Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι όροι της προαιρετικής χρηματοδοτικής συνδρομής μεταθέτουν την λύση για το χρέος και οδηγούν σε ήττα την κυβέρνηση

Οι όροι της προαιρετικής χρηματοδοτικής συνδρομής μεταθέτουν την λύση για το χρέος και οδηγούν σε ήττα την κυβέρνηση
Το ερώτημα είναι έχει εφεδρείες επιλογών η κυβέρνηση να αποτρέψει το μοιραίο μελλοντικό γεγονός της μεγάλης πολιτικής ήττας;
Μια πλάνη, αρχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση που καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσει τον σκόπελο της κρίσης που ξέσπασε με τους άτυχους χειρισμούς της πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο. ...έχει θέσει μια προτεραιότητα....
Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι το μνημόνιο θα αντικατασταθεί από την προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή και επειδή θα συμμετάσχει και η Ελλάδα στο capital buffer των 15 δισεκ. μέσω των 11 δισεκ. του ΤΧΣ η ΕΕ και γενικώς η Τρόικα θα ελαστικοποιήσουν τους όρους των μνημονίων.
Ταυτόχρονα με την αναζήτηση της χρυσής τομής όσον αφορά την χρηματοδοτική συνδρομή θα ανοίξει και το κεφάλαιο του χρέους και η Ελλάδα….θα βομβαρδίζεται με προτάσεις βοήθειας από τους ευρωπαίους.
Θα βρεθεί και μια βιώσιμη λύση για το χρέος και η κυβέρνηση  αρχές Φεβρουαρίου του 2015 θα εμφανιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή ζητώντας μέσω της συγκέντρωσης 180 βουλευτών ψήφο συνέχισης, ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει την θητεία της....
Σε όλο αυτό το μυθιστορηματικού τύπου σενάριο οι αγορές επικροτούν και στηρίζουν την κυβέρνηση και όλα βαίνουν καλώς.
Δυστυχώς όμως δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Η μετάβαση από το μνημόνιο σε μια προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή θα πραγματοποιηθεί όχι με ελαστικοποίηση των όρων αλλά αντιθέτως η ΕΕ θα ζητήσει μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας.
Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ενδοτική αλλά πολιτικά δεν μπορεί να κάνει καμιά άλλη υποχώρηση.
Αν η ΕΕ ζητήσει νέα υποχώρηση τότε με μαθηματική ακρίβεια η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει στρωμένο δρόμο με ροδοπέταλα και επίσης βέβαιο ότι η ΕΕ θα ζητήσει έμπρακτες μεταρρυθμίσεις που έως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να ανοίξει.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι που θα επιβληθούν θα φέρουν σε δεινή πολιτική θέση την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.
Υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.
Ο κίνδυνος να επανεληφθεί το 2012.
Δηλαδή τότε η ΕΕ είχε ζητήσει την υπογραφή του Σαμαρά και το 2014 θα ζητήσει την υπογραφή του Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν υπάρξει τέτοιος όρος είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο συζητείται η προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή, τόσο θα απομακρύνεται ο στόχος να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος.
Να τονιστεί ότι είναι αδύνατο να εξεταστούν και τα δύο μείζονος σημασίας θέματα μαζί και είναι αδύνατο ενόψει της εκλογής ή μη του προέδρου της δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015 να συζητηθεί ουσιαστική βιώσιμη λύση για το χρέος.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα έχει αποκτήσει το «ηθικό» στοιχείο που αναζητά ώστε να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να δώσουν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης με 180 βουλευτές για να ολοκληρώσει την πολιτική της θητεία.
Με βάση την τωρινά δεδομένα η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πολιτική ήττα γιατί δεν θα έχει αποκτήσει το ηθικό δικαίωμα να ζητήσει από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης…180.
Συν τοις άλλοις να σημειωθούν δύο πράγματα
1)Η κυβέρνηση δεν έχει βρει τους 180 βουλευτές
2)Τα σενάρια περί αργυρώνητων βουλευτών….προσκρούουν σε ένα λογικό σενάριο.
Αν κάποιος είναι αργυρώνητος σημαίνει ότι θα πάει με όποιον προσφέρει τα περισσότερα δηλαδή είτε προς την μια είτε προς την άλλη πλευρά.
Με όρους αγοράς όσοι βλέπουν κοντόφθαλμα την μεγάλη εικόνα τους διαφεύγει ότι απλά αν η Ελλάδα πάει σε εκλογές το χρηματιστήριο θα είναι 600-550 μονάδες.
Τα περί αγορών, εμπιστοσύνης και άλλα τινά…αποδείχθηκαν πρόσφατα ότι η εμπιστοσύνη είναι σταθερή όσο το φτερό στον άνεμο.
Σε αυτή την φάση το βασικό σενάριο θέλει να ηττάται η κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι έχει εφεδρείες επιλογών η κυβέρνηση να αποτρέψει το μοιραίο μελλοντικό γεγονός της μεγάλης πολιτικής ήττας;
Μπορεί η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης 180 βουλευτών....με στόχο την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης