Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 11 Σεπτεμβρίου η επανέκδοση των 3ετών ομόλογων ύψους 1 δισεκ. που θα καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες;

Στις 11 Σεπτεμβρίου η επανέκδοση των 3ετών ομόλογων ύψους 1 δισεκ. που θα καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες;
Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις πιθανή ημερομηνία επανέκδοσης η 11η Σεπτεμβρίου μετά από την ΕΚΤ και την Standard and Poor's στις 5 Σεπτεμβρίου
Σε μια κίνηση που έχει ως στόχο να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων εκδόσεων δηλαδή των εντόκων, να μετριάσει τις πιέσεις της ΕΚΤ και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα των 3ετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην επανέκδοση του 3ετούς ομολόγου.
Πιθανή ημερομηνία της επανέκδοσης θεωρείται η 11η Σεπτεμβρίου του 2014 την άλλη Πέμπτη αλλά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις που συνδέονται με τις κινήσεις της ΕΚΤ στις 4 Σεπτεμβρίου.
Από την ΕΚΤ δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση άμεσα, πιθανότερο σενάριο νέα μείωση των επιτοκίων από 0,15% στο 0,05%.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να αντικατασταθούν έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με 3ετή ομόλογα αξίας έως 1 δισεκ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Βέβαια υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Τρόικα είχε απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην δημοπρασία των 3ετών ενώ ενόψει και των stress tests μπορεί η απόφαση αυτή να επιδράσει αρνητικά.
Αν και τα stress tests υλοποιούνται με όρους 2013 ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών ίσως να αξιολογηθεί από την ΕΚΤ, παρ΄ ότι π.χ. αγορές ομολόγων θα επιδράσουν στα stress tests του 2015 που υλοποιηθούν εκ νέου και όχι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Από την άλλη πλευρά ήταν παράδοξο – όπως είχαν επισημάνει τότε εμφατικά οι τραπεζίτες – οι ελληνικές τράπεζες να μην κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100 μ.β.  με απόδοση 3,37% από 3,5% όταν εκδόθηκε

Ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί….

Στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 50 δισεκ. ελληνικού χρέους που αυτό απέφερε ετήσιο κέρδος 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ σε τόκους.
Οι τράπεζες στους προϋπολογισμούς που συντάσσουν γνώριζαν ότι θα έχουν έσοδα από τόκους ομολόγων 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Στην παρούσα περίοδο όπου δεν κατέχουν κρατικό χρέος και διαθέτουν ωστόσο έντοκα γραμμάτια τα έσοδα από τόκους τίτλων ελληνικού δημοσίου έχουν περιοριστεί στα 160-190 εκατ ευρώ.
Πραγματικό χάος.
Η κατάρρευση των τραπεζών στην Ελλάδα προήλθε λόγω της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της αδυναμίας του να πληρώσει τα ομόλογα.
Εύλογα η ΕΚΤ δεν θέλει οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν εκ νέου εκτεθειμένες στο μέλλον.
Όμως το ελληνικό banking δεν μπορεί να αποτιμάται με όρους Ευρώπης στα stress tests από την ΕΚΤ αλλά η σύνθεση ενεργητικού π.χ. να πραγματοποιείται με όρους Ελλάδος.
Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη κατέχουν μεγάλο μέρος του χρέους μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου αλλά η ουσία είναι ότι και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά χρέους και όχι μόνο κατ΄ ανάγκη ελληνικού.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης