Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υπό επιτήρηση οι αξιολογήσεις της B&N Bank – Μειώνει τον κίνδυνο η διάσωση από τη ρωσική κεντρική τράπεζα

tags :
S&P: Υπό επιτήρηση οι αξιολογήσεις της B&N Bank – Μειώνει τον κίνδυνο η διάσωση από τη ρωσική κεντρική τράπεζα
Το καθεστώς επιτήρησης σημαίνει πως δεν υπάρχει προς το παρόν outlook 
Σε καθεστώς επιτήρησης έθεσε η Standard & Poor's την αξιολόγηση «Β» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής τράπεζας B&N Bank, έπειτα από επιβεβαίωση, στον απόηχο της απόφασης της τοπικής κεντρικής τράπεζας για bail-out (κρατική διάσωση), στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
Το καθεστώς επιτήρησης σημαίνει πως δεν υπάρχει προς το παρόν outlook (προοπτικές επαναξιολόγησης).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τα μέτρα θα μειώσουν την υπάρχουσα αυξημένη πίεση στη ρευστότητα της τράπεζας -η οποία βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες μαζικές εκροές- και ενδέχεται να τη βοηθήσουν να ανακτήσει τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.
Ο S&P αναμένει τις επόμενες 90 ημέρες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκτίμηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της τράπεζας, αλλά και τα βήματα που θα ακολουθήσει.
Μάλιστα, δεν αποκλείει και αναβάθμιση της B&N όταν γνωστοποιηθεί το σχέδιο.
To ενεργητικό της B&N, η οποία ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Mikhal Gutseriev, αντιστοιχεί στο 2% του ενεργητικού του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.
Να υπενθυμιστεί ότι στις 29 Αυγούστου 2017, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε την κρατική διάσωση της Otkritie Bank, στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» που επιχειρεί το τρέχον έτος.
Η Οtkritie απαριθμεί στο πελατολόγιό της 29.000 εταιρείες, 163.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 3,4 εκατ. πολίτες, ενώ διατηρεί 400 καταστήματα σε όλη τη Ρωσία, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο αποτελείται από την Czech PPF Group (29,9%), τον Σλοβάκο επιχειρηματία Roman Korbacka (20%), και τη ρωσική ICT Group (50,1%).
H Otkritie άρχισε να βιώνει μαζικές εκροές καταθέσεων μετά από απροσδόκητες υποβαθμίσεις, με αποτέλεσμα οι πελάτες να αποσύρουν 7,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017.
Η διάσωση θα συρρικνώσει κατά 25% το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ενώ η κεντρική τράπεζα θα λάβει το 75%.
Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει 3,2 δισ. ρούβλια (3,7% του ΑΕΠ για το 2016) για την υποστήριξη του τραπεζικού τομέα από το 2014.
Στα τέλη του 2017 θα διεξαχθούν «stress tests» για τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού αξίας άνω των 500 δισ. ρουβλίων, ενώ το 2018 θα διαξαχθούν ξεχωριστά tests για τις μικρότερες τράπεζες της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης