Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στις 26/10 η ΕΚΤ μειώνει το QE… έρχεται άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Citigroup: Στις 26/10 η ΕΚΤ μειώνει το QE… έρχεται άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων
Με βάση την Citigroup η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα αυξηθεί προς τα 0,65%.
Τι θα συμβεί με την μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ;
Το ζήτημα αυτό αναλύει η αμερικανική τράπεζα Citigroup τονίζοντας τα εξής  
-Η ΕΚΤ συγκλίνει στην θέση της αγοράς ομολόγων και ενεργητικού  με χαμηλότερους όγκους στις 26 Οκτωβρίου 2017
-Συμφωνήθηκε μείωση των αγορών ομολόγων από τα 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα για 9 μήνες
Με βάση ενδείξεις η ΕΚΤ θα αγοράζει μεταξύ 25 και 40 δισεκ ευρώ το μήνα με πιθανό τελικό ποσό μηνιαίας αγοράς 30 δισ ευρώ.
Ίσως η αντίδραση της αγοράς ήταν απροσδόκητα ουδέτερη διότι η ανακοίνωση ήταν  σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η πλήρης έλλειψη αντίδρασης δεν έδωσε στην ΕΚΤ την αίσθηση του αν οι αγορές 30 δισεκ.  το μήνα είναι υπερβολικά υψηλές, πολύ χαμηλές ή λογικές.
Κατά την Citigroup ο ορίζοντας αγοράς δεν είναι η μόνη μεταβλητή που έχει σημασία: το μέγεθος των αγορών θα σηματοδοτήσει κατά πόσο το QE θα χάσει την δυναμική του ή θα διατηρηθεί.
Επομένως, ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την ΕΚΤ να επιτύχει το στόχο της μείωσης χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις; Το σημείο αναφοράς είναι ότι τα επιτόκια δεν αυξάνονται μέχρι την τελευταία φάση αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ο ορίζοντας αγοράς, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική μεταβλητή που πρέπει να εκτιμηθεί, διότι είναι διαφορετικό η ΕΚΤ να αγοράζει 20 δισ από ότι 40 δισεκ.
 Η Citigroup διερευνά την σχέση ύψους αγορών / ορίζοντα και μοντελοποιεί την καμπύλη EONIA για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης του επιτοκίου του ευρώ και των επιπτώσεων της απόφασης αυτής στο Bund το γερμανικό 10ετές ομόλογο.

1)Για τα 10ετή γερμανικά ομόλογα Bunds, οι αποδόσεις μειώνονται κατά 25 μονάδες βάσης στο πιο ελκυστικό σενάριο (40 δισ. ευρώ αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ x 12 μήνες)
2)Οι αποδόσεις αυξάνονται κατά 24 μονάδες βάσης στο λιγότερο πιθανό σενάριο (20 δισεκ. αγορές x 6 μήνες).
Τα πιο ουδέτερα για την αγορά σενάρια, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι 20 δισ. x 12 μήνες, 30 δισ. αγορές X 9 μήνες και 40 δισ. Χ 6 μήνες.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με τη δημοσκόπηση του Reuters (μεταξύ 11-14 Σεπτεμβρίου), η οποία υποδηλώνει ότι οι αγορές συγκλίνουν στα 40 δισ. ευρώ (κυμαίνεται από 30 έως 50 δισ. ευρώ) για πάνω από 6 μήνες. (3-12 μήνες ήταν το εύρος των απαντήσεων).

Τα βασικά σενάρια είναι 20 δισ. ευρώ αγορές ομολόγων x 6 μήνες, 20 δισ. ευρώ x 9 μήνες, 40 δισ. ευρώ x 6 μήνες και 40 δισ. ευρώ x 9 μήνες).
Το μέγιστο των αγορών ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού είναι επιπλέον 360 δισ. ευρώ.
Πρόκληση αποτελεί το γεγονός των υφιστάμενων περιορισμών της έλλειψης των Bunds και της πρόσθετης πρόκλησης που παρουσιάζουν οι επανεπενδύσεις, οι οποίες θα αυξηθούν σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ το μήνα για τα Bunds στο 4ο τρίμηνο του 2018.

Η Citigroup αναλύει και ένα άλλο σενάριο όπου η ΕΚΤ θα αγοράσει συνολικά  πάνω από 480 δισ. ευρώ καθώς η ΕΚΤ έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει την πλήρη ευελιξία του προγράμματος».
Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
-Οι κανόνες QE θα μπορούσαν να αλλάξουν (πάλι), π.χ. να επιτρέπονται αγορές ομολόγων λήξης μικρότερης του ενός έτους.
-Η σύνθεση των αγοραζόμενων assets θα μπορούσε επίσης να τροποποιηθεί.
Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα κατέχει περίπου το 40% του συνόλου των καλυμμένων ομολόγων έναντι νόμιμου ορίου 70%.
- Θα μπορούσαν να μειωθεί το ποσοστό των γερμανικών ομολόγων ως προς τα αγοραζόμενα assets από την ΕΚΤ.
- Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει περισσότερο χρέος περιφερειακών χωρών.
Το συμπέρασμα της Citi είναι ότι με βάση τον κίνδυνο αγοράς μάλλον ενισχύεται η bear market.
Η ανάλυση της Citi δείχνει ότι μια επέκταση του QE θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις των 10 ετών γερμανικών ομολόγων  χαμηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης.
Μια μεγαλύτερη μείωση αγορών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να αυξηθούν 0,25% στο 0,70%
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξει αύξησης των αποδόσεων απότομα, κατά την άποψη της Citi.
Με βάση την Citigroup η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα αυξηθεί προς τα 0,65%.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης