Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Θετικό για την αξιολόγηση το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Ελλάδα για το 2016

tags :
Citigroup: Θετικό για την αξιολόγηση το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Ελλάδα για το 2016
Επιφυλακτικότητα για την προοπτική διατήρησής του
Το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για το 2016 σχολιάζει σήμερα η Citigroup, εκτιμώντας ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σήμερα η Eurostat επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης το 2016 εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης.
Η υπεραπόδοση οφείλεται στην καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων, αλλά και στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, ενώ για δεύτερη χρονιά θετικό ισοζύγιο παρουσιάζουν στα οικονομικά τους και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ, μετά από έλλειμμα 2,3% τι 2015.
Ο αντίκτυπος της στήριξης προς τις τράπεζες ήταν ελαφρώς θετικός (0,04% του ΑΕΠ) το 2016 λόγω των αμοιβών που προκύπτουν από τις διατραπεζικές εγγυήσεις δανείων και του συστήματος ομολογιακών δανείων, συν τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, που είναι μεγαλύτερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αυτά τα δημοσιονομικά στοιχεία πρέπει να παρέχουν στήριξη για μια πιο αισιόδοξη θέση για τη δημοσιονομική δυναμική της ελληνικής οικονομίας έναντι της άποψης του ΔΝΤ.
Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων του 2016 θα πρέπει να συμβάλουν στη σύναψη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, δεδομένης της χαμηλής αξιοπιστίας των δημοσιονομικών δεδομένων και της μεγάλης μεταβλητότητάς τους, η Citigroup δεν διστάζει να παραμένει επιφυλακτική στην προοπτική το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για λίγα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης