Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εμπλοκή στα σχέδια της Ελλάδος - ΕΚΤ και ESM δεν εγκρίνουν την έξοδο στις αγορές - Τελευταία ευκαιρία έως 25/7 ή τέλη 2017

Εμπλοκή στα σχέδια της Ελλάδος - ΕΚΤ και ESM δεν εγκρίνουν την έξοδο στις αγορές - Τελευταία ευκαιρία έως 25/7 ή τέλη 2017
Σοαβαρά τα εμπόδια για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, πέραν από το επιτόκιο, ΕΚΤ και ESM δεν συμφωνούν με τα ελληνικά σχέδια
Πυκνά μαύρα σύννεφα φαίνεται ότι έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο στις αγορές.
Η ΕΚΤ και ο ESM τα δύο βασικά όργανα της ευρωζώνης η Κεντρική Τράπεζα του ευρωσυστήματος και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM δεν εγκρίνουν την έξοδο στις αγορές της Ελλάδος και αυτή η εξέλιξη καθιστά πλέον πολύ δύσκολη έως ανέφικτη την δημοπρασία 5ετούς ομολόγου εντός του Ιουλίου του 2017.
Ταυτόχρονα και το ΔΝΤ θέτει ανώτατο όριο στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές και ως εκ τούτου όλοι οι θεσμοί διάκεινται αρνητικά στην προσπάθεια της Ελλάδος να δανειστεί από τους ιδιώτες επενδυτές με δημοπρασία ομολόγου. 

«Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος, μετά την 3η αξιολόγηση θα έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες, συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει διαθέσιμα κεφάλαια με μικρότερο κόστος 0,89% δανείζεται από τον ESM ή 1,2% μεσοσταθμικά» αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από τον ESM.
Κυβερνητικές πηγές πάντως ήδη προειδοποιούν ότι εάν έως τις 25 Ιουλίου δεν πραγματοποιηθεί δημοπρασία 5ετών ομολόγων, τον Αύγουστο έκδοση δεν μπορεί να υπάρξει και θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο. 
Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα δεν βγει τώρα στις αγορές, δεν υπάρχει Σεπτέμβριος αλλά όλα τα σχέδια θα μετατεθούν για τα τέλη του 2017.

Όταν πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος για έξοδος στις αγορές της Ελλάδος, προφανώς και δεν πήρε πολιτική θέση όπως τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση.
Γνώριζε την θέση της ΕΚΤ η οποία επισήμως δεν έχει κοινοποιηθεί αλλά η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει ενστάσεις για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές το Καλοκαίρι του 2017.
Είναι προφανές ότι οι θεσμοί όπως η ΕΚΤ και ο ESM δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι «σαμποτάρουν» την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Κάθε προσπάθεια να δανειστεί μια χώρα από τις αγορές και να κερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία είναι θετικό νέο, οπότε θεσμικά ΕΚΤ και ESM δεν θέλουν να πάρουν επίσημη θέση.
Όμως και οι δύο θεσμοί έχουν συμβουλέψει την ελληνική κυβέρνηση να μην βγει τώρα στις αγορές.
Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι η ΕΚΤ «έχει  ασκήσει veto στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων στην επικείμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου»
Ωστόσο τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο bankingnews τόνισαν τα εξής
«Είναι γνωστά τα όρια που έχουν τεθεί στις ελληνικές τράπεζες ως προς την αγορά χρέους σε σχέση με το ενεργητικό και τα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ έχει βάλει όρια στις ελληνικές τράπεζες.
Οπότε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή αλλαγή κάτω από αυτά τα όρια δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο veto της ΕΚΤ.
Εάν η ΕΚΤ έχει θέσει ως όριο 3 δισεκ. σε μια τράπεζα η ΕΚΤ δεν θα πάρει θέση για την δομή των 3 δισεκ. αλλά μόνο για τυχόν υπέρβαση του ορίου αυτού που προφανώς θα απορριφθεί από την Κεντρική Τράπεζα».
Τα σενάρια περί veto από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μην συμμετάσχουν ούτε στην διαδικασία ανταλλαγής στο νέο 5ετές με το παλαιό 5ετές λήξης 2019 δεν επιβεβαιώνεται.
Παρά τις σαφείς ενστάσεις της ΕΚΤ και του ESM το ελληνικό δημόσιο θα προσπαθήσει έως τις 25 Ιουλίου να ανοίξει βιβλίο προσφορών με στόχο να αντλήσει 2 έως 3 δισεκ. – μάλλον 3 δισεκ. – με επιτόκιο 4,4% με 4,5% και με συντελεστή υπερκάλυψης 3 φορές κατ΄ εκτίμηση.
Παράγοντας κλειδί που θα κρίνει εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα είναι η αξιολόγηση από την Standard and Poor's στις 21 Ιουλίου.
Εάν αναβαθμίσει κατά μια κλίμακα σε Β από Β- την Ελλάδα ίσως ρισκάρει έξοδο έως τις 25 Ιουλίου.
Εάν δεν αναβαθμίσει την Ελλάδα το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές καταρρέει, θα εγκαταληφθεί
Πάντως από το μέτωπο του ΔΝΤ τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς οι ωραιοποιήσεις που αναμένονταν δεν θα έρθουν.


Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πυκνά μαύρα σύννεφα σκιάζουν την προσπάθεια της Ελλάδος να βγει στις αγορές άμεσα.
Το πρώτο εμπόδιο ήταν το επιτόκιο.
Η Ελλάδα ήθελε για το 5ετές 4,40% με 4,50% και οι αγορές ζητούσαν 4,75%.
Το δεύτερο και ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι ο ESM και η ΕΚΤ δεν εγκρίνουν την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές σε αυτή την περίοδο....
Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης