Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ευκαιρία για την Ελλάδα στις 20/2 - Γιατί πρέπει να μείνει το ΔΝΤ – Το ευρωπαϊκό μνημόνιο, με υβριδικό πακέτο αλλά χωρίς QE

tags :
Ευκαιρία για την Ελλάδα στις 20/2 - Γιατί πρέπει να μείνει το ΔΝΤ – Το ευρωπαϊκό μνημόνιο, με υβριδικό πακέτο αλλά χωρίς QE
Ποιο είναι το υβριδικό πακέτο συνδυαστικών μέτρων που θα μπορούσε να προτείνει η Γερμανία
Το ΔΝΤ πρέπει κάτω από οποιαδήποτε σενάριο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και για την Ελλάδα είναι μεγάλη ευκαιρία στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 στο επόμενο Eurogroup να κλείσει την αξιολόγηση με όλα τα μέτρα που απαιτούνται.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να κλείσει την αξιολόγηση ακόμη και να δεχθεί το πακέτο των μέτρων που θα αφορούν τα 5 δισεκ. του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Ωστόσο το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν θέλει να ψηφίσει μέσα στο 2017 μέτρα 5 δισεκ. για μετά το 2018.... αλλά δέχεται να δεσμευθεί για τα μέτρα λιτότητας που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανισμό εγγυήσεων ή κόφτη.
Πολιτική πηγή που μίλησε στο bankingnews ανάφερε ότι «βλέποντας τις διαθέσεις των εταίρων, η Ελλάδα πρέπει να προλάβει πριν είναι αργά.
Πρέπει να προλάβει ότι το ΔΝΤ δεν θα αποφασίσει να αποχωρήσει προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στην Ελλάδα.
Είναι τραγικό λάθος να αποχωρήσει το ΔΝΤ όχι μόνο επειδή στηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προτείνει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% αντί 3,5% που θέλουν π.χ. οι Γερμανοί.
Είναι τραγικό λάθος να αποχωρήσει το ΔΝΤ γιατί το νέο μνημόνιο το νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ θα είναι εφιάλτης για την Ελλάδα όχι τόσο ως προς τα μέτρα αλλά κυρίως ως προς τον χρόνο υλοποίησης του.
Μπορεί δηλαδή να υπάρξει μια περίοδος 3-4 ή 6 μηνών με την Ελλάδα να βρίσκεται προσωρινά εκτός προγράμματος και αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.  
Σε ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο ωστόσο η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί ένα υβριδικό πακέτο, όπου θα υποχρέωνε την Ελλάδα να ψηφίσει 2 δισεκ. μέτρα για το 2018 προκαταβολικά και άλλο 1,5 δισεκ. να συμπεριληφθούν ως εναλλακτικά μέτρα στο κόφτη ή νέο μηχανισμό εγγυήσεων.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το ΔΝΤ ζητάει 5 δισεκ. μέτρα για μετά το 2018 να ψηφιστούν τώρα από την Βουλή.
Το υβριδικό σχέδιο των ευρωπαίων θα μπορούσε να είναι 2 με 2,5 δισεκ. να ψηφιστούν άμεσα από την ελληνική βουλή και επιπλέον 1,5 δισεκ. μέτρα να συμφωνηθούν να ενταχθούν στο νέο μηχανισμό εγγυήσεων ή κόφτη αλλά χωρίς να ψηφιστούν.
Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η Ευρώπη θα ζητήσει μέτρα για μετά το 2018 πάνω από 5 δισεκ. θεωρώ ότι με 3,5-4 δισεκ. επαρκούν λόγω και των πλεονασμάτων του ελληνικού πρυπολογισμού. 
Προφανώς θα εγκαταλειφθεί πλήρως το σενάριο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Γερμανία θα επιμείνει όχι απλά να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρων λιτότητας που θα εφαρμοστεί από το 2018 αλλά να ψηφιστεί άμεσα από την ελληνική βουλή ως προς το σκέλος των 2 με 2,5 δισεκ. μέτρων.
Ακόμη και σε αυτό το σενάριο η Γερμανία θα παγώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αυτό θα οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο την προσπάθεια ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ελλάδα έχει πολύ περιορισμένες επιλογές είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς το ΔΝΤ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης