Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson Institute: Αυτό είναι το επαναλαμβανόμενο λάθος της Federal Reserve

Peterson Institute: Αυτό είναι το επαναλαμβανόμενο λάθος της Federal Reserve
Η Yellen δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια «μερικές φορές» τα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργώντας περιττές προσδοκίες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που κατά πάσα πιθανότητα θα διαψευστούν
Η Janet Yellen, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) έχει την τρομερή ικανότητα να παγιδεύει άσκοπα τον εαυτό της, προχωρώντας σε υποσχέσεις σχετικά με την πιθανή πορεία των επιτοκίων του δολαρίου, που αποδεικνύονται λανθασμένες και, ως αποτέλεσμα, καταστρέφοντας την αξιοπιστία της Fed.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το Peterson Institute, σε ανάλυσή του σχετικά με «το επαναλαμβανόμενο λάθος της Federal Reserve».
Σύμφωνα με το Peterson Institute αξέχαστη είναι η περίπτωση του 2016, το οποίο ξεκίνησε με τη Fed να υποστηρίζει πως πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του έτους και τελείωσε με μόλις μία αύξηση στην τελευταία συνεδρίαση του έτους.
Τώρα, οι αξιωματούχοι της Fed, μεταξύ των οποίων και η Yellen, μιλούν για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τρεις φορές εντός του 2017, αν και αυτές οι υποσχέσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη δέσμευση της Fed πως οι αποφάσεις της εξαρτώνται από τα δεδομένα, με βάση ότι τα οικονομικά δεδομένα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα, εκτιμά το Peterson Institute.
Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η Yellen δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια «μερικές φορές» τα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργώντας περιττές προσδοκίες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που κατά πάσα πιθανότητα θα διαψευστούν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yellen κάνει αυτό το λάθος, ενώ το ίδιο έκανε και ο προκάτοχός της Ben Bernanke.
Παρά τη σαφή προσπάθεια να ομαλοποιήσει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια του δολαρίου, η κεντρική τράπεζα έχει υπογραμμίσει πως δίνει ιδιαίτερη βάση στα εισερχόμενα δεδομένα.
Σύμφωνα με το Peterson Institute, αυτή η συνήθεια είναι περίεργη δεδομένου ότι η ίδια η Yellen, όταν ήταν αντιπρόεδρος της Fed το 2013, είχε υπογραμμίσει τις παγίδες που κρύβει η καθοδήγηση του οικονομικού ημερολογίου.
Γιατί, λοιπόν, να μην πει απλώς στις αγορές πως παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα δεδομένα και να εικάσει περί της πιθανής κατεύθυνσης της πολιτικής;
Αυτό διερωτάται το Peterson Institute που σημειώνει πως αυτό θα γλίτωνε πολύ χρόνο στους επενδυτές και θα διασφάλιζε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας στο κοινό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης