Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο όρος Schaeuble για το ΔΝΤ…τινάσσει στον αέρα την δόση – Το δημόσιο με ίδια μέσα θα αποπληρώσει 7 δισ τον Ιούλιο

tags :
Ο όρος Schaeuble για το ΔΝΤ…τινάσσει στον αέρα την δόση – Το δημόσιο με ίδια μέσα θα αποπληρώσει 7 δισ τον Ιούλιο


Μια νέα τροπή προσλαμβάνει η πορεία της διαπραγμάτευσης για  την αξιολόγηση και την τελική συμφωνία για τα μεγάλα ζητήματα όπως τον ρόλο του ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο Schaeuble ο γερμανός υπουργός οικονομικών έχει θέσει μια νέα παράμετρο στην ελληνική διαπραγμάτευση… για να χορηγηθεί η δόση των 6 ή 7 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία Ελλάδος – δανειστών και ΔΝΤ.
Δηλαδή ο Schaeuble ζητάει πρώτα να συμφωνήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα.
Και όλα αυτά να πραγματοποιηθούν έως τις 22 Μαΐου οπότε και αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση.

Η δήλωση του Schaeuble όμως έρχεται σε εκ διαμέτρου αντίθεση με τα όσα διαμηνύθηκαν στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου
Η αξιολόγηση αποσυνδέεται από το χρέος και το ΔΝΤ, οπότε εγκαταλείπεται άδοξα και η προσπάθεια της Ελλάδος να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Φαίνεται λοιπόν ότι

1)Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει – εάν  κλείσει – το αργότερο  22 Μαΐου του 2017 με ενσωματωμένα και τα εργασιακά.
Για αντάλλαγμα την δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα λάμβανε την δόση των 7 δισεκ. για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου 2017, όμως αυτό έχει αναιρεθεί καθώς ο Schaeuble έθεσε ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη συμφωνίας με το ΔΝΤ.
Όμως ήδη φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει βρει περίπου τα 7 δισεκ. ενώ ήδη για το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα φθάνει τα 6 δισεκ..

2)Το βασικό ζήτημα της Ελλάδος περιλαμβάνει το εξής πακέτο παραμέτρων

-Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
-Συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο δάνειο 3-4 δισεκ.
-Χρηματοδότηση της Ελλάδος μετά το 2018

Το πακέτο αυτών των παραμέτρων δεν πρόκειται να ανοίξει μετά την αξιολόγηση αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές.
Μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.
Η εξέλιξη αυτή παγιδεύει την Ελλάδα επί μακρόν.
Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρχει κάποια σταθεροποίηση αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα βασικά ζητήματα της Ελλάδος μετατίθενται για το τέλος του 2017.
Μια νέα παράμετρος που έχει αναλυθεί από το bankingnews είναι ότι το ΔΝΤ ζητάει να υπάρξει σαφής δέσμευση όλων των πλευρών για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση να ανοίξει πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24/9/2017 οπότε εύλογα όλο το πακέτο των παραμέτρων μετατίθενται για τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017.

Μεταξύ των όσων εξήχθησαν ως συμπέρασμα στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου και των δηλώσεων Schaeuble ότι είναι όρος για την δόση τόσο η παρουσία του ΔΝΤ όσο η αυξημένη πλειοψηφία των μέτρων προκύπτει ότι… η δόση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων περίπου 7,5 δισεκ. του Ιουλίου είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Βασικό σενάριο είναι το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου 2017 με ίδια μέσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης