Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mauldin Economics: Η «μεταπολεμική γενιά» αρχίσει να συνταξιοδοτείται - Έρχονται μπελάδες για τους επενδυτές

Mauldin Economics: Η «μεταπολεμική γενιά» αρχίσει να συνταξιοδοτείται - Έρχονται μπελάδες για τους επενδυτές
Το 70% των επενδυτικών χαρτοφυλακίων της μεταπολεμικής γενιάς αποτελείται από μετοχές
Πέρυσι, οι πιο μικροί της μεταπολεμικής γενιάς (baby boomers) έκλεισε τα 70 και αυτό φέρνει προβλήματα στους επενδυτές, σύμφωνα με ανάλυση της Mauldin Economics.
Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο στρατηγικής επένδυσης της Mauldin Economics, ο Grant Williams, συνιδρυτής της RealVision TV, προειδοποίησε τους επενδυτές για το κύμα αναγκαστικής πώλησης από εκατομμύρια συνταξιούχων και τον αντίκτυπο που θα έχει στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι μετοχές αποτελούν το 70% των χαρτοφυλακίων της boomers

«Οι boomers είναι η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία για συνταξιοδότηση, κι αυτό κάνουν τώρα» αναφέρεται στην εν λόγω ανάλυση.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Pew Research, 1,5 εκατ. Αμερικανοί έγιναν 70 πέρυσι (2016) και το ίδιο θα συμβαίνει κάθε χρόνο για τα επόμενα 15 χρόνια.
«Όταν οι boomers αποσύρονται στα εκατομμύρια τους, έχουν το 70% των χαρτοφυλακίων επενδεδυμένο σε μετοχές… σε κάποια χρονική στιγμή όταν ετοιμαζόμαστε για ύφεση» επεσήμανε ο Grant Williams ενώ πρόσθεσε «στην ύφεση, κακά πράγματα συμβαίνουν...
Η μέση υποχώρηση του χρηματιστηρίου σε ύφεση μετά το 1980 είναι 37».

Μόλις 136.000 δολ. εξοικονομήθηκαν για συνταξιοδότηση

Ενώ τα χαρτοφυλάκια των boomers είναι επικεντρωμένα στις μετοχές, ο Williams λέει ότι οι αριθμοί δεν είναι καλοί γι' αυτούς: «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν».
Σύμφωνα με την BlackRock, ο μέσος Boomer έχει μόνο 136.000 δολάρια για τη συνταξιοδότηση.
Ακόμη και με υποθέσεις απόδοσης που έχουν καθοριστεί στο 7%, όταν είναι περίπου 2%, μιλάτε για εισόδημα 9.000 δολ. ετησίως...» προσθέτει ο Williams.
Στο πλαίσιο αυτό, οι boomers θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εισόδημα αλλού.
Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, αυτό έχει προέλθει από τα ομόλογα.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα όταν κάποιος φτάνει στην ηλικία των 65 ετών αποσύρει τις επενδύσεις τους σε μετοχές και στρέφεται στα ομόλογα προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο.

mauldin A 1

Ωστόσο, με τις σημερινές αποδόσεις, τα ομόλογα δεν θα παρέχουν το απαιτούμενο εισόδημα.
Ακόμα κι αν οι boomers αποφασίσουν να παραμείνουν στις μετοχές για να πετύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, υπάρχει ένας άλλος λόγος που θα οδηγηθούν σε διασπορά των επενδύσεων σε μετοχές: έχουν ελάχιστες επιλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης