Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O μόνος τρόπος για να μειώσουν τις ζημίες οι παλαιοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών είναι οι χαμηλές τιμές στις νέες ΑΜΚ - Γιατί;

O μόνος τρόπος για να μειώσουν τις ζημίες οι παλαιοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών είναι οι χαμηλές τιμές στις νέες ΑΜΚ - Γιατί;
Οι χαμηλές τιμές είναι το κίνητρο, το δέλεαρ ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα αγοράσουν φθηνά την θετική καθαρή θέση των τραπεζών και με κίνητρο αυτό….θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες δρομολογούνται για Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015 με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν ενεργοποιηθεί αρχές του 2016 η οδηγία για το bail in όπου εμπλέκονται και καταθέτες στις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Bail in στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει.
Το βασικό ερώτημα που σήμερα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε είναι πως μπορεί ο παλαιός μέτοχος ιδιώτης και ΤΧΣ να μειώσει τις ζημίες που έχει υποστεί και παράλληλα να έχει κίνητρο συμμετοχής στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 37 δισεκ. μετοχές εκ των οποίων 16,5 δισεκ. κατέχουν οι ιδιώτες και 20,5 δισεκ. το ΤΧΣ.
Για να απαντηθεί αυτό το κρίσιμο ερώτημα θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί εξίσου καίρια ζητήματα όπως ποιο θα είναι το ύψος των ΑΜΚ των τραπεζών;
Όμως στρατηγικά μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να μειώσουν τις ζημίες οι παλαιοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών….οι χαμηλές τιμές στις νέες ΑΜΚ.
Οι μέτοχοι επένδυσαν 8,3 δισεκ. το 2014 σε υπερβολικά υψηλές τιμές με βάση την τρέχουσα δραματική πραγματικότητα.
Οι ιδιώτες μέτοχοι και το ΤΧΣ άπαξ και θα υποστούν μια σημαντική ζημία λόγω των capital controls και των stress tests αυτή την ζημία θα πρέπει να την μειώσουν άπαξ και οι τράπεζες θα διαθέτουν ακόμη και στο δυσμενές σενάριο θετικές καθαρές θέσεις.
Μειώνοντας τις τιμές στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε επίπεδα χαμηλότερα από την αξία των κεφαλαίων όπως θα διαμορφωθούν μετά τα stress tests και πριν τις ΑΜΚ ο παλαιός μέτοχος θα αγοράσει το κεφάλαιο τις τράπεζας φθηνότερα και με το κίνητρο αυτό θα συμμετάσχει στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ΤΧΣ επειδή είχε επενδύσει μόνο το 2013 στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υποστεί dilution.
Όμως το ΤΧΣ ως παλαιός μέτοχος πρέπει να έχει την δυνατότητα να αγοράσει φθηνότερα το υφιστάμενο κεφάλαιο των τραπεζών.
Αυτό που θα χάσει από το dilution λόγω τιμής θα το κερδίσει αγοράζοντας φθηνότερα κάτι που μπορεί να αξίζει περισσότερα.
Για να το θέσουμε απλά.
Αν οι τράπεζες μετά τα stress tests και πριν τις ΑΜΚ απομείνουν με 9-10 δισεκ. από τα 27 δισεκ. που διαθέτουν την τρέχουσα περίοδο, αυτά θα πρέπει να αποτιμώνται με discount και αυτό να είναι το κίνητρο στον παλαιό μέτοχο ιδιώτες και ΤΧΣ ώστε να συμμετάσχουν, γνωρίζοντας ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν.
Αν επιλεγεί ο μέσος δρόμος δηλαδή τιμές αυξήσεων κεφαλαίου με στόχο να μετριαστεί το dilution του ΤΧΣ δηλαδή οι αυξήσεις έχουν ως στόχο το όφελος του Ταμείου και όχι του ιδιώτη μετόχου….οι αυξήσεις κεφαλαίου θα αποτύχουν και τότε υποχρεωτικά θα τις καλύψει το ΤΧΣ.
Οι χαμηλές τιμές είναι το κίνητρο, το δέλεαρ ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα αγοράσουν φθηνά την θετική καθαρή θέση των τραπεζών και με κίνητρο αυτό….θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Ποιοι είναι οι παράμετροι

Α)Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η 4η κατά σειρά.
1η ανακεφαλαιοποίηση το 2009 τα 5 δισεκ. με τις προνομιούχες, 2η ανακεφαλαιοποίηση 2013 με 25 δισεκ.
3η ανακεφαλαιοποίηση 2014 με 8,3 δισεκ και
4η ανακεφαλαιοποίηση Νοέμβριος – Δεκέμβριο του 2015)

Β)Χωρίς προκαταβολή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η ΕΚΤ και ο ESM είχαν αρχικά συμφωνήσει να δοθεί μια προκαταβολή 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που θα λάβει χώρα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2015.
Ωστόσο η DGCom - Directorate General for Competition – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι δεν μπορεί να δοθεί προκαταβολή στις ελληνικές τράπεζες ούτε από τον ESM, ούτε από το ΤΧΣ καθώς εγείρονται θέματα κρατικών ενισχύσεων (state aid).
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λάβουν κρατική βοήθεια υπό την μορφή προκαταβολής των 10 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση τους, όπως είχε γίνει το 2013.
Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιούσε προκαταβολικά τις ελληνικές τράπεζες και το θέμα του state aid ξεπεράστηκε.
Για το 2015 η κατάσταση είναι διαφορετική και η DGCom προτείνει με την ολοκλήρωση των stress tests να προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου και στην διαδικασία της αύξησης ο μέτοχος των τραπεζών με 55% κατά μέσο όρο δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει είτε μερικώς είτε ολικώς ανάλογα με την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Γ)Οριστικά εκτός το bail in….
To bail in η διαδικασία κατά την οποία εμπλέκονται….και οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οριστικά έχει εγκαταλειφθεί για τις ελληνικές τράπεζες.

Δ)Στις 10 Αυγούστου ξεκινούν τα AQR των stress tests
Στις 10 Αυγούστου ξεκινούν τα AQR τα asset quality review από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.

Ε)Τα stress tests θα ανακοινωθούν 18 ή 25  Οκτωβρίου.

Στ)Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες
Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και όχι ο ESM ώστε να μην υποστεί dilution το ελληνικό κράτος ως μέτοχος των τραπεζών στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει στις νέες ΑΜΚ χωρίς τον περιορισμό των τιμών των προηγούμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, κοινώς το Ταμείο θα μπορεί να καλύπτει τις ΑΜΚ και σε τιμές δραματικά χαμηλότερες από τις προηγούμενες αυξήσεις.
Επειδή θα υπάρξουν reverse split πχ.. 10 προς 1 είναι προφανές τι πρόκειται να συμβεί.

Ζ)Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές, ακόμη και εξευτελιστικές.
Γιατί;
Οι ΑΜΚ του 2013 δημιούργησαν εκ του μηδενός κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2014 συμπλήρωσαν κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2015 θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου επανεκκίνησης.
Κατά την διαδικασία επανεκκίνησης, ο κινητήρας σβήνει και παίρνει πάλι εμπρός.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα δέλεαρ για τον νέο διεθνή ξένο επενδυτή άπαξ και οι τράπεζες 2015 και 2016 θα εμφανίζουν ζημίες.
Ποιο είναι το δέλεαρ όχι απλά οι χαμηλές τιμές αλλά οι εξευτελιστικές τιμές.
Αν οι τράπεζες θέλουν να πετύχουν τον στρατηγικό στόχο και να μην επαναληφθεί το λάθος του 2013 και το λάθος του 2014, να επιλέξουν τιμές σε ΑΜΚ σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Θα υποστεί dilution το ΤΧΣ, θα υποστεί dilution ο παλαιός ιδιώτης μέτοχος θα σκεφθούν πολλοί.
Η απάντηση είναι απλή, αυτό είναι παντελώς αδιάφορο.
Αν θέλουμε στρατηγικά να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο, όχι τον βραχυχρόνιο αλλά τον μακροχρόνιο θα πρέπει οι τιμές των ΑΜΚ να υλοποιηθούν σε ακραία εξευτελιστικές τιμές.
Βεβαίως αυτό σημαίνει επιθετικά reverse split γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν ΑΜΚ κάτω των 0,30 ευρώ των ονομαστικών τους αξιών.
Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τιμή των τραπεζών στις ΑΜΚ αλλά αν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι επαρκείς ώστε να περάσουν με άνεση και τα stress tests του 2016.
Οι τράπεζες ας τολμήσουν το αυτονόητο.
Τιμές ΑΜΚ του 2015 σε τιμές…..δραματικά χαμηλές.
Όσοι το τολμήσουν θα κερδίσουν.

Εκτιμήσεις για τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών

Τράπεζα

Τιμή ΑΜΚ 2015 Ε

Τιμή ΑΜΚ 2014

Τιμή ΑΜΚ 2013

Εθνική

Προ RS 0,30-0,40

2,20

4,29

Πειραιώς

Προ RS 0,15-0,10

1,70

1,71

Eurobank

Προ RS 0,05           

0,31

1,54

Alpha bank

Προ RS 0,12-0,10

0,65

0,44

Επεξεργασία στοιχείων

Η)Ποιες θα είναι οι παράμετροι για την υλοποίηση των stress tests των τραπεζών;
1)Ως βάση για τις μακροοικονομικές παραδοχές λαμβάνονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση -4% του ΑΕΠ για το 2015 και -1,75% για το 2016.
Ας υποθέσουμε ότι στο δυσμενές σενάριο adverse scenario η ύφεση για το 2015 στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο -5% και το 2016 στο -2% αντί σωρευτικά ύφεση -5,75% το 2015 με 2016 εκτιμηθεί ύφεση στην διετία 2015 με 2016 περίπου -7% επί του ΑΕΠ.
2)Η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος στην διετία 2015 με 2016 να φθάσει στο -7,5% με -8%
3)Η ανεργία να διαμορφωθεί ξανά στο 27%
4)Οι τιμές των ακινήτων υποχωρήσουν εκ νέου -20% στην 2ετία 2015 με 2016
5)Να εκτιμηθεί ότι τα credit loss projections CLPs μελλοντικές αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου θα στηριχθούν σε παραδοχή στο δυσμενές σενάριο για 50% που σημαίνει 105 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή 21 δισεκ. περισσότερα από το α΄ τρίμηνο του 2015.
6)Να εκτιμηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος στο εξωτερικό.
7)Ο στόχος στο βασικό σενάριο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 8% και 5,5% στο δυσμενές σενάριο.
8)Να αποτιμηθεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (προ προβλέψεων έσοδα και πωλήσεις θυγατρικών)
9)Να αποτιμηθεί ότι με βάση τα stress tests του 2014 τα AQR κατέληξαν σε ζημία -7,34 δισεκ. κεφαλαιακό έλλειμμα -8,64 δισεκ. και κεφαλαιακές ανάγκες -2,7 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες
10)Να αποτιμηθεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δικαιολογήσει πειστικά γιατί σε διάστημα ενός έτους προέκυψαν νέες μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες (προφανώς υπάρχει αιτιολογία νέα μεγάλη ύφεση στην εθνική οικονομία, capital controls και αύξηση των NPLs, δραματική καθίζηση των εσόδων και ζημίες σε πλήθος εταιριών, πολιτική αβεβαιότητα κ.α.).
11)Το βασικό σενάριο θέλει ότι DTA και DTC θα αποτιμηθούν στα stress tests του Οκτωβρίου του 2016 και όχι του 2015, ωστόσο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να προβλεφθεί καθώς από τα 27 δισεκ. κεφάλαια τα 15,48 δισεκ. είναι λογιστική αναβαλλόμενη φορολογία.

Θ)Ποια θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests; - Τα δύο βασικά σενάρια
Με βάση τις 11 προαναφερόμενες παραδοχές προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία είναι τα εξής
*)Η κεφαλαιακή ζημία επί των υφιστάμενων κεφαλαίων, αυτό που ορίζεται ως κεφαλαιακό έλλειμμα μπορεί να φθάσει στα 19 δισεκ. ευρώ.
Τι σημαίνει -19 δισεκ. ευρώ;
Οι τράπεζες διαθέτουν με όρους core tier 1 και προ της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών και της αναβαλλόμενης φορολογίας (προσμέτρησε στα κεφάλαια στα stress tests του Οκτωβρίου του 2015) περίπου 27 δισεκ.
Τα 19 δισεκ. είναι η κεφαλαιακή ζημία το κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το σενάριο των stress tests άρα 27 -19 δισεκ. = απομένουν 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Οι τράπεζες βρίσκονται με θετική καθαρή θέση, στοιχείο πολύ ουσιώδες για το resolution που θα σημειωθεί και το…bail in που αποκλείεται μεν αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο.
*)Να δώσουμε ένα παράδειγμα ώστε να καταστεί κατανοητό πως λειτουργούν τα stress tests.
Στην Eurobank π.χ. που διαθέτει 5 δισεκ. κεφάλαια προκύπτει 4 δισεκ. κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η τράπεζα από 14,2% core tier 1 στο stress tests υποχωρεί στο 2,8%.
Η απομείωση αυτή είναι εικονική γιατί τα κεφάλαια δεν χάνονται πραγματικά αλλά μόνο εικονικά στο stress tests, ωστόσο όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα ζημίες οι τράπεζες θα υποστούν λόγω της βαθιάς ύφεσης αυτό είναι 100% βέβαιο.
Η Eurobank στο παράδειγμα μας υποχρεούται να καλύψει το χάσμα μεταξύ 2,8% core tier 1 και 5,5% που μάλλον θα είναι το δυσμενές σενάριο για core tier 1.
*)Στα δύο σενάρια που παρουσιάζουμε στον μεν αισιόδοξο οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, δηλαδή οι ανάγκες για νέες ΑΜΚ είναι 7-8 δισεκ. και στο δεύτερο σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 13 δισεκ. ευρώ δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ.

Εκτιμήσεις για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών 2015

Τράπεζες

Εθνική

Alpha

Eurobank

Πειραιώς

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες 2015 Σενάριο 1

2 δισ

1,5 δισ

1,5 δισ

2 δισ

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες σενάριο 2

3-4 δισ

2,5 δισ

2,5 δισ

3-4 δισ

Κεφαλαιακή ζημία επί των υφιστάμενων κεφαλαίων

-5 δισ

-4,85 δισ

-4 δισ

-5,2 δισ

Κεφάλαια 2015

7,8 δισ

7 δισ

5 δισ

7,1 δισ

CT1

12,1%

13,1%

14,2%

12%

Κεφάλαια 2015 Βασ. ΙΙΙ

5,6 δισ

6,9 δισ

4,1 δισ

6,7 δισ

CT1 Βασ. ΙΙΙ

8,7%        

12,6%

12,6%

11,3%

Κεφάλαια 6μηνου 2014

9,4 δισ

8,6 δισ.

6,54 δισ

8,9 δισ

DTA 2015

3,85 δισ

3,7 δισ

3,92 δισ

4 δισ

Κεφάλαια χωρίς το DTA με Βασ ΙΙΙ

2,6 δισ

3,4 δισ

400 εκατ

2,7 δισ

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης