Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένει για λίγο – Οι βάσεις έχουν μπει

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένει για λίγο – Οι βάσεις έχουν μπει
Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ και λήγουν το 2019, πιθανόν να τα αντάλλασαν με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, με καλύτερη όμως απόδοση, ειδικά τώρα που έχουν εξοφληθεί τα ομόλογα του Ιουλίου του 2017
Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορέςείναι πλέον ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο, ακόμα κι αν χρειαστεί να καθυστερήσει λίγο, αναφέρει σε ανάλυσή του (19 Ιουλίου 2017) το Bloomberg.
Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τριετή απουσία, δεν βρήκαν σύμμαχο έναν από τους κύριους πιστωτές της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας για τη διάσωση της χώρας, το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό, έτσι ώστε να εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης περισσότερου χρέους.
Αλλά υπάρχει μια συμβιβαστική λύση, την οποία πρέπει να επιδιώξει η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει τις βάσεις για να εκδώσει 5ετη ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ, μετά την αποπληρωμή 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της αυτής της εβδομάδας.
Αλλά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους, προήλθαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το συνολικό χρέος της Ελλάδας δεν μειώθηκε, απλώς επεκτάθηκε.
Η αντίθεση του ΔΝΤ, δεν εμποδίζει όμως την Ελλάδα να αναδιοργανώσει το χρέος της, με το να μεταχρονολογήσει τις προθεσμίες λήξης των υποχρεώσεων της.



Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ και λήγουν το 2019, πιθανόν να τα αντάλλασαν με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, με καλύτερη όμως απόδοση, ειδικά τώρα που έχουν εξοφληθεί τα ομόλογα του Ιουλίου του 2017.
Τα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεκάθαρα την καλύτερη απόδοση, ξεπερνώντας το 17% για το 2017.



Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει τα ομόλογα που λήγουν το 2019, με καινούργια ομόλογα 5ετους διάρκειας.
Αυτή η τεχνική «ανταλλαγής» έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, όπως π.χ στην Πορτογαλία, όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στις αγορές μετά την κρίση του ευρώ.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν το χρέος ύψους 15 δισ. ευρώ της Ελλάδας που πρέπει να εξοφληθεί το 2018, να αποπληρωθεί χωρίς να αντικατασταθεί από νέο χρέος.
Κάτι τέτοιο θα μείωνε τον τρέχων δανεισμό της χώρας, επιτρέποντας της να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.
Αλλά η μείωση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα - οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα ομόλογα για να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ - στην επικίνδυνη κατάσταση της Ελλάδας είναι κάτι που το ΔΝΤ και πιθανόν η ΕΚΤ«δεν βλέπουν με καλό μάτι».
Το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα (19 Ιουλίου 2017).
Είναι πολύ δύσκολο να δώσει το «πράσινο φως» για οποιοδήποτε νέο χρέος μέχρι να δει τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Μπορεί επίσης να υπάρξουν κάποια καλά νέα από την έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Και καταλήγοντας το άρθρο του Bloomberg τονίζει:
«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το momentum, προχωρώντας με την έκδοση καινούργιου ομολόγου, ακόμα κι αν είναι διαθέσιμο αρχικά μόνο για τους κατόχους του υφιστάμενου χρέους της.
Οι βάσεις όμως θα είναι εκεί για το επόμενο βήμα, μόλις διευθετηθεί η διαμάχη με το ΔΝΤ».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης