Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα εξέλιξη: Γερμανία και ESM μπλοκάρουν τη λύση για το ελληνικό χρέος το 2018 και «προτείνουν» .... 2022

tags :
Νέα εξέλιξη: Γερμανία και ESM μπλοκάρουν τη λύση για το ελληνικό χρέος το 2018 και «προτείνουν» .... 2022
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αποκαλύπτει στο bankingnews ότι η Γερμανία και ο ESM συγκλίνουν στο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η πραγματική διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί όχι το 2018 αλλά το 2022...
Η μεγάλη εικόνα έχει πλήρως αποκαλυφθεί για την Ελλάδα και σίγουρα οι νέοι σχεδιασμοί εκμηδενίζουν τις ελπίδες για διευθέτηση του χρέους έστω και το 2018.
Η μέχρι τώρα διαμορφούμενη άποψη υποστηρίζει ότι το 2017 μπορεί να μην επιλυθεί το ελληνικό χρέος αλλά να παραπεμφθεί η εξέτασή του στο 2018, με το τέλος του προγράμματος.
Η νέα εξέλιξη ωστόσο αλλάζει άρδην τα δεδομένα επί τα χείρω καθώς ούτε το 2018 θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αποκαλύπτει στο bankingnews ότι η Γερμανία και ο ESM συγκλίνουν στο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η πραγματική διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί όχι το 2018 αλλά το 2022, δηλαδή στο τέλος του νέου 4ου προγράμματος που θα ενεργοποιηθεί με τον μανδύα της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL.
Τα δύο βασικά επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ότι:
1) Η Ελλάδα επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, οπότε δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν οι όροι ενός χρέους το οποίο ήδη εξυπηρετείται.
2) Η Ελλάδα πληρώνει περίπου 5 με 5,5 δις κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και για τα επόμενα χρόνια αυτός ο συσχετισμός δεν θα αλλάξει.
Πρακτικά η Γερμανία και ο ESM, το καλοκαίρι του 2018 και έχοντας στηρίξει αναπτυξιακά σχέδια και έξοδο στις αγορές, θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δύο εργαλεία ώστε να αποφύγουν τη διευθέτηση του χρέους.
Μάλιστα, ένα επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η Ελλάδα θα δανείζεται ξανά από τις αγορές με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%.
Όταν λοιπόν η Ελλάδα αποφασίσει να δανειστεί με 3% και 4% από τους ιδιώτες πώς θα ζητήσει από τους ευρωπαίους φορολογουμένους (κεφάλαια ESM) να μειωθούν τα επιτόκια του ελληνικού χρέους και ειδικά αυτά του σκέλους των δανειστών;
Πρακτικά λοιπόν οι εκδόσεις ή επανεκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας θα τιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο με επιτόκια 3% έως 4%, άρα η χώρα δεν θα μπορέσει να ζητήσει μείωση επιτοκίων –ως ένα από τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους– όταν δανείζεται από τον ESM και τα κρατικά δάνεια περίπου στο 1,3% με 1,5%;»

Το ελληνικό χρέος σε 5 χρόνια από σήμερα και εάν…

Η νέα πρόταση λοιπόν υποστηρίζει την εξέταση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους το 2022 και όχι το 2018, δηλαδή έπειτα από 5 χρόνια.
Αντί αναμονής ενός ακόμα χρόνου θα πρέπει να υπομείνει η Ελλάδα άλλα 5 χρόνια αγωνίας μέχρις ότου υπάρξουν παρεμβάσεις –εάν υπάρξουν τελικά– για το ελληνικό χρέος.
Είναι προφανές ότι Γερμανία και ESM δεν θέλουν να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και θα σαμποτάρουν την προσπάθεια αναζήτησης μιας υγιούς λύσης μέσω της χρήσης μηχανισμών παραπλάνησης, όπως πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές…
Η ανάπτυξη και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα αλλά και θετικές εξελίξεις για την Γερμανία καθώς με πρόσχημα όλα αυτά… θα παγώνει συνεχώς τη διευθέτηση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης