Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η αύξηση των προβλέψεων κατά 500 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου θα μειώσει τα κεφάλαια, αποτελεί credit negative

tags :
Moody’s: Η αύξηση των προβλέψεων κατά 500 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου θα μειώσει τα κεφάλαια, αποτελεί credit negative
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στις 30 Ιουνίου 2017 (με μεταβατικές διατάξεις) αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 12,3% από 14,4% τον Μάρτιο του 2017 και 13,7% από 15,6%
Η αύξηση των προβλέψεων κατά 500 εκατ. ευρώ για προβληματικά δάνεια (NPLs) θα επηρεάσει τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου καθώς θα δημιουργήσει ζημίες 550 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2017, αναφέρει η Moody’s σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί credit negative για την κυπριακή τράπεζα.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στις 30 Ιουνίου 2017 (με μεταβατικές διατάξεις) αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 12,3% από 14,4% τον Μάρτιο του 2017 και 13,7% από 15,6% αντίστοιχα και θα συνεχίσουν να είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες ύψους 9,5% και 13%.
Αν και αυτή η μεταφορά κεφαλαίων σε αποθεματικά ζημιών αποβλέπει στην επιτάχυνση της ισορροπίας του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου, ωστόσο - δείχνει την ευπάθεια του κεφαλαίου της τράπεζας από την μείωση των κεφαλαίων που θα καταφέρει να εισπράξει από τα προβληματικά δάνεια (NPLs), γεγονός που αποτελεί credit negative όπως αναφέρει η Moody’s.
Η απόφαση που λαμβάνει σήμερα το Συγκρότημα αποτελεί σημαντική επιτάχυνση αυτής της στρατηγικής και ολοκληρώνει τον ενεργό και συνεχή εποπτικό διάλογο του Συγκροτήματος με την ΕΚΤ για το θέμα αυτό.
Αυτές οι τροποποιήσεις ακολουθούν τις  προβλέψεις της Τράπεζας Κύπρου και της  ΕΚΤ το 2015, οι οποίες οδήγησαν σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 600 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Η Τράπεζα Κύπρου  ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς  να εκδώσει ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ή/και ομολόγου πρόσθετων μεταβατικών Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 τους επόμενους 12 μήνες, πέρα από την  έκδοση ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 250 εκατ. τον Ιανουάριο του 2017.
Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος πολύ πριν την εφαρμογή της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).
Τα βελτιωμένα αποθεματικά θα επιτρέψουν στην Τράπεζα Κύπρου να απορροφήσει τις πιστωτικές ζημίες και να παράσχει μεγαλύτερη δυνατότητα λήψης διαγραφών, η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας να μειώσει το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα ακαθάριστα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου ήταν 40% τον Μάρτιο του 2017.
Η τράπεζα αναμένει να αυξηθεί ο δείκτης των αποθεματικών ζημιών στα NPLs σε 48% τον Ιούνιο του 2017 από 42% Από τον Μάρτιο του 2017.
H  Moody’s αναμένει ότι τα αποθεματικά σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν στο 60% τον Ιούνιο του 2017 από 54% τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τον μέσο όρο για τις τράπεζες που έχουν βαθμολογηθεί από την Moody's.
Ωστόσο, οι υψηλότερες προβλέψεις θα καταστήσουν τις ζημίες της Τράπεζας Κύπρου  το 2017, το έκτο έτος από τα επτά τελευταία  έτη που η τράπεζα καταγράφει ζημίες (ήταν κερδοφόρα το 2016).
 Δεδομένου του μεγέθους της Τράπεζας Κύπρου και της έκτασης των ζημιών, η Moody's αναμένει ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου θα είναι ζημιογόνο το 2017.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης