Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απίστευτο... αρνητικό στο -0,004% το διατραπεζικό overnight επιτόκιο - Αποκλεισμένες οι περιφερειακές τράπεζες

Απίστευτο... αρνητικό στο -0,004% το διατραπεζικό overnight επιτόκιο - Αποκλεισμένες οι περιφερειακές τράπεζες
Ισχυρές στρεβλώσεις στη διατραπεζική αγορά
Για πρώτη φορά στην ιστορία το διατραπεζικό επιτόκιο μίας ημέρας (overnight) υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος σήμερα, στο -0,004%, υπερτονίζοντας την οξεία έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης πριν από της ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τον επόμενο μήνα.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια ισχυρές στρεβλώσεις στη διατραπεζική αγορά, καθώς οι τράπεζες προτιμούν να πληρώνουν για να δανείσουν τις κορυφαίες τράπεζες και όχι εκείνες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες χρειάζονται μετρητά και εξαρτώνται από την ΕΚΤ για ρευστότητα.
"Οι μεγαλύτερες, πιο υγιείς τράπεζες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε χώρες του πυρήνα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το διατραπεζικό δανεισμό", δήλωσε ο Kenneth Dickson, διευθυντής επενδύσεων της Standard Life.
"Αντίθετα, οι μικρότερες τράπεζες, ιδίως αυτές της περιφέρειας, είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά", πρόσθεσε.
Η πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου κάτω από το μηδέν αναδεικνύει μία από τις βασικές αιτίες της οικονομικής δυσπραγίας της Ζώνης του ευρώ... την απροθυμία των τραπεζών να δανείζουν.
Οι κορυφαίες σε αξιολόγηση τράπεζες των χωρών, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης των κεφαλαίων τους, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να δανείσουν τις ασθενέστερες περιφερειακες τράπεζες.
Γι' αυτό το λόγο προτιμούν να χάσουν ένα μέρος των κεφαλαίων τους, προκειμένου να κερδίσουν την ασφάλεια που επιζητούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης