Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βρυξέλλες: Νέος πρόεδρος του ΤΧΣ ο Γιώργος Μιχελής - Επιβεβαίωση bankingnews

Βρυξέλλες: Νέος πρόεδρος του ΤΧΣ ο Γιώργος Μιχελής - Επιβεβαίωση bankingnews
Ο προηγούμενος πρόεδρος του Ταμείου, Χρήστος Σκλαβούνης, είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο
Την τοποθέτηση του Γιώργου Μιχελή στην προεδρία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιβεβαιώνουν πηγές της Κομισιόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο κοινοτικούς αξιωματούχος, ο Γιώργος Μιχελής αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μόνο εκκρεμότητα για την οριστική τοποθέτηση του Γ. Μιχελή στο ΤΧΣ είναι οι υπογραφές των αρμόδιων υπουργών.
«Θα λάβει τη θέση, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ένσταση και εφόσον βέβαια, δεχθεί και ο ίδιος» τονίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg.
Παράλληλα, το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται και στην απόφαση του Γιάννη Βαρουφάκη να περικόψει τις αμοιβές των μελών του ΤΧΣ κατά 40%.
«Η Ευρωζώνη εξετάζει τις προτάσεις της Αθήνας» σημειώνει χαρακτηριστικά έτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως ο διορισμός του Γ. Μιχελή θα εξαρτηθεί κυρίως από την επιθυμία του ίδιου.
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, το ΤΧΣ είναι ο κύριος μέτοχος των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Ο προηγούμενος πρόεδρος του Ταμείου, Χρήστος Σκλαβούνης, είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο.

Tι ανέφερε το bankingnews.gr στις 20 Μαΐου:
Νέος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει ο Γιώργος Μιχελής σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως έχουμε αναφέρει από τις προηγούμενες ημέρες (δημοσίευμα 12 Μαίου)
Η είδηση δεν είναι ότι θα αναλάβει πρόεδρος του ΤΧΣ ο Μιχελής αλλά είδηση είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για την στελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι συμμετέχοντες – αν εξαιρεθούν 2-3 περιπτώσεις – ήταν ακατάλληλοι γενικώς και όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον κοινώς δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο του ταμείου – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο Χάρης Κύρκος πρώην αντιπρόεδρος του ΤΧΣ συμμετέχει κανονικά σε όλους τους διαγωνισμούς, είναι από τους εμπειρότερους στο risk management αλλά ποτέ δεν τον κάλεσαν να περάσει την περίφημη συνέντευξη.
Αυτή η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ είναι αυτό που λέμε απόλυτα διαφανής συμμετέχουν 10 καλούν 2-3 κ.ο.κ.
Το ΤΧΣ έχει νέο πρόεδρο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι ανακοινώσεις.
Ο Γιώργος Μιχελής ήταν δυσαρεστημένος και ορθά με την στάση που κράτησε η ΤτΕ στην υπόθεση της υποψηφιότητας του στην Εθνική αλλά το γεγονός ότι επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα ως πρόεδρος του ΤΧΣ είναι μια νέα ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
Βέβαια όπως απόλυτα αναμενόταν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αποκλείστηκε – το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή – γιατί προσέκρουε η υποψηφιότητα του στο νόμο που διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ.
Ο νόμος ορίζει ότι ένα τραπεζικό στέλεχος που έχει θητεύσει τα 3 τελευταία χρόνια σε τράπεζα ή στέλεχος που λάμβανε από τράπεζα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως δεν μπορεί να αναλάβει θέση στο Γενικό Συμβούλιο και συνολικά στο ΤΧΣ.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αποκλείστηκε από το ΤΧΣ λόγω νόμου και για κανένα άλλο λόγο.
Ο Ρουμελιώτης αναλαμβάνει να εποπτεύσει την προσπάθεια συνεργασίας της Ελλάδος με την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει και φέρουν τον Ρουμελιώτη να ενδιαφέρεται για την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος…δεν ξέρουμε ούτε αν έχουν βαρύτητα ούτε αν ευσταθούν.

Ποιος θα είναι ο νέος CEO του ΤΧΣ;
Έχουμε ρωτήσει τραπεζίτες, πολιτικούς, στελέχη, όποιον μπορεί κανείς να φανταστεί και ουδείς γνωρίζει.
Αναζητείται ο νέος CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύντομα θα εμφανιστούν οι υποψήφιοι καθώς προκηρύχθηκε διαγωνισμός και οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν την συμμετοχή τους έως την 1η Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης