Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κέρδη ρεκόρ 85 εκ. ευρώ για την Geniki Bank το α’ 6μηνο του 2014 - Ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια στο 23,1%

Κέρδη ρεκόρ 85 εκ. ευρώ για την Geniki Bank το α’ 6μηνο του 2014 - Ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια στο 23,1%
Kέρδη έπειτα από 10 συνεχόμενες ζημιογόνες ετήσιες χρήσεις! - Πριν το τέλος του 2014 η συγχώνευση με την Τρ. Πειραιώς
Ισχυρά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Geniki Bank, καθώς για το α’ 6μηνο του 2014 εμφάνισε κέρδη – ρεκόρ, ύψους 85 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Geniki Bank επέστρεψε στην κερδοφορία έπειτα από 10 συνεχόμενες ζημιογόνες ετήσιες χρήσεις, καταγράφοντας κέρδη, ύψους 85 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) διαμορφώθηκε στο ισχυρότατο 23,1%.


Αναλυτικότερα,
• Η βελτίωση των επιδόσεων, που σημειώθηκε στα αποτελέσματα χρήσεως το 1ο  τρίμηνο 2014 με επίτευξη κερδών μετά από 10 χρόνια συνεχόμενων ζημιών, συνεχίστηκε και το 2ο τρίμηνο 2014 με τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα €80,2 εκατ. και στα €85 εκατ. το 1ο  εξάμηνο 2014.
• Τα λειτουργικά κέρδη πριν από προβλέψεις συνέχισαν την ανοδική τους τάση και ανήλθαν σε €4,5 εκατ. το 2ο τρίμηνο 2014, έναντι κερδών € 1,9 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2014 και ζημιών €1,4 εκατ. το 4ο τρίμηνο  2013.
• Η καθαρή θέση της Τράπεζας αυξήθηκε  σε €440 εκατ. τον Ιούνιο 2014 από € 360 εκατ. το Μάρτιο 2014 και € 355 εκατ.  το Δεκέμβριο 2013.
• Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο  δείκτης  βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας (Common Equity Tier I) ο οποίος διαμορφώθηκε σε 23,1% στο τέλος Ιουνίου 2014, από 18,2% το Δεκέμβριο 2013.  Με πλήρη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded), ο δείκτης βασικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 20%, στο υψηλότερο επίπεδο της αγοράς.
• Περαιτέρω βελτιώθηκαν οι  ήδη ισχυροί  δείκτες ρευστότητας της Τράπεζας, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται σε 77% στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2014, το χαμηλότερο ποσοστό στην ελληνική αγορά, έναντι 82% στο τέλος του 4ου τριμήνου 2013, χωρίς καμία εξάρτηση της Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.
• Οι καταθέσεις  της GENIKI Bank ανήλθαν σε €2.230 εκατ. στο τέλος Ιουνίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2013 και 12,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2013, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 140 μβ σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2013, από τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς.  
• Περαιτέρω μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες της Τράπεζας κατά 15% το 1ο εξάμηνο 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας και παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε έργα και υποδομές για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της Τράπεζας.
• Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων διαμορφώθηκε σε 60%, ενώ το σύνολο των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε στο 42%, από τα υψηλότερα στην αγορά.
• Η συνεχιζόμενη αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των επισφαλών δανείων οδήγησε σε σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας κατά 14% το 2ο τρίμηνο 2014 έναντι του 1ου τριμήνου 2014 και κατά 57% έναντι του 4ου τριμήνου 2013, ενώ η παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση ήταν αρνητική το 1ο εξάμηνο 2014, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μειώνοντας τα επισφαλή δάνεια κατά €16 εκατ. από την αρχή του έτους.
• Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός Όμιλος της χώρας, αποφάσισε το Μάιο τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών  για τον Όμιλο. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της λειτουργικής και νομικής συγχώνευσης, η οποία  υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και αναμένεται η ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του έτους. Έχει ξεκινήσει παράλληλα η αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας στον Όμιλο Πειραιώς και η διαμόρφωση ενιαίας κουλτούρας, με στόχο να προσφέρουμε ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες μας.


Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank, Νίκος Καραμούζης, τόνισε τα εξής:
«Μετά από 77 χρόνια αυτόνομης και επιτυχούς πορείας στην Ελληνική αγορά, η GENIKI Bank συγχωνεύεται με την Τράπεζα Πειραιώς, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό Όμιλο στην Ελλάδα. Στις δεκαετίες επιτυχούς παρουσίας της στην Ελληνική αγορά, η GENIKI Bank αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας, διαμόρφωσε σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με την πελατεία της, διατήρησε και τίμησε παραδοσιακές  σχέσεις, όπως αυτές με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού - πρώην βασικό μέτοχο της Τράπεζας-, και συνέβαλε σταθερά στην οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου.
Σήμερα οι συνθήκες του εγχώριου τραπεζικού τομέα, των αγορών και της χώρας επιβάλλουν μια νέα πορεία της Τράπεζας, του προσωπικού και της πελατείας της, μέσα από την ένταξή τους στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, εξέλιξη που προσφέρει νέες προκλήσεις, σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική αλλά και καλύτερη αξιοποίηση του ικανού στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας, καθώς και προσφοράς πιο σύγχρονων ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες μας.
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε πλήρως τη χρηματοοικονομική της εξυγίανση και επέστρεψε σε κερδοφορία μετά από μια δεκαετία ζημιών με κέρδη μετά φόρων € 85 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2014.  Παράλληλα ενίσχυσε περαιτέρω τους βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Common Equity Tier I: 23,1%) και ρευστότητας (δάνεια προς καταθέσεις: 77%), οι καλύτεροι της αγοράς, χωρίς καμία εξάρτηση για κεφάλαια και ρευστότητα από τo Ευρωσύστημα. Επιπλέον, αύξησε σημαντικά τις καταθέσεις, την εισπραξιμότητα από επισφαλή δάνεια και μείωσε περαιτέρω το κόστος λειτουργίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα το προσωπικό, τις υποδομές, τις διαδικασίες, τις λειτουργίες και τα προσφερόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε  σταθερά το παραπάνω εγχείρημα.
Για την επιτυχία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη και το προσωπικό της GENIKI Bank, που με τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους αλλά  και τον επαγγελματισμό τους, δημιούργησαν τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση και πλήρη εξυγίανση της Τράπεζας. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που είχα την ευκαιρία και το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί τους και να ηγηθώ αυτού του σημαντικού έργου.
Όλοι μαζί τώρα εντασσόμαστε στην Τράπεζα Πειραιώς και συνεχίζουμε.  
Διαβεβαιώνω τους πελάτες της GENIKI Bank ότι, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τον Όμιλο Πειραιώς, σε μερικούς μήνες από τώρα, θα έχουν τη δυνατότητα και την πρόσβαση στο σύνολο των διευρυμένων προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τη σιγουριά και την ποιότητα των υπηρεσιών, που προσφέρει η ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση και η ηγετική θέση του Ομίλου μας στην Ελληνική αγορά.
Είμαι βέβαιος ότι, το σύνολο του προσωπικού της GENIKI Bank είναι έτοιμο να συμβάλει δημιουργικά στο νέο ξεκίνημα και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία και το ρόλο του Ομίλου μας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία».





Αποτελέσματα α' 6μηνου
Τα κέρδη πριν από προβλέψεις του Ομίλου της GENIKI Bank κατά το πρώτο εξάμηνο 2014 παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις και διαμορφώθηκαν σε €6,4 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €85 εκατ. μετά από μια δεκαετία ζημιών. Τα ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στη συνεχόμενη προσπάθεια και σημαντική κινητοποίηση του προσωπικού προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του λειτουργικού και τελικού ποιοτικού και ποσοτικού αποτελέσματος.  Η επιστροφή στην κερδοφορία συνδέεται με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επισφαλών δανείων που οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τόκους, την επιλεκτική ανάπτυξη εργασιών, τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου λόγω της μείωσης του κόστους χρήματος, την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη μείωση του ύψους των προβλέψεων.
Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους διαμορφώθηκαν σε €38,5 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ διατήρησαν την ανοδική τους τάση στο 2ο τρίμηνο 2014, αυξημένα κατά περίπου 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη συνεχή βελτίωση των εισπράξεων από επισφαλείς δανειακές απαιτήσεις στη διάρκεια του τριμήνου καθώς και στη συνεχιζόμενη εξομάλυνση του κόστους άντλησης ρευστότητας. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων μειώθηκε κατά 57μβ, από 3,03% τον Δεκέμβριο 2013 σε 2,46% τον Ιούνιο 2014, σημαντικά ταχύτερα από το μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των πελατών στην Τράπεζα αλλά και τη σημαντική προσπάθεια και κινητοποίηση των στελεχών και του προσωπικού.
Τα Καθαρά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες ανήλθαν σε €8,1 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση στις προμήθειες που παρατηρείται, παρά τη μείωση των δανείων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση είσπραξης των προμηθειών μέσω αυτοματοποιημένων ελέγχων και αναθεωρημένων διαδικασιών και στην επιλεκτική ανάπτυξη εργασιών.
Τα Λειτουργικά Έσοδα ανήλθαν στα €48,4 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2014 καταγράφοντας αύξηση κατά 82% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, λόγω κυρίως των αυξημένων καθαρών εσόδων από τόκους καθώς και των εσόδων που προήλθαν από τα χρηματοοικονομικά έσοδα με τη ρευστοποίηση ομολόγων που αποκτήθηκαν κυρίως το προηγούμενο τρίμηνο, εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή συγκυρία της αγοράς.
Τα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε €42,1 εκατ., καταγράφοντας μείωση 15% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2013, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε συστήματα, υποδομές και εκπαίδευση για τη συνολική αναβάθμιση, αναδιάρθρωση και τη χρηματοοικονομική εξυγίανση της Τράπεζας. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2013, στις συνέργειες που επιτυγχάνονται από τη νέα οργανωτική δομή της Τράπεζας και τη συνεργασία με τη μητρική τράπεζα καθώς και στις συνεχιζόμενες ενέργειες στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της μείωσης των δαπανών και των εξόδων.
Το έξοδο των προβλέψεων διαμορφώθηκε σε -€76 εκατ το 2ο τρίμηνο του 2014 έναντι -€3 εκατ το 1ο τρίμηνο του 2014. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εξασφαλίσεων και την αύξηση της εισπραξιμότητας των επισφαλών δανείων. Το ύψος των σχηματισμένων προβλέψεων συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, €1,22 δις  στο τέλος του 2ου τριμήνου 2014, ενώ η σχέση κάλυψης επισφαλών δανείων με προβλέψεις διαμορφώθηκε στο υψηλότερο για την αγορά επίπεδο του 60%.

Βελτιωμένη Ποιότητα Δανειακού Χαρτοφυλακίου και Ισχυρή Κάλυψη Επισφαλών Απαιτήσεων
Στις 30 Ιουνίου 2014, το χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων ανήλθε σε  €2.047 εκατ. μειωμένο  για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από αρκετά χρόνια συνεχών αυξήσεων, κατά €16 εκατ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2013, επιβεβαιώνοντας την αντιστροφή της τάσης σχηματισμού πρόσθετων επισφαλών απαιτήσεων και τη χρηματοοικονομική υγεία του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματική διαχείριση των επισφαλών δανείων, στις αυξημένες εισπράξεις και στα νέα προϊόντα ρύθμισης που προσφέρονται με επιτυχία στους πελάτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσφέροντας χρόνο και ευελιξία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Οι σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο υψηλό επίπεδο των €1,22 δις.
Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 60%, το υψηλότερο ποσοστό της Ελληνικής αγοράς, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή θωράκιση της Τράπεζας σε αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες. Ο δείκτης των συσσωρευμένων προβλέψεων ως προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε στο 42%, ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο της Ελληνικής αγοράς.

Συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς
Μετά τις αποφάσεις των Δ.Σ. των δύο Τραπεζών, η διαδικασία συγχώνευσης της Γενικής Τράπεζας με τη μητρική της Τράπεζα Πειραιώς εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται τόσο η νομική όσο και η λειτουργική συγχώνευση να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.  
Στη μεταβατική περίοδο που ακολουθεί, το σύνολο του προσωπικού της GENIKI Bank θα συνεχίσει να προσφέρει ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης