Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακόμη και αν αυξήσει τα έντοκα η ΕΚΤ, ο SSM θα αλλάξει την απόφαση του να μπλοκάρει τις ελληνικές τράπεζες;

Ακόμη και αν αυξήσει τα έντοκα η ΕΚΤ, ο SSM θα αλλάξει την απόφαση του να μπλοκάρει τις ελληνικές τράπεζες;
Θυμίζουμε ότι στις 20 Μαρτίου ο SSM ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τα έντοκα που κατέχουν
Μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια παρουσιάζουμε σήμερα η οποία είναι 100% βέβαιο ότι θα την συναντήσουμε προσεχώς.
Με βάση τραπεζική πηγή η ΕΚΤ ακόμη και αν αυξήσει το όριο στα έντοκα π.χ. από τα 14,9 δισεκ. στα 18 δισεκ. θα πρέπει ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών να αλλάξει την απόφαση του ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερα έντοκα και η απόφαση αυτή δεν είναι δεδομένο ότι θα παρθεί.
Θυμίζουμε ότι στις 20 Μαρτίου ο SSM ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τα έντοκα που κατέχουν και μάλιστα έχουν μπει όλες οι ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το αιτιολογικό της απόφασης του SSM που προφανώς παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά λειτουργεί με πολύ αυστηρά τυπολατρικά κριτήρια...δεν αλλάζει εύκολα.
Θα μπορούσε ο SSM να αλλάξει την απόφαση του για τις ελληνικές τράπεζες με πολιτικά κριτήρια, θεωρητικά ναι αλλά θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να αποφασιστεί αλλαγή απόφασης η οποία ήταν τεχνικά και καταστατικά τεκμηριωμένη.
Με βάση την σημερινή δομή των εντόκων γραμματίων της Ελλάδος από τα 14,9 δισεκ. τα 11,5-12 δισεκ. κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και 3,4-2,9 δισεκ. ΤτΕ μέσω του κοινού ταμείου, ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ οι ξένοι μηδένισαν την συμμετοχή τους βρίσκεται κάτω των 100 εκατ ευρώ.
Η λεπτομέρεια αυτή μπορεί να θεωρηθεί…από πολλούς λεπτομέρεια….αλλά αν λέμε αν η ΕΚΤ αυξήσει τα έντοκα και ο SSM καθυστερήσει να λάβει οποιαδήποτε απόφαση ακύρωσης της ήδη ληφθείσας απόφαση του τότε η λεπτομέρεια θα αποδειχθεί ουσιώδης παράμετρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης