Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά τη νίκη Macron στον 1ο γύρο των γαλλικών εκλογών

tags :
Goldman Sachs: Ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά τη νίκη Macron στον 1ο γύρο των γαλλικών εκλογών
Τελική επικράτηση Macron στις γαλλικές εκλογές στο βασικό σενάριο της Goldman Sachs
Εποικοδομητικό για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θεωρεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών η Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι η επικράτηση του Ε. Macron και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα είναι θετική για την οικονομία.
Στην σημερινή 14σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "The French election outcome positive for banks, other financials" (Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι θετικό για τις τράπεζες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τράπεζες που θα επωφεληθούν από το αποτέλεσμα είναι οι BNP Paribas, UniCredit και Caixabank.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, βλέπει την έκβαση του 1ου γύρου εκλογών ως ευεργετική για τις τράπεζες της Ευρωζώνης συνολικά, με τις γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες ενδέχεται να αντιδράσουν πιο θετικά.
Η ελκυστικότητα αυτών των μετοχών αυξάνεται με μια κανονικοποιημένη πολιτική κατάσταση, κατά την άποψη της Goldman Sachs.
Η μεταβλητότητα είναι πιθανό να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών στην αγορά του Euronext, αλλά αυτό θα γίνει σε τυχόν απροσδόκητα αποτελέσματα στις εκλογές.
Ένα αρνητικό σενάριο εκλογής είναι πιθανό να ενισχύσει την όρεξη για τα μη ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, προσθέτουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Ο γαλλικός "πρώτος γύρος"

Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου υποδηλώνουν ότι οι δύο υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δεύτερο γύρο είναι ο Emmanuel Macron και η Marine le Pen.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον κ. Macron ένα μεγάλο περιθώριο νίκης στον δεύτερο γύρο (65/35%).
Αυτό συμβαδίζει με το "καλό σενάριό", στο οποίο ένας υποψήφιος υπέρ της ΕΕ κερδίζει τις γαλλικές εκλογές, αναφέρει η Goldman Sachs.
Μια νίκη του «υπέρ της ΕΕ» υποψηφίου είναι πιθανό να προκαλέσει ανακούφιση στους επενδυτές, αλλά μερικοί κίνδυνοι παραμένουν, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νίκης της Le Pen.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι και η σχετική ένταση στην αγορά θα υποχωρήσουν, ωστόσο, αν και φαινομενικά απομακρυσμένη, η νίκη Le Pen θα ήταν σοβαρή για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το επόμενο βήμα

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναλύουν μια σειρά σεναρίων για τις γαλλικές εκλογές:
- Βασικό σενάριο: Ο Macron κερδίζει, ανακουφίζοντας τις πιέσεις της αγοράς.
- Αρνητικό σενάριο: Η Le Pen κερδίζει.
Αυτό το σενάριο έχει δύο πιθανά αποτελέσματα
Η Le Pen κερδίζει, αλλά επιλέγει να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική της, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι πιθανότητές της να εκλεγεί Πρόεδρος.
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι αυτό θα είναι το πιο πολύπλοκο αποτέλεσμα, καθώς οι αποταμιευτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν τις καταθέσεις τους σε γαλλικές τράπεζες.
Η κατακόρυφη πτώση των αξιών των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων και το bank run θα προκαλέσει μια de facto έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η Le Pen κερδίζει και αμέσως θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη.
Αυτό θα συνιστά έναν "ξαφνικό θάνατο" για τη χώρα, με την κρίση να μετατρέπεται άμεσα σε συστημική, απειλώντας την ίδια την Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης