Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χείρα βοηθείας από τον Draghi (EKT) - Θα προτείνει να συμπεριληφθούν στις αγορές ABS τα ομόλογα junk των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών

Χείρα βοηθείας από τον Draghi (EKT) - Θα προτείνει να συμπεριληφθούν στις αγορές ABS τα ομόλογα junk των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών
Τι αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς το ΔΣ της ΕΚΤ, ώστε να συμπεριληφθούν τα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας (junk) των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών στο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ.
Όπως αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Draghi παίρνει πάνω του το θέμα των ομολόγων junk των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, σε μια ύσταση προσπάθεια να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να αποφύγει τη στασιμότητα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο Draghi αναμένεται εντός της εβδομάδας να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου.
Στόχος της ΕΚΤ μέσω των αγορών ABS και καλυμμένων ομολόγων, συνεχίζουν οι Financial Times, είναι να ισχυροποιηθεί η ισχνή ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να τονωθεί ο δανεισμός, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Μέρος του σχεδίου που φαίνεται να επεξεργάζεται ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, είναι και το εξής: Να χαλαρώσουν οι όροι της ΕΚΤ για την ποιότητα των assets που αγοράζει, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγορών ABS και καλυμμένων ομολόγων και τα λιγότερο ασφαλή assets, όπως τα ελληνικά και κυπριακά ABS.
Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
"Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πολύ μεγάλο θετικό αντίκτυπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία", δηλώνει στους Financial Times Έλληνας τραπεζίτης.
Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα αποδέχεται ως εγγυήσεις (collaterals), ΑBS τουλάχιστον αξιολόγησης Β (ήτοι δηλαδή της χαμηλότερης επενδυτικής βαθμίδας).
Αν ισχύσει αυτό, τότε η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αγοράσει ούτε ελληνικά, ούτε κυπριακά ομόλογα, αφού:
- Η Standard & Poor's αξιολογεί Ελλάδα και Κύπρο με Β
- Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με Β και την Κύπρο με Β-
- Η Μοοdy's αξιολογεί την Ελλάδα με Caa1 και την Κύπρο με Caa3
Για αυτό τον λόγο ο Mario Draghi αναμένεται να προτείνει χαλάρωση των όρων, ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ΑΒS και τα ομόλογα junk των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης