Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένας εφάπαξ φόρος 15% στις καταθέσεις του εξωτερικού για να επαναπατριστούν και νομιμοποιηθούν… είναι αμφισβητήσιμος

Ένας εφάπαξ φόρος 15% στις καταθέσεις του εξωτερικού για να επαναπατριστούν και νομιμοποιηθούν… είναι αμφισβητήσιμος
Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός επαναπατρισμός καταθέσεων
Για να προσελκύσει – επαναπατρίσει τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ διαφόρων σεναρίων, την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου ύψους 15% επί του κεφαλαίου, ο οποίος θα λειτουργεί και ως μηχανισμός νομιμοποίησης.
Δηλαδή εξετάζεται το σενάριο πχ αν κάποιος έχει σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία 100 εκατ. ευρώ και αυτά δεν έχουν φορολογηθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία (10% φόρος επί των τόκων των καταθέσεων) και δεν έχουν ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές, να πληρώσει το 15% επί του κεφαλαίου, δηλαδή 15 εκατ., επαναπατρίζοντας τα κεφάλαια και νομιμοποιώντας τα.
Το μοντέλο αυτό και στο παρελθόν εξετάστηκε αλλά δεν απέδωσε ειδικά στην Ελλάδα, καθώς το ακριβώς αντίθετο συνέβη στην Ιταλία, όπου με ένα ανάλογο σχέδιο το διάστημα 2010-12 επαναπατρίστηκαν 93-94 δισ. ευρώ καταθέσεις Ιταλών.
Στην Ελλάδα δύο πράγματα πρέπει να αποτιμηθούν:
1)Ποιο είναι το ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό
2)Πως μπορούν να επαναπατριστούν κεφάλαια
Το ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό δεν είναι 100-150 δισ. ευρώ που κάποια στιγμή είχαν εκτιμήσει κυβερνητικοί παράγοντες.
Αλλά είναι περίπου 30-40 δισ.
Ο μόνος τρόπος για να επαναπατριστούν κεφάλαια στην Ελλάδα δεν είναι η νομιμοποίηση των καταθέσεων αλλά η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.
Δεν μπορεί σε μια χώρα όπου φημολογούνται capital controls ή στάση πληρωμών να πιστεύει κανείς ότι ακόμη και αν παρείχαν εντυπωσιακές διευκολύνσεις στους καταθέτες του εξωτερικού θα επαναπάτριζαν τα κεφάλαια τους εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας.
Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός επαναπατρισμός καταθέσεων.

Υποσημείωση:

Από τα 29,5 δισ. εκροής καταθέσεων το τελευταίο 4μηνο τα 12 δισ προήλθαν από εφοπλιστές και πολυεθνικές.
Η πίστη και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Ελλάδα οι εφοπλιστές και οι πολυεθνικές εταιρίες αλλά και πλήθος επιχειρηματιών  είναι… αξιοζήλευτη…
Μέσα σε 4 μήνες έχουν αποσύρει από τις τράπεζες και κατά βάση μεταφέρει στο εξωτερικό 12 δισεκ. ευρώ από την συνολική εκροή 29,5 δισεκ. ευρώ.
Για μια ακόμη φορά το ισχυρό κεφάλαιο αντί να δείξει εμπιστοσύνη και να στηρίξει τις τράπεζες και την εθνική οικονομία καταφεύγει στον γνώριμο δρόμο της απόσυρσης καταθέσεων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6,3 εκατ ενεργοί καταθετικοί λογαριασμοί εκ των οποίων το 85% εμφανίζει ποσά κάτω από 10.000 ευρώ ενώ πάνω από 100.000 ευρώ οι καταθετικοί λογαριασμοί δεν υπερβαίνουν τους 25.000.  

Χάθηκαν μέσα σε 5 χρόνια καταθέσεις που αντιστοιχούν όσο το 56% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στα 140,46 δισεκ. υποχώρησαν οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο του 2015 δηλαδή σε ένα μήνα χάθηκαν 8 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου με Φεβρουάριο του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 20 δισεκ. ευρώ.
Με βάση πληροφορίες οι καταθέσεις τον Μάρτιο του 2015 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στα 134 δισεκ ευρώ δηλαδή περαιτέρω μείωση 6 δισεκ.
Συνολικά από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 έως σήμερα 27 Μαρτίου του 2015 οι συνολικές εκροές καταθέσεων έφθασαν τα 29,5 δισεκ. ευρώ που αποτελούν επίπεδα ρεκόρ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι καταθέσεις από τα ιστορικά τους υψηλά τον Ιανουάριο του 2010 που ήταν 237,8 δισεκ. ευρώ έχουν μειωθεί 103,8 δισεκ. ευρώ η πτώση αυτή αντιστοιχεί στο 56% του ΑΕΠ.
Χάθηκαν μέσα σε 5 χρόνια καταθέσεις που αντιστοιχούν όσο το 56% του ελληνικού ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης