Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι απαραίτητο ένα haircut στο ελληνικό χρέος; - Ναι γιατί χάσαμε σε 5 χρόνια 300 δισ και έχουμε χρέος 320 δισ

Είναι απαραίτητο ένα haircut στο ελληνικό χρέος; - Ναι γιατί χάσαμε σε 5 χρόνια 300 δισ και έχουμε χρέος 320 δισ
Η Ελλάδα σε 5 χρόνια έχασε 300 δισεκ. ευρώ
Όταν κυριαρχούν τα φοβικά σύνδρομα – και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και στην πολιτική διαχείρισης του μη βιώσιμου χρέους – είναι εύλογο…να προβάλλονται επιχειρήματα….παιδικής αντίληψης, επιχειρήματα απαράδεκτα, υποστηρίζαμε το 2013 και 2014 όταν η φοβική κυβέρνηση Σαμαρά δεν τολμούσε να θέσει θέμα χρέους.
Έχουμε αναφέρει πολύ αναλυτικά γιατί η πολυετής κρίση έπληξε την Ελλάδα κατά 300 δισ.

Πως προκύπτουν τα 300 δισ ζημίας στην Ελλάδα;

1)Γιατί υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο περίπου 47-50 δισεκ. ευρώ.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 182 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.
2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 117 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά 50% από τα 237,5 δισεκ. σε 120 δισεκ.
Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.
3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία  από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.
4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 49% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 105 δισεκ. ευρώ δηλαδή 89 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.
6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.
7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.
Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.
8)Γιατί η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.
Παγκοσμίως το κρατικό χρέος - που φθάνει τα 47 τρισ. δολάρια  χωρίς το ιδιωτικό ενώ συνολικά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 102 τρισ. δολάρια ή 75 τρισ. ευρώ -  το κατέχουν ιδιώτες που επενδύουν σε μια χώρα μέσω των ομολόγων που εκδίδονται.
Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του χρέους είναι διακρατικό δηλαδή διακρατικά δάνεια.
Η Ελλάδα θα πληρώνει τα δάνεια και ταυτόχρονα θα καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης στους ιδιώτες επενδυτές.
Κανένα ευρώ δεν θα περισσεύει για ανάπτυξη.
Είναι λογικό, τεχνικά ορθό και δίκαιο το ελληνικό χρέος να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό, όπως είναι το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό.
Όμως η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η αναδιάρθρωση από διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα είναι μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.
Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Ελλάδα μέσω ενός haircut 50% στα δάνεια του επίσημου τομέα και διασφαλίζοντας όλα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα δεν εξασφαλίζει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους αλλά φέρνει στο παρόν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος περίπου του 2020.
Δηλαδή ότι χάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το ανακτήσουμε και κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον.

Η Ελλάδα αν προχωρήσει σε haircut στο χρέος τι κερδίζει;

Α)Ισοσκελίζει σε κάποιο βαθμό τις ζημίες των 300 δισεκ.
Β)Μετά την τεχνική χρεοκοπία λόγω default θα αναβαθμιστεί επιθετικά καθώς θα έχει αποκτήσει βιώσιμο χρέος.
Γ)Οι τράπεζες θα κινδυνέψουν και θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Δ)Τα ομόλογα των ιδιωτών θα διασφαλιστούν 100%.
Όχι μόνο επειδή είναι αγγλικού δικαίου αλλά και επειδή η πολιτική της Ελλάδος με το haircut θα έχει πολιτική στόχευση.
Δεν θα είναι ο στόχος ο ιδιωτικός τομέας που στην Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά την χρεοκοπία αλλά τα δάνεια των κρατών προς την Ελλάδα.
Ε)Θα υποστηρίξουν πολλοί ότι η Ελλάδα έλαβε ομόλογα από τον EFSF.
Ο EFSF δανείστηκε από τις αγορές πάνω από 1000 επενδυτές συμμετείχαν στις κατά καιρούς δημοπρασίες ομολόγων άρα οι ιδιώτες με το ελληνικό haircut θα πληγούν.
Ο EFSF διαθέτει εγγυήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης άρα οι ιδιώτες επενδυτές στα ομόλογα του EFSF δεν κινδυνεύουν.
Στ)Πέραν από την προσωρινή ταραχή και εφόσον γίνει το haircut συντεταγμένα οι αγορές γρήγορα θα καταλάβουν ότι όντως η Ελλάδα απέκτησε βιώσιμο χρέος.
Ζ)Μόνο με haircut μπορεί να θεμελιωθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα και όχι με την επιμήκυνση που σε παρούσες αξίες δεν κερδίζει η Ελλάδα ούτε 20 δισεκ. ενώ με το haircut θα κερδίσει 100 ή 110 δισεκ. ευρώ.
Η)Το haircut θα αποδειχθεί εφαλτήριο εκρηκτικής ανόδου σε οικονομία, χρηματιστήριο, ομόλογα, ανάπτυξη της Ελλάδος και βιοτικό επίπεδο του έλληνα και της ελληνίδας.

Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευθεί στο bankingnews.gr το Μάρτιο του 2014 και τροποποιήθηκε μόνο στο σκέλος των καταθέσεων και NPLs  με βάση τα δεδομένα του 2015.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης