Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει τρόπος να αυξηθούν οι καταθέσεις; – Κάθε νέα κατάθεση να μην υπόκειται σε capital controls – Στόχος 10 δισ το 2016

Υπάρχει τρόπος να αυξηθούν οι καταθέσεις; – Κάθε νέα κατάθεση να μην υπόκειται σε capital controls – Στόχος 10 δισ το 2016
Τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 237,8 δισ. και την τρέχουσα περίοδο έχουν συρρικνωθεί στα 121 δισ. δηλαδή μείωση 117 δισ.
Μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες ρευστότητας και ασφάλειας θα βελτιωθούν αν και εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει την πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
Δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τραπεζών είναι η διαχείριση των NPLs που ξεπερνούν τα 100 δισεκ και βεβαίως το πρόβλημα ρευστότητας λόγω της δραματικής μείωσης των καταθέσεων.
Πως θα έρθουν νέες καταθέσεις;
Εφόσον παρέλθουν οι πρώτοι μήνες του 2016 και οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι το bail in στις καταθέσεις το έχουν αποφύγει τι πρέπει να συμβεί ώστε οι καταθέσεις να αυξηθούν;
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση υπέβαλλε πρόσφατα ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης.
Η βασική ιδέα της πρότασης Καλαντώνη ήταν ότι για κάθε νέο ευρώ που κατατίθεται στις τράπεζες να μην ισχύουν τα capital controls.
Ποιος καταθέτης θα φέρει π.χ. 50 χιλιάδες ευρώ που μπορεί να τα έχει οπουδήποτε να τα καταθέσει σε μια τράπεζα και αυτά να εγκλωβιστούν στους περιοριστικούς ελέγχους των capital controls.
Τα νέα κεφάλαια να μην έχουν κανένα περιορισμό.
Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι μπορεί να δημιουργηθούν καταθέσεις δύο ταχυτήτων;
Τα 121 δισεκ. που υπάρχουν στο σύστημα και υπόκεινται στους περιορισμούς και τις νέες καταθέσεις που θα έρθουν και δεν θα έχουν κανένα περιορισμό;
Η απάντηση σε αυτό το εύλογο επιχείρημα είναι απλή.
Αν θέλουμε να δοθούν κίνητρα και να επανέλθουν οι καταθέσεις τότε πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές υπερβάσεις.
Μια τέτοια υπέρβαση είναι οι νέες καταθέσεις να μην υπόκεινται σε κανένα έλεγχο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν ίσχυε ένα τέτοιο καθεστώς θα μπορούσαν να αυξηθούν οι καταθέσεις το 2016 κατά 10 δισεκ και στην διετία 2016 με 2017 συνολικά έως 20 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως την πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα ο Θ. Καλαντώνης της Eurobank την μελετάει ως μια εναλλακτική επιλογή ώστε να αυξηθούν οι καταθέσεις.
Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 237,8 δισεκ. και την τρέχουσα περίοδο έχουν συρρικνωθεί στα 121 δισεκ. δηλαδή μείωση 116 με 117 δισεκ. ευρώ.
Με τα δάνεια στα 206 δισεκ. ευρώ σημαίνει χάσμα ρευστότητας μεταξύ δανείων και καταθέσεων 85 δισεκ. το οποίο υποχρεωτικά οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν με ELA και ΕΚΤ δηλαδή συνολικά από το ευρωσύστημα.

www.baqnkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης