Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η αγορά των ETFs ίσως πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση

tags :
Deutsche Bank: Η αγορά των ETFs ίσως πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση
Προς το παρόν τα ETFs δεν έχουν βρεθεί σε μία «bear» χρηματιστηριακή αγορά...
Ως έναν πιθανό κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές παρουσιάζει η Deutsche Bank την ολοένα διογκώμενη αγορά των ETFs (exchange traded funds), η οποία πλέον έχει φτάσει στο ασύλληπτο ποσό των 4 τρισ. δολαρίων.
Τα ETFs, ή αλλιώς αμοιβαία διαπραγματεύσιμα κεφάλαια, παρακολουθούν έναν χρηματιστηριακό δείκτη (επιδιώκουν να «ξεπεράσουν» ένα συγκεκριμένο δείκτη μέσω της συχνής αγοράς και πώλησης), ένα εμπόρευμα, ομόλογα ή ένα «καλάθι» περιουσιακών στοιχείων, σαν μία απλή μετοχή, σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια (mutual funds).
Τα ETFs αντιμετωπίζουν μεταβολές των τιμών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αγοράζονται και πωλούνται, ενώ έχουν συνήθως υψηλότερη ημερήσια ρευστότητα και χαμηλότερες αποδόσεις από τα κοινά αμοιβαία κεφάλαια, κάτι που τα καθιστά ως ελκυστική εναλλακτική λύση για μεμονωμένους επενδυτές.
Όπως αναφέρουν λοιπόν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, οι τοποθετήσεις στην εν λόγω αγορά τα τελευταία χρόνια είναι «εξωπραγματικές», αν ληφθεί υπόψη πως το 2008 έφταναν τα 800 δισ. δολάρια.

growth in ETFs

Η μεγάλη ανησυχία της τράπεζας είναι η εξής:
Προς το παρόν τα ETFs δεν έχουν βρεθεί σε μία «bear» χρηματιστηριακή αγορά, οπότε είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που αντιστραφεί το υπάρχον θετικό κλίμα στις αγορές.
Τα ETF πραγματοποίησαν κάτι σαν δοκιμή πριν από περίπου 18 μήνες, όταν μια πτώση της τιμής πετρελαίου προκάλεσε μια πώληση στις αγορές ομολόγων υψηλών αποδόσεων («junk»).
Βέβαια, οι απόψεις ποικίλουν, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι τα ETFs κατέστησαν χειρότερο το τότε sell-off, ενώ άλλοι ότι βοήθησαν στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, αποτρέποντας μια χειρότερη διόρθωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης