Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θέλουν πάνω από 10 δισ; - Κρίσιμα AQR και stress tests

Πόσο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θέλουν πάνω από 10 δισ; - Κρίσιμα AQR και stress tests
Μόνο σε μια πολύ ακραία παραδοχή οι ελληνικές τράπεζες μηδενίζουν τα capital buffer αλλά η ΕΚΤ και ο SSM δεν φαίνεται να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες στα stress tests του 2018…
Πόσο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακό μαξιλάρι - capital buffer - 10 δισεκ. ευρώ;
Στην νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA την οποία παρουσίασε στις 21 Ιουλίου 2017 αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισεκ. τα οποία μπορεί να μην επαρκούν....
Επίσης τονίζει ότι το νέο AQR η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και τα stress tests που θα διενεργηθούν και θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2018 θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν για τα NPLs και NPEs πολύ μεθοδικά η μεν Εθνική με Alpha bank από Σεπτεμβριο 2017 και Νοέμβριο 2017 Πειραιώς και Eurobank.
Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χαμηλή ποιότητα των τραπεζών θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια.
Τα υφιστάμενα τραπεζικά κεφάλαια αντιπροσωπεύουν μεγάλες ενδεχόμενες υποχρεώσεις για το κράτος, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ένα απόθεμα κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ (5,5%% του ΑΕΠ του 2016) για να καλυφθούν πιθανές πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης, αλλά το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές.
Ως εκ τούτου, ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι αδύναμοι και παρουσιάζουν τον υψηλότερο λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην ζώνη του ευρώ (49% στο τέλος Μαρτίου 2017).
Τα τραπεζικά κεφάλαια είναι χαμηλής ποιότητας (πάνω από τα μισά είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να εμφανίζουν περιορισμένη ρευστότητα, απαιτώντας συνεχή εξάρτηση από την ELA.
Αυτές οι αδυναμίες είναι εμφανείς και η συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των καταθετών, επιβάλλει την διατήρηση των ελέγχων κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει υπό πίεση για 8 συνεχόμενα έτη

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν 32-33 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 28,5 δισεκ. είναι tangible book και από αυτά τα 19,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία δηλαδή λογιστικά κεφάλαια. 
Η ΕΚΤ έχει προσδιορίσει για τις ελληνικές τράπεζες ένα περιθώριο ασφαλείας για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 12% αντί 8% που είναι το κατώτερο όριο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Οπότε με βάση την παραδοχή των συνολικών κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ήδη capital buffer δηλαδή κεφαλαιακά μαξιλάρια περίπου 7,6-8 δισεκ. ευρώ.
Προκύπτει ένα θεωρητικό έλλειμμα 2 δισεκ.
Οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις εξής προκλήσεις
1)Εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙΙ όπου θα επιβαρυνθούν τα κεφάλαια περίπου 4 δισεκ. ευρώ.
2)Με την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRs 9 οι τράπεζες θα χρειαστούν να διενεργήσουν νέες προβλέψεις έως 3,5 δισεκ. ευρώ ωστόσο έχουν 5 χρόνια δυνατότητα καταγραφής και απόσβεσης της συγκεκριμένης πρόβλεψης.
3)Διαθέτουν αναβαλλόμενη φορολογία 19,8 δισεκ σε σύνολο tangible book 28,5 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς πολύ δυσμενή σχέση μεταξύ πραγματικών και λογιστικών κεφαλαίων αλλά η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί την αναβαλλόμενη φορολογία.
4)Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα όπου η πραγματική τους αξία δεν ξεπερνάει τα 21 δισεκ.
Σε μια υπόθεση εργασίας εάν μπορούσαν σήμερα να πωληθούν και τα 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs θα μπορούσαν να πωληθούν ως εξής
Α)Τα καταναλωτικά προβληματικά ανοίγματα ύψους 14,4 δισεκ. ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις λογιστικοποιημένα ή μη θα μπορούσαν να πωληθούν 180 εκατ.
Δηλαδή τα 14,4 δισεκ. έχουν αξία 180 εκατ ευρώ.
Β) Τα στεγαστικά προβληματικά ανοίγματα ύψους 27 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να πωληθούν περίπου 7 δισεκ. ή σε ένα εύρος 6,5 με 7,5 δισεκ.
Γ) Τα προβληματικά ανοίγματα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 17 δισεκ. θα μπορούσαν να πουληθούν μεταξύ 780 με 850 εκατ ευρώ.
Δ) Τα προβληματικά ανοίγματα στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 44 δισεκ. θα μπορούσαν να πωληθούν 13 δισεκ.
Ε)Τα ναυτιλιακά προβληματικά ανοίγματα ύψους 2,8 δισεκ. θα μπορούσαν να πωληθούν 560 εκατ ευρώ.
Συνολικά 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα πάσης φύσεως δανείων θα μπορούσαν να πωληθούν 21 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Το capital buffer που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες κάτω από ένα δυσμενές σενάριο μηδενίζεται.
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες δεν πέφτουν κάτω από τα όρια φερεγγυότητας που έχει καθορίσει η ΕΚΤ και ο SSM δηλαδή το 12%.
Το χειρότερο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι να τους ζητηθούν να αυξήσουν τα capital buffer τους εκ νέου.
Πάντως αν και δεν είναι της παρούσης αυτή η ανάλυση υπάρχουν 1 έως 2 περιπτώσεις τραπεζών που θα πιεστούν περισσότερο καθώς τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια είναι πιο αδύναμα σε σχέση με την δομή των προβλημάτων τους που πηγάζουν κυρίως από τα NPEs.
Μόνο σε μια πολύ ακραία παραδοχή οι ελληνικές τράπεζες μηδενίζουν τα capital buffer αλλά η ΕΚΤ και ο SSM δεν φαίνεται να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες στα stress tests του 2018…
Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από την εξέλιξη της αξιολόγησης των τραπεζών για τους στόχους των προβληματικών τους δανείων από την ΕΚΤ και τον SSM το Φθινόπωρο του 2017.

Υποσημείωση

Το ΔΝΤ άφησε σκόπιμα πάλι μια σκιά πάνω από το ελληνικό banking.
Το ΔΝΤ με την DSA την έκθεση βιωσιμότητας άσκησε πίεση στην Ευρώπη να διευθετήσει το ελληνικό χρέος και στοχοποίησε τις τράπεζες στα πλαίσια της άσκησης πίεσης.
Όμως η σκιά που έχει δημιουργηθεί πάνω από τις ελληνικές τράπεζες θα ανακόψει την δυναμική βελτίωση των μετοχών τους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης