Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Ποιες οικονομίες θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη - Οι G-7 ή οι αναδυόμενες;

tags :
Brookings: Ποιες οικονομίες θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη - Οι G-7 ή οι αναδυόμενες;
H ανάπτυξη της G-7 αναμένεται να υποχωρήσει από 1,7% το 2017 σε 1,5% το 2019, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες από αυτές τις οικονομίες εφαρμόζουν εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές και προσαρμόζονται στις αγορές εργασίας
Οι οικονομίες που θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, θα είναι αυτές των 7 ισχυρότερων οικονομιών της ομάδας G-7, ή αυτές των 7 πιο ισχυρών οικονομιών από τις αναπτυσσόμενες αγορές (Emerging Markets – EM7);
Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δώσει απάντηση η δεξαμενή σκέψης Brookings σε ανάλυση της στις 19 Ιουλίου 2017...
Πιο συγκεκριμένα η ανάλυση αναφέρει:
Η παγκόσμια ανάπτυξη κερδίζει σε δυναμική διαρκώς.
Μετά την επιβράδυνση από την οικονομική κρίση του 2007-2009, με τον πιο αργό ρυθμό να σημειώνεται το 2016, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί σε ρυθμό 2,7% το 2017 και 2,9% το 2018-19.
Και ενώ τα οικονομικά στοιχεία από τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες που προκαλούν αισιοδοξία, έχουν τραβήξει την προσοχή, αυτό που έχει παραγνωριστεί είναι ότι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί αυτής της αναμενόμενης ανάκαμψης, είναι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών της EM7.
Αυτή η ομάδα - η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Ινδονησία - αναμένεται να συμβάλουν περίπου στο 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019.
Αντίθετα, η ομάδα G-7 η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ - θα αντιπροσωπεύουν ένα πιο μέτριο 25% της ανάπτυξης.
Από πού προέκυψε αυτή η ανάπτυξη; Οι οικονομίες των EM7 επιβραδύνθηκαν απότομα μετά το 2010.
Τώρα, παρά τη συγκρατημένη επιβράδυνση της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας αναμένονται να βγουν από την ύφεση.
Η Ινδία αναμένει έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του7%, ενώ οι άλλες οικονομίες των EM7, αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη επίσης.
Ως ομάδα, η αύξηση της EM7 αναμένεται στο 4,8% το 2017 να φτάσει στο 5,2% το 2019.
Αντίθετα, οι προοπτικές για τη G-7 είναι αρκετά υποτονικές.
Βεβαίως, η αγορά εργασίας βελτιώνεται, όπως και η επιχειρηματική δραστηριότητα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της G-7 αναμένεται να υποχωρήσει από 1,7% το 2017 σε 1,5% το 2019, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες από αυτές τις οικονομίες εφαρμόζουν εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές και προσαρμόζονται στις αγορές εργασίας.
Κατά κάποιον τρόπο, η EM7 μοιάζει με τη G-7.
Κατά την περίοδο 2010-2016, η EM7 αντιπροσώπευε το 80% της συνολικής παραγωγής όλων των αναδυόμενων οικονομιών, όπως και η ομάδα G-7 ήταν υπεύθυνη για το 80% της παραγωγής των μεγαλύτερων οικονομιών.
Η μεγαλύτερη οικονομία σε κάθε ομάδα της Κίνας στη EM7 και των ΗΠΑ στη G-7, ευθύνονται για το 50% της παραγωγής αντίστοιχα.
Αλλά οι ομάδες ακολουθούν διαφορετικές πορείες.
Η ΕΜ7 έχει επεκτείνει σταθερά τη συμβολή της στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα τα τελευταία 25 χρόνια.
Όχι μόνο αυξάνει το μερίδιο της βστην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ της G-7 συρρικνώνεται, αλλά το μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο έχει διπλασιαστεί κατά την περίοδο 1990-2016.
Σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι διασυνοριακές διασυνδέσεις μεταξύ των EM7 και των άλλων αναδυόμενων αγορών, αλλά και των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν βελτιωθεί.
Η EM7 είναι έτοιμη να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές επισκιάζονται από τους κινδύνους, από την αύξηση του προστατευτισμού του εμπορίου και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.
Τα μέλη της ΕΜ7 πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες εσωτερικές προκλήσεις: η Κίνα πρέπει να επιτύχει μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των πολιτικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική ρύθμιση.
Η Ινδία πρέπει να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, για να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη.
Άλλες οικονομίες της EM7 πρέπει να ενισχύσουν τα πλαίσια πολιτικής, για τη μείωση των πιθανών κινδύνων και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.
Αν διατηρήσουν την δυναμική, το αποτέλεσμα μιας ανάκαμψης, θα συμβάλει όχι μόνο σε άλλες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτή είναι μια δυναμική που αξίζει να διατηρηθεί, καταλήγει η ανάλυση του Brookings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης