Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η αλήθεια για τα 10,93 δισ. του ΤΧΣ; - Το ελληνικό αίτημα και η εναλλακτική των repos

Ποια είναι η αλήθεια για τα 10,93 δισ. του ΤΧΣ; - Το ελληνικό αίτημα και η εναλλακτική των repos
Τι θα συμβεί με τα 1,18 δισεκ. που διεκδικεί η κυβέρνηση και το ΤΧΣ;
Τι πραγματικά συμβαίνει με τα 10,93 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Πραγματικά έχασε μέσα από τα χέρια του το ΤΧΣ και η κυβέρνηση τα 10,93 δισεκ. ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Το ΤΧΣ είχε λάβει συνολικά 49,7 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακή στήριξη εκ των οποίων 1,5 δισεκ. σε μετρητά ως μετοχικό κεφάλαιο και 48,2 δισεκ. υπό την κορφή ομολόγων του EFSF.
Πέραν των κεφαλαιακών εισφορών, το ΤΧΣ είχε εισροές σε μετρητά ύψους 2,124 δισ. από:
(i) αμοιβές αναδοχής από τις τράπεζες,
(ii) τόκους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος,
(iii) πληρωμή τοκομεριδίων ομολόγων του EFSF,
(iv) εξάσκηση των warrants από επενδυτές,
(v) έσοδα από εκκαθαρίσεις
(vi) εφάπαξ καταβολή από τις συστημικές τράπεζες.
Το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών το συνολικό ποσό των 39,952 δισ. και συγκεκριμένα: 37,267 δισ. σε ομόλογα, 1,5 δισ. σε μετρητά από το αρχικό μετοχικό του κεφάλαιο και 1,185 δισ σε μετρητά από ταμειακές του εισροές.
Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 αποφασίστηκε ότι όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα του EFSF, τα οποία κατείχε το ΤΧΣ, επιστρέφονται άμεσα στον EFSF.
Τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα ανέρχονταν στο ποσό των 10,993 δισ. δηλαδή 48,2 δισ. μείον 37,26 δισ. που χρησιμοποιήθηκαν από το ΤΧΣ.

Αυτά είναι τα δεδομένα των ποσών του ΤΧΣ και πως αξιοποιήθηκαν.

Το ερώτημα παραμένει έχασαν μέσα από τα χέρια τους το ΤΧΣ και η ελληνική κυβέρνηση τα 10,93 δισεκ. ευρώ;
Η απάντηση είναι όχι και διευκρινίζουμε
1)Τα 10,93 δισεκ. ήταν κεφάλαια υπό την μορφή ομολόγων τα οποία υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για κανένα άλλο σκοπό.
Για να το θέσουμε απλά ακόμη και αν είχαν μείνει στο ΤΧΣ η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα πάρει γιατί ο ESM δεν θα ενέκρινε καμία άλλη χρήση πλην της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
2)Το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο αλά υπάγεται στον ESM – EFSF για να το θέσουμε απλά είναι θυγατρικό Ταμείο το ΤΧΣ του ESM.
Θα μπορούσε να αρνηθεί μια θυγατρική να προχωρήσει σε μια συναλλαγή που απαιτούσε η μητρική;
3)Το ΤΧΣ όντως χειρίστηκε την όλη υπόθεση με την δέουσα προσοχή γιατί προέκυψε ένα κέρδος 1,18 δισεκ. που προήλθαν από την ενεργητική διαχείριση.
4)Τα 10,93 δισεκ. έπρεπε να είχαν επιστραφεί τέλη Δεκεμβρίου του 2014 αλλά με την παράταση της δανειακής σύμβασης έως τον Φεβρουάριο και εκ νέου έως τον Ιούνιο του 2015 παρατάθηκαν και τα 10,93 δισεκ.
5)Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί ο ESM ζήτησαν να επιστραφούν τα 10,93 δισεκ. όταν η δανειακή σύμβαση έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2015;
Η απάντηση σε αυτό το εύλογο ερώτημα είναι η ανησυχία για την τύχη της Ελλάδος αλλά προσοχή ακόμη και αν είχαν παραμείνει τα 10,93 δισεκ. στο ΤΧΣ, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει.
Τα σενέρα που διακινούνται ότι θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να τα είχε αξιοποιήσει αλλού είναι ένας μύθος.
6)Θυμίζουμε ότι και πριν 1 ή 2 χρόνια εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Το επιχείρησε και ο Στουρνάρας ως ΥΠΟΙΚ και ο Χαρδούβελης, το είχε διερευνήσει και ο Προβόπουλος όταν ήταν διοικητής στην ΤτΕ.
Όλοι είχαν λάβει αρνητική απάντηση από την Τρόικα.
Είχε απορριφθεί οποιαδήποτε σχέδιο αξιοποίησης των 11,4 δισεκ,. ήταν τότε του capital buffer του ΤΧΣ για οποιαδήποτε σκοπό πλην της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο ESM ήταν απόλυτος.
Άρα από όλα αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχασε κάτι καθώς αν π.χ. οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια ο ESM θα επιστρέψει στο ΤΧΣ τα 10,93 δισεκ ή όσα κριθούν αναγκαία.
Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ δεν έχασαν κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αλλού.
Αν π.χ. είχε δοθεί το πράσινο φως τα 10,93 δισεκ. να αξιοποιηθούν και σε άλλους τομείς και ο ESM ζητούσε την επιστροφή τους τότε θα ήταν ήττα της Ελλάδος.
Τα 10,93 δισεκ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο.

Τι θα συμβεί με τα 1,18 δισεκ. που διεκδικεί η κυβέρνηση και το ΤΧΣ;


Πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί πίσω τα 10,93 δισεκ. αλλά μόνο τα 1,18 δισεκ. τα οποία προήλθαν από ενέργειες και πρωτοβουλίες του ΤΧΣ.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι το αίτημα που έχει υποβληθεί είναι να επιστραφούν τα 1,18 δισεκ υπό άλλη μορφή και με άλλο σκοπό για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν για πλείστους λόγους.
Εναλλακτικά έχει ζητηθεί η επιστροφή τους και η αποκλειστική τους χρησιμοποίηση για repos ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.
Αν υπάρξει συμφωνία και αποδοχή των μεταρρυθμίσεων τα 1,18 δισεκ. κατά πάσα πιθανότητα θα επιστραφούν στο ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης