Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα νέο πρόβλημα… ανησυχεί τους τραπεζίτες περισσότερο από την εκροή καταθέσεων ή τα κόκκινα δάνεια

Ένα νέο πρόβλημα… ανησυχεί τους τραπεζίτες περισσότερο από την εκροή καταθέσεων ή τα κόκκινα δάνεια
Η απομόχλευση των υγιών δανείων αποτελεί το νούμερο ένα προβληματισμό του ελληνικού banking και των ελλήνων τραπεζιτών
Ένα νέο πρόβλημα αρχίζει να εξυφαίνεται στον τραπεζικό ορίζοντα, πρόβλημα το οποίο ανησυχεί τους έλληνες τραπεζίτες περισσότερο από το θέμα της εκροής καταθέσεων ή της αύξησης των κόκκινων δανείων.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Η πραγματική ανησυχία των ελλήνων τραπεζιτών ονομάζεται απομόχλευση των υγιών δανείων.
Διαχρονικά από το ιστορικό υψηλό των 259,9 δισεκ. που ήταν τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιούνιο του 2010 έχουν υποχωρήσει στα 192,5 δισεκ με 192 δισεκ. στα μέσα Μαρτίου του 2017.
Μόνο μεταξύ Ιανουαρίου με 15 Μαρτίου του 2017 τα υγιή δάνεια μειώθηκαν κατά 2,5 δισεκ. στα 192 δισεκ.
Συνολικά καταγράφεται στο σύστημα απομόχλευση κατά 68 δισεκ. των δανείων αλλά σε μια περίοδο όπου τα κέρδη είναι δυσεύρετα είναι προφανές ότι όταν καταγράφεται συνεχής απομόχλευση μειώνεται και η αξία των τραπεζών.
(Μεταξύ 2010 και Μαρτίου του 2017 η συνολική απομόχλευση δανείων συμπεριλαμβανομένων και του δημοσίου τομέα φθάνει τα 109 δισεκ. ευρώ)
Η πραγματική αξία των τραπεζών δεν κρύβεται στα προβληματικά δάνεια αλλά στα υγιή δάνεια όσοι δηλαδή συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά.
Η απομόχλευση η οποία εντείνεται και λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην αξιολόγηση για τους έμπειρους τραπεζίτες αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα κίνδυνο.
Όταν τα υγιή assets των τραπεζών μειώνονται υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι τράπεζες θα αρχίσουν να χάνουν την ήδη μειωμένη τους αξία, τα δυνητικά κέρδη θα μειώνονται και γενικώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των τραπεζών.
Για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα θα απαιτηθούν μόνο περαιτέρω θεραπείες σοκ.
Η απομόχλευση των υγιών δανείων αποτελεί πλέον το νούμερο ένα πρόβλημα των τραπεζιτών στην Ελλάδα.

Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις; - Γιατί δεν αυξάνεται «σημαντικά» το ELA

Ήδη έχουμε αναφέρει ότι οι καταθέσεις ιδιωτών μειώθηκαν 3,25 δισεκ. στο διάστημα Ιανουαρίου με 15 Μαρτίου του 2017 στα 118 δισεκ.
Η πίεση στις καταθέσεις είναι υπαρκτή αλλά δεν αποτελεί πηγή ακραίας ανησυχίας για τους τραπεζίτες.
Με βάση διασταυρωμένα στοιχεία η μέση εκροή καταθέσεων σε εβδομαδιαία βάση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι 250-280 ευρώ δεν εξαντλούν τα περιθώρια οι καταθέτες.
Μέχρι τώρα το ELA η έκτακτη παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ που φέρει επιτόκιο 2,55% έχει ελάχιστα αυξηθεί καθώς η απομόχλευση δανείων απελευθερώνει ρευστότητα οπότε οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τους ισολογισμούς τους.

Τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα μειώθηκαν τον Μάρτιο του 2017

Μπορεί το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2017 τα προβληματικά δάνεια να αυξήθηκαν 1,5 δισεκ. αλλά μέσα στον Μάρτιο σημειώθηκε μείωση περίπου 500 με 750 εκατ ευρώ.
Η κατάσταση στα προβληματικά δάνεια δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται….

Συμπέρασμα

Η απομόχλευση των υγιών δανείων αποτελεί το νούμερο ένα προβληματισμό του ελληνικού banking και των ελλήνων τραπεζιτών και σίγουρα αποτελεί μια εξέλιξη που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής γιατί λιγότερα υγιή δάνεια σημαίνει χαμηλότερη πραγματική αξία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης