Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To διακύβευμα στις 20/9 – Θα επικρατήσει η λογική με συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ή η μικροπολιτική με τρικομματική κυβέρνηση;

To διακύβευμα στις 20/9 – Θα επικρατήσει η λογική με συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ή η μικροπολιτική με τρικομματική κυβέρνηση;
Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ή τρικομματική κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ; - Προοπτική εξόδου από την κρίση ή κυβερνητικός θίασος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με διακριτή διαφορά έως 5% στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 με ποσοστό μεταξύ 28% με 30% και την ΝΔ στο 24% με 25%, με τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή μεταξύ 7,5% με 8,5% και ισχυροποιημένο το κόμμα Λαφαζάνη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την δυναμική του ξεκάθαρα, αλλά διατηρεί ένα πλεονέκτημα το 12% με 14% των αναποφάσιστων προέρχεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση.
Η ΝΔ σε σχέση με τις παρελθούσες δημοσκοπήσεις ξεκάθαρα ενισχύεται.
Αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια, η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ έχει μειωθεί γιατί πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί έχει ρεύμα νικητή η ΝΔ.
Στην παράσταση νίκης είναι χαοτική ακόμη η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα βουλή θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 κόμματα ίσως και 9 κόμματα.
ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
Χρυσή Αυγή
Ποτάμι
Λαϊκή Ενότητα
ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
Ανεξάρτητοι Έλληνες και
ίσως την Ένωση Κεντρώων.
Το μείζον διακύβευμα είναι προφανώς τι είδους κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα.
Η Ευρώπη, οι αγορές, η Τρόικα θα ήθελαν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ώστε η νέα κυβέρνηση διαθέτοντας πάνω από 190 βουλευτές να εφαρμόσει το μνημόνιο και να χαράξει μια πολιτική ανάπτυξης.
Είτε με Τσίπρα πρωθυπουργό, είτε με κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής όπως ο Γιώργος Προβόπουλος ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Και ενώ η λύση του μεγάλου συνασπισμού είναι η βέλτιστη, ο ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρουν την ιδέα του μεγάλου συνασπισμού και προκρίνουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΑΝΕΛ που θα καταφέρουν μα μπουν στην Βουλή, ωστόσο θα χρειαστούν ακόμη ένα κόμμα.
Θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση – αν απορριφθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ – να είναι τρικομματική.
Ποιοι μπορεί να είναι οι δυνητικοί συνδυασμοί;
Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει.
Η Χρυσή Αυγή δεν συμμετέχει
Η Λαϊκή Ενότητα δεν συμμετέχει.
Οι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι πέραν των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Το Ποτάμι βολεύει περισσότερο γιατί δεν συνδέεται πολιτικά – όχι όμως και οικονομικά  με το παλαιό και φθαρμένο – ωστόσο Ποτάμι και ΑΝΕΛ έχουν χείριστες σχέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ θα βόλευε…την τρικομματική κυβέρνηση αλλά υπάρχουν αντιδράσεις.
Με ρεαλιστικούς όρους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα ιστορικό βήμα, συγκυβέρνηση με την ΝΔ ώστε να σχηματιστεί μια πολύ ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία.
Μεταξύ των εμποδίων που προβάλλονται είναι ότι…δεν θέλουν την Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την άλλη τρικομματική κυβέρνηση θα είναι εύθραυστη, κάθε κόμμα θα έχει και την δική του πολιτική ατζέντα και γενικώς περισσότερο θα θυμίζει θίασο παρά κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι μπορεί να συμβεί;

Η ΝΔ θέλει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας δεν θα ήταν αρνητικός αλλά στελέχη του υφιστάμενου ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά.
Όμως άπαξ και οι μάσκες στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν, καθώς έχει μετεξελιχθεί σε ένα μνημονιακό κόμμα, στην κοινωνία προκαλεί οργή ότι ένα μνημονιακό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) ότι ένα άλλο μνημονιακό κόμμα (ΝΔ)…είναι περισσότερο μνημονιακό κόμμα.
Η επιχειρηματολογία που προβάλλεται δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Από την άλλη πλευρά όμως ο Τσίπρας θα έχει πετύχει μια ηττημένη νίκη στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει διαφορά από την ΝΔ αλλά με βάση την δυναμική του Ιουνίου θα έχει υποστεί ένα μεγάλο σοκ.
Λογική δηλαδή κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ή μικροπολιτική τρικομματική κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ;
Ο λαός θα το καθορίσει.
Όσο μειώσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα τον υποχρεώσει να επιλέξει τον δρόμο της λογικής και όχι τον δρόμο του θίασου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης