Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tα 2 σχέδια του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Συμμετοχή 3,5 ή 4 δισ. αποπληρωμή των 14 δισ και υπό αίρεση θετική DSA και το plan B

tags :
Tα 2 σχέδια του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Συμμετοχή 3,5 ή 4 δισ. αποπληρωμή των 14 δισ και υπό αίρεση θετική DSA και το plan B
Το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, εάν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει θα συμμετάσχει - Εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι ως προς το χρέος θα ενεργοποιηθεί το plan B.
Δύο εναλλακτικά σχέδια δράσης για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο bankingnews.
«Υπάρχουν δύο σχέδια τα οποία φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί το ΔΝΤ σε συνεργασία με την Ευρώπη ειδικά την Γερμανία και τον ESM.

Το βασικό σχέδιο – Το plan A με θετική DSA υπό αίρεση

Το πρώτο σχέδιο και πιθανό οι ευρωπαίοι δανειστές θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ στο αίτημα να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Το σχέδιο είναι ο ESM να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων – το σύνολο των μεσοπρόθεσμων και μέρος των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – και με βάση αυτή την δέσμη μέτρων όπου θα αποτιμηθεί σε παρούσες αξίες και θα στρεσαριστεί στο βασικό και δυσμενές σενάριο θα καταλήγει η Debt Sustainability Analysis DSA ότι το χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο αρκεί να υπάρχουν και δεσμεύσεις ότι το 2018 θα ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις.
Η θετική DSA θα είναι υπό αίρεση και μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αποτίμηση των μέτρων για το χρέος.
Την αποτίμηση θα την πραγματοποιήσει ο ESM ενώ θα υπάρξει και τριμερής για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι το ΔΝΤ επειδή έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό.
Η υπό αίρεση θετική DSA προϋποθέτει αποτίμηση όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και των περισσότερων μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Τίποτε λιγότερο.
Ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα αυτό αλλά αυτή είναι η πλατφόρμα ή αυτό ή τίποτε.
Εάν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό ο ESM πρώτα θα αποπληρώσει τα 14 δισεκ. που έχει δανείσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και προφανώς τα 14 δισεκ. θα είναι χρέος της Ελλάδος προς τον ESM με επιτόκιο κάτω από 1% και ακολούθως το ΔΝΤ θα χορηγήσει δάνειο 3,5 ή 4 δισεκ. στην Ελλάδα με οριακά καλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο που έφεραν τα δάνεια προς την Ελλάδα.
Το σχέδιο της αποπληρωμής και συμμετοχής θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και μέσα στον Ιούλιο του 2017…

Το εναλλακτικό σχέδιο – Το plan B το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισ  

Το plan A είναι το βασικό σενάριο αλλά ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει.
Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ έχει επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία εάν η DSA δεν μπορεί να καταδείξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Το ΔΝΤ αφαιρεί το εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος και το μετατρέπει μη βιώσιμο.
Ο ESM αγοράζει τα δάνεια 1 4 δισεκ. που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και εν συνεχεία μη έχοντας χρηματοοικονομική συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα αλλά και συνολικά το Ταμείο παραμένει έως το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.

Συμπέρασμα

Το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, εάν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει θα συμμετάσχει.
Εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι ως προς το χρέος θα ενεργοποιηθεί το plan B.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης