Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Ιδού το πως οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας έχουν αλλάξει τις αγορές

Credit Suisse: Ιδού το πως οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας έχουν αλλάξει τις αγορές
Οι εν λόγω συναλλαγές γίνονται αυτόματα, μέσω αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί και αναλύουν τις συνθήκες τις αγοράς, τις ισοτιμίες των νοματισμάτων κλπ
Οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας (high-frequency trading, HFTs) είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στους κύκλους των επενδυτών, καθώς αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι η ταχύτητα αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα, η απέναντι πλευρά υποστηρίζει πως η αντικατάσταση των traders είναι επιβλαβής για τις αγορές.
Οι εν λόγω συναλλαγές γίνονται αυτόματα, μέσω αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί και αναλύουν τις συνθήκες τις αγοράς, τις ισοτιμίες των νοματισμάτων κλπ.
«Οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές έχουν επικριθεί συχνά ως περιττές ή ακόμα και ληστρικές.
Πάντως ένα είναι σίγουρο: ο αντίκτυπός τους ήταν και είναι μεγάλος και, πιθανόν, μακράς διάρκειας», επισημάνει η αναλύτρια της Credit Suisse, Ana Avramovic, με αφορμή τη σχετική έκθεση της ελβετικής τράπεζας.

Capture.PNG

Οι τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι HFTs επηρεάζουν τις αγορές

Όγκος των συναλλαγών

Η τράπεζα εκτιμά ότι, αν και ο όγκος των συναλλαγών από διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές, τόσο ενεργητικούς όσο και παθητικούς, παρέμεινε αρκετά σταθερός για τουλάχιστον μια δεκαετία (μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμύρια μετοχές ανά ημέρα).
Ωστόσο, ο αντίστοιχος όγκος στις Η.Π.Α. έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2008, κάτι που οφείλεται στις HFTs.

Higher trading volumes

Η διαφορά προσφοράς και ζήτησης για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει συρρικνωθεί

Η διαφορά στις τιμές προσφοράς και ζήτησης για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει συρρικνωθεί, διαπιστώνει η Credit Suisse, κάνοντας λόγο για μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στη Wall Street.

Bid-ask spreads for large cap stocks have tightened

Υπάρχει περισσότερη αστάθεια στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στο τέλος της κάθε συνεδρίασης

«Στην αρχή της συνεδρίασης, οι εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης τείνουν να είναι πιο ασταθείς καθώς χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουν μία δίκαιη τιμή.
Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, έχουν στην πραγματικότητα ελαφρώς χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τις εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης», αναφέρεται στην έκθεση.
There is more volatility in large cap stocks at the end of the trading day


Υπάρχει μικρότερο περιθώριο μεγάλων απωλειών ή κερδών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

Οι HFTs έχουν ως σκοπό να επωφεληθούν οι εταιρείες από ανεπάρκειες που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση, δρώντας έτσι σε «ακραίες» τιμές.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πλέον αισθητά λιγότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, κάτι που περιορίζει, μαζί με τα κέρδη, την αβεβαιότητα στην αγορά.

There are a small number of price gaps, or big jumps, in large cap stock prices
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης