Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετική η επιστροφή της Ουκρανίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μειώνεται ο οικονομικός κίνδυνος

tags :
Fitch: Θετική η επιστροφή της Ουκρανίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μειώνεται ο οικονομικός κίνδυνος
Η Ουκρανία άντλησε την περασμένη Δευτέρα 3 δισ. δολάρια από την έκδοση 15ετούς ομολόγου
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επικρότησε σήμερα (22 Σεπτεμβρίου 2017) την επιστροφή της Ουκρανίας («Β-», με σταθερό outlook) στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ομολόγων, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πιστωτές της χώρας -όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- αποτελούν ακόμη την κύρια πηγή χρηματοδότησης.
Η Ουκρανία, η οποία βίωσε μία παρατεταμένη περίοδο αναταραχών από το 2014, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία, άντλησε την περασμένη Δευτέρα 3 δισ. δολάρια από την έκδοση 15ετούς ομολόγου, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,375%, με την προσφορά να φτάνει τα 9,5 δισ. δολάρια, από 350 επενδυτές.
Η έντονη ζήτηση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ουκρανικές αρχές όσον αφορά στη διόρθωση των οικονομικών ανισορροπιών και την ενίσχυση του πλαισίου μακροοικονομικής πολιτικής της χώρας, ενώ η άντληση των κεφαλαίων μειώνει τον κίνδυνο, καθώς μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ακάλυπτων ομολόγων ύψους 1,6 δισ. το 2019 και το 2020, επισημαίνει ο οίκος.
Παράλληλα, θα αυξηθούν τα κεφαλαιακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία ήδη είχαν αυξηθεί στα 18 δισ. δολάρια το Αύγουστο 2017, από 15,4 δισ. τον Ιανουάριο του ιδίου έτους.
Βέβαια, τον περασμένο μήνα εκταμιεύθηκε η τελευταία δόση -ύψους 1 δισ. δολαρίων- από το δάνειο του Δ.Ν.Τ., αλλά και η δεύτερη δόση του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ε.Ε., ύψους 600 εκατ. ευρώ.
«Το πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ. στηρίζει τη δυναμική μεταρρυθμίσεων, που στήριξε την επιστροφή της Ουκρανίας στην αγορά ομολόγων.
Οι περαιτέρω εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από τις προσπάθειες διαρθρωτικής μεταρρύθμισης εκ μέρους της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η κόπωση στις μεταρρυθμίσεις και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση, παρουσιάζουν κινδύνους», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης