Τραπεζικά νέα

Προβόπουλος: Δεν θα κλείσει η συμφωνία στις 22/5 – Θα μας δώσουν όμως τη δόση

Προβόπουλος: Δεν θα κλείσει η συμφωνία στις 22/5 – Θα μας δώσουν όμως τη δόση
Το τοπίο για το ελληνικό πρόγραμμα θα ξεκαθαρίσει απολύτως μετά τις γερμανικές εκλογές είπε ο κ.Προβόπουλος
Την εκτίμηση πως η συμφωνία με τους δανειστές δεν θα κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές στη Γερμανία διατύπωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm ο κ.Προβόπουλος εκτίμησε πως θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος – γέφυρα, χωρίς συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με την καταβολή της δόσης των 7 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές στις 22 Μαΐου, ο κ.Προβόπουλος είπε ότι «πιθανότατα να κλείσει τους αμέσως επόμενους μήνες με κάποιες επιφυλάξεις, με κάποιους όρους, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει απολύτως μετά τις γερμανικές εκλογές».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με την καταβολή της δόσης, είπε «ότι η δόση θα καταβληθεί» ενώ σε ερώτηση αν προβλέπει ότι χωρίς την επιστροφή του ΔΝΤ θα δοθεί τώρα η δόση στην Ελλάδα, ο κ.Προβόπουλος τόνισε:
«Σας θυμίζω και μία δήλωση που έκανε ο Regling για τα ελληνικά θέματα όπως και άλλη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Schaeuble, ο οποίος με βάση την ειδησεογραφία εισηγήθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο να αντικατασταθεί μελλοντικά το ΔΝΤ από τον ESM».
«Θα πάρουμε τα χρήματα για τον απλό λόγο διότι έχουμε να πληρώσουμε τη δόση.
Ναι μεν, ενδεχομένως, η χώρα να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι επιθυμία μας είναι με ίδια μέσα να αποπληρώσουμε, τη δόση και αυτό, υποθέτω, δεν θα το ήθελαν και οι ίδιοι οι δανειστές, διότι θα στερούσε πολύτιμους πόρους από την ελληνική οικονομία, απολύτως απαραίτητους για να προχωρήσει πιο κάτω.
 Θα ήταν επί ζημία όλων αν αυτό συνέβαινε.
Πιστεύω ότι θα βρεθεί μία πολιτική φόρμουλα» είπε ο κ.Προβόπουλος.
Ερωτηθείς για αν το 2009 ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 13% ο κ.Προβόπουλος υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα.
«Οι εκλογές έγιναν 4 Οκτωβρίου του 2009.
Την Πέμπτη των εκλογών που είχαμε μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό του, βγαίνοντας είπα ότι με βάση τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για το εννιάμηνο που γνωρίζαμε και τις τάσεις όπως αυτές είχαν προδιαγραφεί το έλλειμμα δεν θα ήταν χαμηλότερο από 12-13%.
Το είχα πει on camera.
Θέλετε να πάω πιο πίσω;
12-13 μέρες πριν από τις εκλογές, η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε στοιχεία ταμειακού ελλείμματος του οκταμήνου, με βάση το οποίο ήταν 8% του ΑΕΠ.
Και την επόμενη μέρα βγήκαν οι εφημερίδες με τίτλο “δημοσιονομικός εκτροχιασμός”» υποστήριξε ο κ.Προβόπουλος.
Στην επισήμανση ότι επομένως ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του γνώριζαν ότι όχι μόνο λεφτά δεν υπήρχαν αλλά η χώρα πήγαινε στα βράχια, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι «όποιος διάβαζε τις εφημερίδες και τις εκθέσεις μας έπρεπε να το ξέρει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης