Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιες οι συνέπειες της αποτυχίας της Ελλάδος να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να βγει στις αγορές το 2017;

Ποιες οι συνέπειες της αποτυχίας της Ελλάδος να ενταχθεί στην  ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να βγει στις αγορές το 2017;
Είναι κατανοητό ότι οι αισιόδοξοι στόχοι του 2017 δεν μπορούν να υλοποιηθούν και πλέον ακόμη μια χρονιά για 7η χρονιά αποτυγχάνει η Ελλάδα να αλλάξει το κλίμα.
Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στον βασικός της πολιτικό σχεδιασμό, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE και να βγει στις αγορές το 2017;
Η ελληνική κυβέρνηση στο αφήγημα της το οποίο άρχισε να προβάλλει ήδη από το καλοκαίρι του 2016 υποστήριζε ότι εντός του 2017 θα βγει στις αγορές μέσω έκδοσης ή μικρών εκδόσεων ομολόγων ενώ επίσης τόνιζε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πολιτική προσπάθεια της Ελλάδος ήδη από το 2016 ήταν η έξοδος στις αγορές με στόχο να αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία και αν ανατρέψει το δυσμενές κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης που βαρύνει όλη την περίοδο διακυβέρνησης της Ελλάδος από την αριστερά.
Η αξιολόγηση θα κλείσει 7 Απριλίου του 2017 ή στο χειρότερο σενάριο 15 Ιουνίου του 2017.
Με δεδομένες όμως τις παραμέτρους ειδικά στο χρέος το οποίο έχει κριθεί μη βιώσιμο και με δεδομένο ότι στο Eurogroup στις 20/2/2017 η Ελλάδα δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος…. εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι έχει ναυαγήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE και έχει ναυαγήσει το σχέδιο εξόδου στις αγορές.
Ήδη ο επικεφαλής του ESM ο Cl. Regling δηλώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές από τα μέσα του 2018…
Στα μέσα του 2018 ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο οπότε για να βγει η Ελλάδα στις αγορές χρειάζεται ένα ισχυρό μηχανισμό προστασίας π.χ. ένα τέταρτο μνημόνιο.
Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το σχέδιο εξόδου στις αγορές καθώς η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της αποτυχίας;

1)Οι αγορές αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το 2017 οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι της Ελλάδος δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Αυτό σημαίνει ότι το country risk θα παραμείνει υπερβολικά υψηλό και οι αποτιμήσεις ειδικά των ομολόγων θα εμπεριέχουν τον αυξημένο κίνδυνο…
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αδύνατη η σύγκλιση των ελληνικών με τα πορτογαλικά ομόλογα.
Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4% και το ελληνικό περίπου 7,2% με όρους τιμών τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται με discount περίπου 18% (75 μονάδες βάσης προς 91 μονάδες βάσης)

2)Η αποτυχία εισόδου της Ελλάδος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – παρ΄ ότι αποτελεί ακραία στρέβλωση ως νομισματικός μηχανισμός – δεν θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να αποτιμηθούν με όρους συμβατότητας με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης.
Ωστόσο η περίπτωση της Κύπρου διδάσκει ότι και χωρίς ποσοτική χαλάρωση μι χώρα μπορεί να δανειστεί με αξιοπρεπή επιτόκια.

3)Η αποτυχία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές το 2017 σημαίνει ότι η προσπάθεια οικονομικής ανεξαρτησίας και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος έχει αποτύχει.
Προφανώς η Ελλάδα δεν θα αποτελεί τον ασφαλή επενδυτικό προορισμό πολλών επενδυτών.

4)Οι τράπεζες που πόνταραν να δανειστούν από τις αγορές για να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τις καταθέσεις τους και ευρύτερα της ρευστότητα τους… αποτυγχάνουν καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει αποτύχει να βγει στις αγορές το 2017.

5)Αρνητική θα είναι η επίδραση ξεκάθαρα και στο χρηματιστήριο.
Οι στόχοι για 850 ή 1000 μονάδες είναι ακραία ουτοπικοί χωρίς έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει καθηλωμένο για μήνες προσβλέποντας στο 2018.

6)Η αποτυχία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές αυξάνει τις πιθανότητες – οι οποίες μετατρέπονται σε βεβαιότητα – για τέταρτο μνημόνιο ή ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποτελέσει δίχτυ προστασίας για την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές χωρίς να υποστεί κερδοσκοπικό σοκ από τους επενδυτές.

7)Η αποτυχία εξόδου και η αποτυχία ένταξης στο QE αποτελεί ισχυρό πολιτικό χτύπημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα πριν την ολοκληρωτική εκλογική κατάρρευση του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωτικά θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2018 ελπίζοντας ότι τελικά…η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και η πρώτη φορά Αριστερά κατάφερε αυτό τον μεγάλο στόχο.

8)Είναι κατανοητό ότι οι αισιόδοξοι στόχοι του 2017 δεν μπορούν να υλοποιηθούν και πλέον ακόμη μια χρονιά για 7η χρονιά αποτυγχάνει η Ελλάδα να αλλάξει το κλίμα.

(Πρώτη ενημέρωση 00:23 πμ, 22 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης