Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed μόλις κήρυξε τον «πόλεμο» στον Trump, επηρεάζοντας το δολάριο

Phoenix Capital: Η Fed μόλις κήρυξε τον «πόλεμο» στον Trump, επηρεάζοντας το δολάριο
Η επικεφαλής της Fed εξέφρασε χθες τις ανησυχίες της για την πορεία του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας, δημιουργώντας έτσι νευρικότητα στην ισοτιμία 
Με όπλο τη χειραγώγηση του αμερικανικού δολαρίου, η Janet Yellen, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), μόλις κήρυξε τον «πόλεμο» στον Donald Trump…
Το παραπάνω σχόλιο της πάντα bear για τις αγορές Phoenix Capital αφορά μία σειρά από περίεργες ενέργειες της κας Yellen, στην προσπάθεια να βλάψει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Η.Π.Α.
Με αφορμή ότι ο Ρεπουμπλικάνος διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες πως το αμερικανικό δολάριο είναι πανίσχυρο, η επικεφαλής της Fed εξέφρασε χθες τις ανησυχίες της για την πορεία του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας, δημιουργώντας έτσι νευρικότητα στην ισοτιμία του.
Όπως αναφέρει και σε αυτό το σημείωμά της η Phoenix, από το 2014 η πρόεδρος της Fed, Yannet Yellen, παρεμβαίνει μέσω της νομισματικής πολιτικής όποτε ο δείκτης (μέση μέτρηση έναντι των άλλων νομισμάτων) του αμερικανικού δολαρίου υπερβεί τις 98 μονάδες.
Ο λόγος;
Πάνω από το 47% των πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών προέρχεται από το εξωτερικό, οπότε όταν το δολάριο αυξάνεται πιέζοντας την αξία των άλλων νομισμάτων προς τα κάτω, ουσιαστικά πιέζει και τα κέρδη των επιχειρήσεων, άρα και των μετοχών τους.
Ωστόσο, μετά την εκλογή του Donald Trump η Fed έχει αφήσει «ελεύθερο» το δολάριο, με αποτέλεσμα ο δείκτης του να έχει σκαρφαλώσει ακόμα και πάνω από τις 101 μονάδες…



Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη έκθεσή της η Phoenix σημείωνε ότι αυτό θα μπορούσε κυριολεκτικά να συντρίψει τις αμερικανικές μετοχές, αν ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω:

1. Η Κίνα εφαρμόζει πλέον εφάπαξ μια μαζική υποτίμηση γουάν.

2. Η «φούσκα» των 10 τρισ. δολαρίων στο carry trade (ανταλλαγή μέσω funds ενός νομίσματος με ένα άλλο για το οποίο ισχύουν υψηλότερα επιτόκια) για το νόμισμα ίσως σκάσει.

3. Η «φούσκα» των 199 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα επίσης απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων.

4. Τα 555 τρισ. δολάρια σε παράγωγα επηρεάζονται άμεσα από ένα ενδεχόμενο sell-off στα ομόλογα.

Στο σημερινό της σχόλιο, υπενθυμίζει τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων που έχει υποσχεθεί η Τράπεζα για το 2017 (σσ: συνεπάγονται περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου), «όταν επί 10 χρόνια έγιναν μόλις δύο!».
«Ας είμαστε σαφείς…
Η Fed είναι πλέον μια ενεργή πολιτική οργάνωση»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης