Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου; 300 μονάδες και των τραπεζών -70% χαμηλότερα αλλά γιατί;

Ποια είναι η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου; 300 μονάδες και των τραπεζών -70% χαμηλότερα αλλά γιατί;
Επειδή όμως αυτό που αναλύουμε σήμερα έχει μια διάσταση πεσιμιστική και όχι οπτιμιστική εσείς μπορείτε να δεχθείτε ότι η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στις 640 μονάδες.
Ποια είναι η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου, των μετοχών των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα της αγοράς;
Οι παραδόπιστοι θα πουν ότι το ερώτημα αυτό δεν έχει βάση γιατί η πραγματική αξία αποτυπώνεται στο ταμπλό.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 640 μονάδες και οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποίηση δηλαδή συνολική χρηματιστηριακή αξία 7 δισεκ.
Άρα η αγορά – η αλάνθαστη αγορά – δεν κάνει ποτέ λάθος οπότε το ερώτημα είναι άκαιρο ή άκυρο.
Αυτοί που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με πιο ριζοσπαστικό τρόπο – προφανώς όχι αριστερό τυχοδιωκτικό – αλλά αυτοί που κατανοούν τους πραγματικούς κανόνες των αγορών θα πρέπει να αποτιμήσουν τα εξής 5 βασικά ερωτήματα

1)Εάν μπορούσαν σήμερα να πουλήσουν τα ξένα funds τις μετοχές τους σε προκαθορισμένες τιμές, τι λέτε ότι θα έπρατταν θα τις διακρατούσαν ή θα πουλούσαν;
Επειδή έχουν εγκλωβιστεί δεν έχουν τρόπο διαφυγής.

2)Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών;
Όχι δεν θα αμφισβητήσουμε την αναβαλλόμενη φορολογία θα αποδεχθούμε την ύπαρξη και τον ρόλο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC…
Τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών είναι 116 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα μείον 65 δισεκ. προβλέψεις ισούται με 51 δισεκ. μείον τις πραγματικές εξασφαλίσεις περίπου 30 δισεκ. τελικό αποτέλεσμα 21 δισεκ. ζημία.
Οι τράπεζες διαθέτουν tangible book περίπου 28,8 δισεκ. ευρώ – 21 δισεκ. η ζημία 8 δισεκ. αυτά είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών.
Υποσημείωση στα 28,8 δισεκ. συμπεριλαμβάνονται και 15 δισεκ. DTC.

3)To 2010 οι ελληνικές τράπεζες είχαν 260 δισεκ. δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών και πλέον έχουν συρρικνωθεί στα 192 δισεκ.
Συνολικά καταγράφεται στο σύστημα απομόχλευση κατά 68 δισεκ. των δανείων αλλά σε μια περίοδο όπου τα κέρδη είναι δυσεύρετα είναι προφανές ότι όταν καταγράφεται συνεχής απομόχλευση μειώνεται και η αξία των τραπεζών.
(Μεταξύ 2010 και Μαρτίου του 2017 η συνολική απομόχλευση δανείων συμπεριλαμβανομένων και του δημοσίου τομέα φθάνει τα 109 δισεκ. ευρώ)
Πρακτικά λοιπόν έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που συρρικνώνεται στον πυρήνα του, τα δάνεια η βασική πηγή εσόδων μειώνονται, μειώνονται και θα συνεχίσουν να μειώνονται.

4)Προβληματικά δάνεια.
Όποιος πιστεύει ότι σε ένα τέτοιο προκλητικό περιβάλλον μπορεί να βγάλει κέρδη από τα προβληματικά δάνεια αυταπατάται.
Τα προβληματικά δάνεια είναι η αρρώστια η αποτυχία και από την αρρώστια δεν μπορεί να προκύψει κάτι υγιές.
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων θέλει ανάπτυξη 3% σταθερά για χρόνια για να μπορέσουν να νεκραναστηθούν προβληματικά δάνεια.
Στον πυρήνα του προβλήματος ελλοχεύει μια ζημία τουλάχιστον 20 δισεκ. για τις τράπεζες αφαιρώντας προβλέψεις και εγγυήσεις.
Σε αυτό που ονομάζουμε προβληματικά δάνεια βαθειά στον πυρήνα τους κρύβουν μια δυνητική ζημία 20 δισεκ.

5)Εάν σε αυτούς τους τραπεζικούς λόγους συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα κυβερνάται από μια κυβέρνηση ακραίου μακιαβελισμού τότε εξάγεται ένα συμπέρασμα

Το συμπέρασμα

Η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι 300 μονάδες και οι μετοχές των τραπεζών έχουν πραγματική αξία -70% χαμηλότερα.
Επειδή όμως αυτό που αναλύουμε σήμερα έχει μια διάσταση πεσιμιστική και όχι οπτιμιστική εσείς μπορείτε να δεχθείτε ότι η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στις 640 μονάδες.
Επίσης δεν λέμε ότι το χρηματιστήριο θα πάει στις 300 μονάδες αλλά ποια θα ήταν η πραγματική του αξία με βάση τις 4 παραμέτρους που αναλύουμε....

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:28, Τετάρτη 22 Μαρτίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης