σε μια από τις συστημικές Τράπεζες στις προνομιούχες μετοχές της, μειώνεται σημαντικά
4.    Με την ανταλλαγή ενισχύονται τα κεφάλαια των Τραπεζών, χωρίς νέα κρατική βοήθεια και χωρίς κόστος για το ΕΔ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των επικείμενων stress tests. Καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες σημαίνει μεγαλύτερη τραπεζική συστημική ευστάθεια για τη χώρα.    

•    Η ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη ΤτΕ, SSM και DGcom
•    Το κουπόνι είναι αρκετά «τσουχτερό» λίγο κάτω από 6,50% (συγκρίσιμο με τα δεκαετή).
Σ’ αυτό ήταν ανυποχώρητος ο Τσακαλώτος
•    Δεν είναι CoCos (όπως γράφτηκε) είναι ομόλογα γι αυτό και έχουν απόδοση ομολόγων.
•    Οι προνομιούχες αποπληρώνονται στο άρτιο και εκδίδονται νέα ομόλογα 10ετή, κατηγορίας Tier II τα οποία μετράνε στα εποπτικά κεφάλαια.

Γιατί γίνεται αυτό:
Οι προνομιούχες δεν έχουν λήξη, όμως από 1/1/2018 έπαυε η δυνατότητα να υπάγονται στα εποπτικά κεφάλαια.
Για το δημόσιο η «χασούρα» ήταν ότι δεν εισέπραττε καμία απόδοση λόγω των συσσωρευμένων ζημιών (βάσει Ν2190 περί Ανωνύμων Εταιρειών).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης