Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακόμη και με μερική κάλυψη της ΑΜΚ των 434 εκατ η Attica bank κερδίζει χρόνο – Συνεδριάζει εκτάκτως η ΟΤΟΕ την Πέμπτη

tags :
Ακόμη και με μερική κάλυψη της ΑΜΚ των 434 εκατ η Attica bank κερδίζει χρόνο – Συνεδριάζει εκτάκτως η ΟΤΟΕ την Πέμπτη
Θετική πρωτοβουλία για την Attica bank από την ΟΤΟΕ ώστε να διασφαλιστεί η αυτονομία και η επιβίωση..... της Attica bank
Στις 22 Σεπτεμβρίου την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει αν κάποιος ή κάποιοι από τους 15 ενδιαφερομένους για την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το Apollo και το Wilbur Ross δεν ενδιαφέρονται όσο αρχικά διαφαινόταν, ενώ το ενδιαφέρον κινέζων εμφανίζει κενά και αδυναμίες.
Η διαδικασία της αυξήσεως κεφαλαίου πλησιάζει σε κρίσιμο σημείο και η ΟΤΟΕ στο πλαίσιο στήριξης της αυτόνομης πορείας της Attica bank συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου με βασικό αντικείμενο την αύξηση κεφαλαίου και πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση της Attica bank.
Η θετική πρωτοβουλία της ΟΤΟΕ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο προκαλεί απορία η αναφορά του Α. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica bank ότι θα μετατραπεί μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε αναπτυξιακή τράπεζα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει σχέδιο είτε να μετατρέψει σε αναπτυξιακή τράπεζα την Attica bank ή να συγχωνεύσει την Attica bank με τις τραπεζικές δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα.
Με δεδομένη την κεφαλαιακή ισχύ της Attica bank, το σχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα….είναι απλά ερωτηματικό.

Το plan B για την Attica bank

Εσχάτως κυκλοφορεί ένα σενάριο – και ως τέτοιο το μεταφέρουμε - για την Attica bank.
Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank των 434 εκατ προφανώς θα είναι επιτυχία, για όσους παρακολουθούν το παρασκήνιο και κυρίως για τις έως απαράδεκτες προτάσεις ορισμένων ξένων που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας τσάμπα.
Θα αναλύσουμε το δυσμενές σενάριο για την Attica bank….το οποίο δεν είναι και τόσο δυσμενές αν το αποτιμήσει κανείς ψύχραιμα.
Η Attica bank λοιπόν στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών.
Στο βασικό σενάριο στρατηγικός επενδυτής ή σχήμα επενδυτών καλύπτει από τα 434 εκατ τα 326 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ τα 108 εκατ μειώνοντας το ποσοστό του το ταμείο στην Attica bank από 51% στο  34%.
Η τράπεζα σε αυτό το σενάριο θα διαθέτει 413,9 τα υφιστάμενα κεφάλαια + 434 εκατ τα νέα κεφάλαια συνολικά 848 εκατ ευρώ κεφάλαια ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 23,8% επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν τα 95 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και τα 79,3 εκατ από ομολογιακό tier II που λήγει στα μέσα του 2015, το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 673 εκατ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 20%.
Αυτό είναι το καλό σενάριο, το ιδανικό σενάριο για την Attica bank και αποτελεί ταυτόχρονα και βασικό σενάριο.
Στην υποθετική περίπτωση που κανείς δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον τι θα συμβεί;
Το ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλει τα 221 εκατ το μέγιστο της δυνητικής συμμετοχής τότε θα φθάσει το ποσοστό του στην καταστατική πλειοψηφία και η Attica bank θα διαθέτει 635 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει 18% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Attica bank δεν θα βιαστεί να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, υποχρεούται το καλοκαίρι του 2016 ενώ το ομολογιακό των 79,3 εκατ λήγει στα μέσα του 2015.
Για να το θέσουμε απλά η Attica bank αν αποτύχει η αύξηση ή κατά το ορθότερο καλυφθεί μερικώς δηλαδή κατά 50% δεν κινδυνεύει γιατί ήδη διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Attica bank σε αυτό το σενάριο θα κερδίσει χρόνο και θα έχει τον χρόνο να μελετήσει εναλλακτικά σενάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Αν αποτύχει η αύξηση και καλυφθεί μερικώς η Attica bank δεν κινδυνεύει.
Προφανώς και θα έχει πίεση από την ΤτΕ αλλά δεν θα είναι η καταστροφή.
Το αναφέρουμε αυτό το σενάριο όχι μόνο λόγω του πλήθους των ερωτημάτων που μας θέτετε αλλά κυρίως γιατί ακόμη και στο αρνητικό σενάριο η Attica bank δεν κινδυνεύει.
 
H τιμή της αύξησης κεφαλαίου

Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αναφέρει ότι funds όπως το Apollo ή το Wilbur Ross θέλουν να πάρουν τσάμπα την Attica bank.
Αποκλείεται να υπάρξει προσφορά από ξένο ή ξένους επενδυτές χωρίς μεγάλο discount, περί το 50%.
Αν τώρα αποτύχει η διαδικασία και μόνο το ΤΣΜΕΔΕ επενδύσει κεφάλαια, προφανώς μπορεί να διαμορφώσει την τιμή της αύξησης όπου θέλει.
Το βασικό σενάριο της ΑΜΚ θέλει 0,06 ευρώ τιμή αύξησης προ reverse split.
Πάντως το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και συνολικά η Attica bank πρέπει να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους 20.000 μικρομετόχους τους οι οποίοι επένδυσαν 200 εκατ πριν μήνες και τώρα αξίζουν 57 εκατ ευρώ (έναντι συνολικής αποτίμησης 115 εκατ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης