Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαστική εκτροπή - Κατηγορούν τις πρώην διοικήσεις της Πειραιώς και ΤτΕ ότι από το 2009 «γνώριζαν» το PSI+ του 2012

Δικαστική εκτροπή - Κατηγορούν τις πρώην διοικήσεις της Πειραιώς και ΤτΕ ότι από το 2009 «γνώριζαν» το PSI+ του 2012
Ο κάθε εισαγγελέας έχει δικαίωμα να διερευνά όλες τις υποθέσεις αλλά όταν καταλήγει σε συμπεράσματα ουτοπικά τότε γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται.
Σε δικαστικό φιάσκο θα εκτυλιχθεί η απόφαση ποινικής δίωξης κατά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς του 2009 υπό τον Μιχάλη Σάλλα και της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον Γιώργο Προβόπουλο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η δικαιοσύνη κατηγορεί την διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα το 2009 και την τότε διοίκηση Προβόπουλου στην ΤτΕ ότι γνώριζαν ότι θα συμβεί PSI+ δηλαδή haircut στα ελληνικά ομόλογα το 2012 δηλαδή 3 χρόνια μετά οπότε φέρουν ευθύνη για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ.
Ποια είναι η πραγματικότητα και πως φαίνεται ότι η δικαιοσύνη έχει οδηγηθεί σε ένα παντελώς αβάσιμο συμπέρασμα;
Το 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε την απόφαση για τα ομόλογα που διαχειριζόταν στο Κοινό Ταμείο όπου καταθέτουν τα αποθεματικά τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία να ανταλλάξει ομόλογα που έληγαν σε διάστημα ενός έτους με άλλα ομόλογα πιο μακροχρόνιας διάρκειας.
Στόχος της κίνησης αυτής ήταν προφανώς να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση.
Αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς επιτεύχθηκαν αποδόσεις έως 6,1%.
Για τις συναλλαγές αυτές η ΤτΕ χρησιμοποίησε την Τράπεζα Πειραιώς η οποία εκείνη την περίοδο ήταν ο μεγαλύτερος ή ένας εκ των μεγαλύτερων διαπραγματευτών αγοράς στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η αγορά ομολόγων είχε φθάσει στην ΗΔΑΤ στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων και σε άλλες πλατφόρμες να πραγματοποιεί συναλλαγές έως 120 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να ανταλλάξει τα ομόλογα αυτά και έναντι αυτού πήρε την κλασσική προμήθεια η οποία κινείται κάτω από 1%.
Η ελληνική δικαιοσύνη όμως επειδή χάθηκαν σημαντικά κεφάλαια από τα ασφαλιστικά Ταμεία αναζήτησε τους υπευθύνους της μεγάλης απώλειας της μεγάλης ζημίας.
Αντί η δικαιοσύνη να εστιαστεί σε αυτό που όλη η Ελλάδα και όλος ο πλανήτης  γνωρίζει ότι με το PSI+ υπήρξε μια σωρευτική ζημία για Τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία, διεθνή funds και διεθνείς τράπεζες περίπου 105 δισεκ. δηλαδή στο πολιτικό σύστημα που έλαβε την απόφαση του PSI+ κατηγορεί την Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς γιατί το 2009 μετέτρεψαν ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας που έληγαν σε διάστημα ενός έτους σε πιο μακροπρόθεσμες διάρκειες.
Η ΤτΕ όταν πραγματοποίησε αυτή την κίνηση της ανταλλαγής ομολόγων με μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας ούτε γνώριζε ότι θα υπάρξει PSI+
Να σημειωθεί ότι το 2009 υπήρχαν οι ανησυχίες για το μεγάλο έλλειμμα αλλά δεν είχε υπάρξει καμία ούτε καν υποθετική αναφορά για το ΔΝΤ, τα μνημόνια πολύ περισσότερο για το PSI+ όπου κουρεύτηκαν ελληνικά ομόλογα.
Το 2009 ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε η τράπεζα Πειραιώς ούτε κανείς δεν γνώριζαν τι θα επακολουθήσει καθώς το 2009 το ελληνικό χρέος, τα ελληνικά ομόλογα ήταν από τα πιο ελκυστικά σε αποδόσεις και έτσι εξηγούνται οι συναλλαγές ρεκόρ στην δευτερογενή αγορά τίτλων των ελληνικών ομολόγων.
Η ΤτΕ κατάφερε να πετύχει υψηλές αποδόσεις και μάλιστα έδωσε υψηλές αποδόσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Παραδόξως η δικαιοσύνη υποστηρίζει κατά τρόπο εντυπωσιακά υπερβατικό και σίγουρα αστήρικτο ότι η ΤτΕ από το 2009 ήξερε ή όφειλε να ήξερε ότι το 2012 δηλαδή μετά από 3 χρόνια θα υπάρξει κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα.
Προφανώς το επιχείρημα αυτό της ελληνικής δικαιοσύνης είναι υπερφίαλο έως και φαιδρό.
Η δικαιοσύνη κατηγορεί την ΤτΕ ότι λόγω του υπερβολικού ελλείμματος θα έπρεπε να υποθέσει ή να γνωρίζει ότι η Ελλάδα μετά από 3 χρόνια θα κατέληγε σε μνημόνια και κούρεμα ομολόγων.
Αυτό το επιχείρημα είναι πραγματικά διάτρητο καθώς σε καμία χώρα στον πλανήτη μετά από υπερβολικό έλλειμμα…. δεν κατέληξε σε κούρεμα των ομολόγων και του χρέους πλην της Ουρουγουάης όπου κουρεύτηκε το χρέος 50% και της Αργεντινής που ήταν ειδική περίπτωση.
Στον Δυτικό Κόσμο όμως δεν υπήρχε κανένα ιστορικό προηγούμενο μετά από υπερβολικό έλλειμμα να καταλήγει μια χώρα σε κούρεμα – haircut – στο χρέος της.
Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Πειραιώς εκείνης της περιόδου επιτέλεσαν τα καθήκοντα τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία έως το 2012 απολάμβαναν πολύ υψηλές αποδόσεις και αυτό οφειλόταν στην απόφαση της ΤτΕ.
Η καταστροφή που συντελέστηκε με το PSI+ δεν αφορά την ΤτΕ ή την Πειραιώς πολλώ δε μάλλον που η Πειραιώς ζημιώθηκε υπέρογκα ποσά όπως και όλες οι τράπεζες λόγω της κατοχής ελληνικού χρέους.
Είναι προφανές ότι η απόφαση της δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος δεν έχει σκοπό να δικαιώσει νομικά τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά να εξυπηρετήσει πολιτικά συμφέροντα.
Τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να φέρει το νέο μνημόνιο προς ψήφιση που αποτελεί απόδειξη διαπραγματευτικής αποτυχίας χρειαζόταν ένας αντιπερισπασμός και αυτός ο αντιπερισπασμός ήταν «οι κακοί τραπεζίτες, η κακή ΤτΕ» που δεν προστάτεψαν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η επιχειρηματολογία είναι διάτρητη, φαιδρή και αποδεικνύει ότι όσοι έλαβαν αυτή την απόφαση έχουν χάσει κάθε επαφή με την λογική και προφανώς δεν γνωρίζουν πως κινούνται οι αγορές και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Όμως να κατηγορούνται οι διοικήσεις Πειραιώς και ΤτΕ ότι όφειλαν να γνωρίζουν 3 χρόνια πριν το PSI+ ότι θα γίνει 3 χρόνια μετά PSI+ δηλαδή κούρεμα στο ελληνικό χρέος αποτελεί τουλάχιστον προβληματική προσέγγιση, αστήρικτη και ατεκμηρίωτη....κάτι δεν πάει καλά με αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης.
Είναι 100% βέβαιο ότι όταν υποβληθούν τα υπομνήματα των εμπλεκομένων η υπόθεση θα κλείσει ως αβάσιμη.
Ο κάθε εισαγγελέας έχει δικαίωμα να διερευνά όλες τις υποθέσεις αλλά όταν καταλήγει σε συμπεράσματα ουτοπικά τότε γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται.
Ο εισαγγελέας που έλαβε αυτή την απόφαση γιατί δεν έδρασε το 2010 ή 2011 αφού ήταν τόσο γνώστης ήξερε ότι θα γίνει το PSI+ ώστε να προστατέψει τα ασφαλιστικά Ταμεία;
Η όλη υπόθεση στερείται λογικής και περνάει στα όρια της αρρωστημένης φαντασίας.

Η απάντηση του Μιχάλη Σάλλα

Σε μία νέα ηχηρή παρέμβαση προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μιχάλης Σάλλας, με αφορμή τις κατηγορίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τον κ. Γιώργο Προβόπουλο.
«Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου, ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη.
Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς, το έτος 2009.
Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία ως προς την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Σάλλας, καταλήγοντας πως «δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μονάχα, ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης»…...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης