Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις ΑΜΚ των τραπεζών; - Μετά την 4η Νοεμβρίου η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεώσει τράπεζες σε ΑΜΚ;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις ΑΜΚ των τραπεζών; - Μετά την 4η Νοεμβρίου η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεώσει τράπεζες σε ΑΜΚ;
Μετά την 4η Νοεμβρίου του 2014 η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεώσει ελληνικές τράπεζες να ενισχυθούν κεφαλαιακά;
Τι πραγματικά συμβαίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών λόγω των stress tests;
Τα αποτελέσματα των stress tests αμφισβητήθηκαν ξεκάθαρα από τις αγορές.
Η μεγάλη πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αποτελεί την απόλυτη απόδειξη της ευθείας αμφισβήτησης των stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν με βάση τα στοιχεία των stress tests την εξής εικόνα
1)Προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες 2,6 δισεκ. οι οποίες σχεδόν μηδενίστηκαν λόγω μιας διασταλτικής ερμηνείας του δυναμικού σεναρίου για τα προ προβλέψεων έσοδα.
Το ερώτημα είναι μπορεί τα κεφάλαια να στηρίζονται στα προ προβλέψεων έσοδα δηλαδή σε κάτι υποθετικό;
2)Η αναβαλλόμενη φορολογία φθάνει τα 13,4 δισεκ. και αντιστοιχεί σε σχεδόν 50% των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες.
Αυτό δεν είναι υγιές.
3)Με βάση την ποιοτική ανάλυση του AQR το coverage ratio στην Ελλάδα είναι 44% κατά μέσο όρο 39% στην Εθνική 47% στην Alpha bank έναντι 55% στην BNP Paribas.
Δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι από τους χαμηλότερους σε σχέση με τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες στην Ευρώπη.
Τα stress tests ολοκληρώθηκαν αλλά οι αμφιβολίες, οι αμφισβητήσεις παραμένουν για το αν και κατά πόσο οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Εσχάτως υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μετά την ανάληψη της άμεσης εποπτείας των 128 τραπεζών θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.
Από τις 4 Νοεμβρίου η ΕΚΤ θα αναλάβει πλήρως τον έλεγχο των 128 και μεταξύ αυτών και των 4 μεγάλων τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ θα μπορούσε να ζητήσει από 2 εκ των 4 ελληνικών τραπεζών να αν ακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.
Ποια είναι τα δεδομένα και κυρίως μπορούν υπό τις παρούσες τραγικές χρηματιστηριακές συνθήκες να υλοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Α)Η Alpha bank έχοντας τον αέρα της πρωτιάς και της ισχυρής επάρκειας κεφαλαίων εξετάζει την ΑΜΚ 500 εκατ με 1 δισεκ. με στόχο την ιδιωτικοποίηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει μη προβλέψιμη πολιτική και στην Alpha bank θεωρούν ότι οι ιδιώτες πρέπει να έχουν τον 51% τουλάχιστον.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές με τον Δ. Μαντζούνη να αναλαμβάνει πρόεδρος και τον Σπ. Φιλάρετο διευθύνων σύμβουλος, σενάριο που έχει λογική αλλά χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Το management της Alpha bank με αντικειμενικά κριτήρια είναι το πλέον επιτυχημένο του ελληνικού banking.
Η Alpha bank είναι και η μόνη τράπεζα που μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αύξηση κεφαλαίου και το ΤΧΣ να το αποδεχθεί.
Το ΤΧΣ γενικώς μπλοκάρει ΑΜΚ για να μην υποστεί νέο dilution και για να μην βρεθεί πολιτικά υπόλογο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται.
Ωστόσο το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αν την εντολή για ΑΜΚ την δώσει η ΕΚΤ.
Για την Alpha bank ενώ η ιδιωτικοποίηση είναι η απόλυτη προτεραιότητα, το χάος που επικρατεί στο χρηματιστήριο λειτουργεί άκρως ανασταλτικά.
Σε ποια τιμή θα μπορούσε να υλοποιήσει ΑΜΚ η Alpha bank όταν η πρώτη αύξηση ήταν στα 0,44 ευρώ και η δεύτερη 0,65 ευρώ και η τρέχουσα τιμή βρίσκεται στα 0,52 με 0,53 ευρώ;
Β)Η Πειραιώς με 33% ιδιώτες θα ήταν ιδανικό σενάριο να βρεθεί με 51% ιδιώτες στο μετοχολόγιο της.
Η Πειραιώς ωστόσο δεν εξετάζει αύξηση κεφαλαίου για τρεις  λόγους, γιατί θεωρεί ότι αύξηση σε αυτές τις τιμές θα προκαλούσε μεγάλες πιέσεις στην μετοχή και dilution στους μετόχους και γιατί δεν μπορεί η τράπεζα να προσφεύγει στις αγορές κάθε λίγους μήνες και να ζητάει κεφάλαια.
Γενικώς δεν αρέσκονται σε νέες ΑΜΚ τα hedge funds που είναι πολλά στην Πειραιώς.
Ωστόσο υπάρχει και ένας τρίτος λόγος η τράπεζα είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Γ)Η Εθνική βρέθηκε με έλλειμμα 930 εκατ και μπορεί με τις υποσημειώσεις να περιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες αλά η Εθνική θα είναι μια εκ των δύο τραπεζών που θα κληθεί από την ΕΚΤ να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της.
Προφανώς και έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία πώλησης αρχικώς του 20% της Finansbank.
Δ)Η Eurobank είχε ετοιμάσει την ΑΜΚ των 400 εκατ αλλά με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests τα 1,76 δισεκ. κατέληξαν 17,55 εκατ πήρε πίσω την απόφαση.
Οι βασικοί μέτοχοι ναι μεν είχαν δηλώσει ότι θα καλύψουν οποιαδήποτε κεφαλαιακή ανάγκη αλλά δεν ήταν και ενθουσιασμένοι στο σενάριο νέας αύξησης.
Επίσης το ΤΧΣ λόγω dilution δεν διάκειται θετικά σε νέα αύξηση κεφαλαίου της Eurobank αλλά τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ ζητήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση;
Όλες αυτές οι παράμετροι ήδη αποτιμούνται από την αγορά αλλά είναι προφανές ότι το τελικό λόγο θα το έχει η ΕΚΤ και βεβαίως οι αγορές.
Η χειρότερη περίοδος για αύξηση κεφαλαίου είναι η τρέχουσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης