Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To ποσοστό του ΤΧΣ να μειωθεί σε όλες τις τράπεζες κάτω του 33%, ώστε το κράτος να μην μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις

To ποσοστό του ΤΧΣ να μειωθεί σε όλες τις τράπεζες κάτω του 33%, ώστε το κράτος να μην μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις
Το ΤΧΣ επειδή οι τράπεζες στηρίζονται σε κρατική ενίσχυση θα έχει ρόλο μέχρι να αποχωρήσει οριστικά....αλλά όχι στις διοικήσεις...
Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει σε όλες τις τράπεζες να υποχωρήσει κάτω από 33% δηλαδή να μην ελέγχει ούτε καταστατική μειοψηφία ώστε το κράτος να μην μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις αν, υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με αλλαγή κυβέρνησης στην χώρα.
Είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να σχηματιστεί κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να προστατέψει τον ιδιωτικό του χαρακτήρα και οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούν να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των 4 συστημικών τραπεζών με ποσοστό 56,48% ελέγχει το ελληνικό banking ενώ έχει ακόμη ισχυρό λόγο και στην Eurobank στην οποία κατέχει το μικρότερο ποσοστό 35,41% σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Ως γνωστό η συμμετοχή του ΤΧΣ εντάσσεται στην λογική του state aid δηλαδή των κρατικών ενισχύσεων και ως εκ τούτου ακόμη και με 1% θεωρητικά θα έχει λόγο στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως με ποσοστό κάτω του 33% κάτω της καταστατικής μειοψηφίας το ΤΧΣ θα καταστεί απλός μέτοχος με αυξημένες εξουσίες που απορρέουν από το state aid αλλά δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στις διοικήσεις των τραπεζών.
 Το τρέχον ποσοστό του ΤΧΣ στις τράπεζες διαμορφώνεται στο 56,48% κατά μέσο όρο με μεγαλύτερο ποσοστό στην Πειραιώς 66,93% και μικρότερο ποσοστό στην Eurobank 35,41%.
Για να μειωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ από το 56,48% κάτω από 33% δηλαδή πτώση πάνω από 23% με 24% χρειάζεται συνδυασμός αυξήσεων κεφαλαίου και placement κοινών μετοχών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να αποκτά warrants μέσω δημοσίων προτάσεων.
Το ΤΧΣ θα προσφέρει στους κατόχους των warrants κοινές μετοχές και όσα warrants αποκτά από τις δημόσιες προτάσεις θα έχει την δυνατότητα μέσω placement να πουλάει τις μετοχές που εμπεριέχονται στα warrants.
Ενόψει των stress tests θα προκύψουν αυξήσεις κεφαλαίου που στην καλύτερη περίπτωση θα μειώσουν το ποσοστό του ΤΧΣ από το 56,48% στο 33% με το βασικό σενάριο στην Eurobank να μειώνεται δραστικά το ποσοστό του ΤΧΣ.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι δημόσιες προτάσεις στα warrants θα αποτελέσουν το κλειδί της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και της διασφάλισης των ικανών διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.


To ποσοστό του ΤΧΣ πριν και μετά τις ΑΜΚ


Τράπεζα

Υφιστάμενο ποσοστό ΤΧΣ

Ποσοστό ΤΧΣ μετά τις εκτιμώμενες νέες ΑΜΚ που θα υλοποιηθούν

Εθνική

57,24%

38% -37%

Πειραιώς

66,93%

44% -40%

Alpha bank

66,36%

45% -41%

Eurobank

35,41%

8%

Σύνολο

56,48%

33%

Στο σενάριο έχει συμπεριληφθεί υπόθεση ότι οι συνολικές ΑΜΚ θα είναι 4 δισεκ. αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης